6 Bloeiende Struiken voor de Schaduw

Zoekt u een struik met bloemen voor een plek met schaduw? Veel struiken hebben direct zonlicht nodig om te groeien. Toch zijn er ook bloeiende struiken die een standplaats met schaduw verdragen. Sommige soorten zijn zelfs heerlijk geurend tijdens de bloei. In dit artikel zetten wij de mooiste schaduwstruiken met bloemen op een rij.

Welke bloeiende struiken kunnen in de schaduw?

Er zijn verschillende struiken met bloemen die u kunt planten in een schaduwtuin. Hieronder vindt u een overzicht van de mooiste soorten.

Laurier

Laurierkers
Hoogte 80 tot 500 centimeter
Standplaats Schaduw, half-schaduw, zon
Bloeiperiode Mei
Snoeiperiode April, september
Grondsoort Normale voedingsrijke grond
Groenblijvend Ja
Winterhard Ja
Geurend Ja

De Laurier is een veelgebruikte haagplant die in mei bloeit met witte bloemtrossen. Dit gebeurt alleen als de plant niet wordt gesnoeid. Deze winterharde struik is groenblijvend en snelgroeiend, waardoor het een geschikte keus is voor een groene afscheiding.

Geef de Laurier een standplaats met schaduw, half-schaduw of zon. Zorg daarbij voor doorlatende grond om wortelrot te voorkomen.

Bekijk het aanbod Laurier

Vuurdoorn (Pyracantha)

Vuurdoorn in bloei
Hoogte tot 300 centimeter
Standplaats Schaduw, half-schaduw, zon
Bloeiperiode Maart, april
Snoeiperiode Juni, juli
Grondsoort Neutrale doorlatende grond
Groenblijvend Ja
Winterhard Ja
Geurend Ja

De Vuurdoorn, ook wel Pyracantha genoemd, is een prachtige bladhoudende heester. De plant is geschikt voor zowel zonnige als half schaduwrijke plekken in de tuin.

In het voorjaar bloeit de Vuurdoorn met witte bloemen die een aangename geur afgeven. Ze trekken daarbij veel bijen en vlinders aan. In de herfst krijgt hij rode of oranje bessen. Deze bessen zorgen niet alleen voor kleur, maar zijn ook een eetbare vrucht voor vogels en andere dieren.

Bekijk het aanbod Vuurdoorn

Skimmia Japonica

Hoogte tot max. 100 centimeter
Standplaats Half-schaduw, schaduw
Bloeiperiode April, mei
Snoeiperiode April – september
Grondsoort Doorlatende licht zure grond
Groenblijvend Ja
Winterhard Ja
Geurend Ja

Skimmia Japonica is een laagblijvende struik met geurende bloemen. Het dikke leerachtige blad is donkergroen en glimmend. Vanaf april bloeit de Skimmia langdurig met bloemtrossen die geurend zijn. Daarna krijgen de vrouwelijke planten rode bessen. Dit gebeurt alleen als er een mannelijke struik in de buurt staat.

Deze struik groeit op iedere neutrale, waterdoorlatende grond. Snoeien is niet nodig. Wordt hij te groot of steken takken uit, dan is vormsnoei mogelijk na de bloei.

Bekijk het aanbod Skimmia Japonica

Vleesbes (Sarcococca)

Hoogte tot 70 centimeter
Standplaats Half-schaduw, schaduw
Bloeiperiode Februari, maart
Snoei 2 keer, mei en september
Grondsoort Licht zure grond
Groenblijvend Ja
Winterhard Ja
Geurend Ja

De Vleesbes is een kleine winterharde heester die vaak wordt gebruikt voor lage hagen. Het is een vroege bloeier die vanaf februari onopvallende witte bloemetjes krijgt die een honingachtige geur afgeven.

Plant de Sarcococca op zure humusrijke grond. Daarbij moet de bodem goed doorlatend zijn. Snoei voor een strakke haag twee keer per jaar. Eventueel kunt u jaarlijks tuinturf rond de basis toevoegen om de bodem te verbeteren.

Bekijk het aanbod Sarcococca

Liguster (Ligustrum vulgare)

Liguster in bloei
Hoogte 1 – 5 meter
Standplaats Schaduw, half-schaduw, zon
Bloeiperiode Juni-juli
Snoeiperiode Tussen maart en september
Grondsoort Normale doorlatende tuingrond
Groenblijvend Ja, niet bij strenge vorst
Winterhard Ja
Geurend Ja

De Liguster is een groenblijvende struik die veel als haagplant voor tuinafscheidingen wordt gebruikt. De plant groeit snel en is goed bestand tegen snoeien, waardoor het mogelijk is een strakke haag te creëren. 

Een Liguster heeft kleine, groene bladeren en een volle dichte groei. Wanneer u niet snoeit zal de struik witte bloemen krijgen in de zomer, die worden opgevolgd door zwarte bessen.

Bekijk het aanbod Ligusters

Kamperfoelie

Hoogte tot 500 centimeter
Standplaats Schaduw, half-schaduw, zon
Bloeiperiode Juni-september
Snoeiperiode Maart
Grondsoort Normale doorlatende grond
Groenblijvend Ja
Winterhard Ja
Geurend Ja

Kamperfoelie is een snelgroeiende bloeiende vaste plant die snel muren, hekken en andere oppervlakken kan bedekken met zijn lianen. De felgekleurde bloemen zijn te zien van april tot augustus, waardoor hij zeer geschikt is voor mensen die wat kleur willen toevoegen aan de tuin.

Bekijk het aanbod Kamperfoelie

Waarop letten bij het kopen van bloeiende schaduwstruiken ?

Er zijn verschillende factoren die belangrijk zijn bij het kopen van een struik met bloemen die in de schaduw kan staan. Bekijk hieronder waar je op moet letten:

Groenblijvend of bladverliezend

Bij het kiezen van heesters voor uw tuin zijn er een paar belangrijke factoren waarmee u rekening moet houden. Eén daarvan is of u een groenblijvende of bladverliezende plant wilt. Wintergroene struiken behouden het hele jaar door hun bladeren, terwijl bladverliezende heesters vanaf de herfst hun bladeren verliezen en een periode van rust ingaan.

Bekijk ook: Groenblijvende struiken

Bloeiperiode & bloemkleur

De bloemkleur en bloeiperiode van heesters verschilt per soort. Sommige bloeien in de lente of de zomer, terwijl andere in de herfst en zelfs in de winter bloeien. Het is belangrijk om de bloeitijd te weten, zodat u weet in welke periode van het jaar u van de bloemen kunt genieten. Ook kunt u hierdoor beter beplanting met elkaar combineren voor een samenhangend geheel.

Bekijk ook: Bloeiende struiken voorjaar | Bloeiende struiken zomer

Winterhardheid

Controleer altijd tot welke temperatuur de struik bestand is. Bij strengere vorst is in sommige gevallen extra bescherming nodig. Manieren om dit te doen zijn door het inpakken met vliesdoek en te mulchen. Staat de struik in pot, dan kunt u hem ook tijdelijk in een schuur of garage zetten.

Bekijk ook: Winterharde struiken met bloemen

Grondsoort

Bij de keuze van een bloeiende struik voor de schaduw is het belangrijk om na te gaan welk bodemtype hij nodig heeft. Verschillende soorten geven de voorkeur aan verschillende soorten grond, variërend van zuur tot alkalisch. Seringen geven bijvoorbeeld de voorkeur aan een kalkrijke bodem met een pH tussen 5.5 en 7, terwijl rododendrons een voorkeur hebben voor licht zure bodems met een pH tussen 4,5 en 5,5.