Op zoek naar een veelzijdige tuinplant die uw tuin een exotische sfeer kan geven? Kijk dan niet verder dan bamboe! Deze winterharde grassoort kan worden gebruikt als een afscheiding met de buren. Er zijn woekerende en niet-woekerende bamboe soorten om uit te kiezen. Dus of u nu meer privacy in uw tuin wilt, of een oosterse sfeer wilt creëren, bamboe is een geschikte plant.

Over bamboe

Bamboe, een plant die oorspronkelijk uit China en andere delen van Azië komt, wordt steeds populairder vanwege zijn diverse toepassingen. Van speelgoed tot kleding en van plantenbakken tot servies, bamboe wordt overal voor gebruikt. Daarnaast voegen deze planten een exotische sfeer toe aan de tuin. Plant ze solitair in een tuinborder, in een plantenbak, of creëer snel een dichte haag.

Bamboe is een wintergroene tuinplant die behoort tot de grassen. Het heeft holle stengels met knopen waar bladeren uit groeien en wordt soms verward met hout. Er zijn twee groepen: woekerende en niet-woekerende soorten. Woekerende bamboe, zoals Phyllostachys en Pseudosasa, vormt ondergrondse uitlopers en kan andere planten overwoekeren. Niet-woekerende bamboe, zoals Fargesia, groeit geconcentreerd in één pol.

Bamboe kan op verschillende manieren worden gebruikt in uw tuin. Het kan dienen als haagplant, bodembedekker of kan in potten op terrassen en balkons worden geplant voor extra sfeer. Ook kan bamboe gebruikt worden als vervanger voor buxus, met name de bamboesoort 'Moontears' die geschikt is voor vormsnoei.

Eigenschappen van bamboe

Soort: Vaste plant
Hoogte: Afhankelijk van soort 60 - 1000 cm
Standplaats: Zon, half-schaduw, schaduw
Bloeiperiode: Zelden bloeiend
Bloemkleur: Niet van toepassing
Snoeiperiode: Juni, augustus
Grondsoort: Licht vochtige, goed water doorlatende grond
Bladhoudend: Ja
Groenblijvend: Ja
Winterhard: Ja
Aantal per m2: 1-2 per m2
Overige kenmerken: Snelle groeier, holle stengels met knopen

Lees hier meer over: bamboe verzorging | bamboe snoeien | bamboe planten | bamboe bemesten

Aanplanten:

Bij het aanplanten van bamboe is het belangrijk om rekening te houden met de soort en het gebruik van wortelbegrenzers bij woekerende bamboe. Voor niet-woekerende bamboe, zoals Fargesia, heeft u aanplantgrond, bamboe mest, gaten onderin de pot en hydrokorrels nodig voor een betere waterafvoer. Woekerende bamboe vereist het gebruik van wortelbegrenzers om de groei te beheersen en snelle verspreiding te voorkomen.

Verzorging:

Bamboe heeft voldoende water nodig, vooral tijdens warmere dagen. Verkleuring en omkrullend blad duiden op behoefte aan water. Bemest de bamboe tweemaal per jaar met speciale bamboe mest voor gezonde en harde planten. Na het eerste jaar is het belangrijk om 1 of 2 maal per jaar te snoeien. Dit is mogelijk in juni en eventueel een tweede keer in augustus.

De wintergroene vaste plant is over het algemeen goed winterhard, maar kan gevoelig zijn voor wind, zon en strenge vorst. Wanneer de plant in pot staat dan kan deze minder goed tegen koude temperaturen. Geef ze in dat geval een warmere en beschutte plek, bijvoorbeeld in een garage of schuur.

Bamboe planten kopen bij Tuinplantenonline.nl

Bij Tuinplantenonline.nl vindt u een ruim aanbod aan bamboe. Onze planten worden zorgvuldig geselecteerd en zijn van uitstekende kwaliteit. U kunt de bamboe gemakkelijk en snel online bestellen en laten bezorgen of zelf ophalen in ons tuincentrum. We bieden de scherpste prijzen en staan klaar om u deskundig advies te geven. Heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Of kom eens sfeer proeven in ons ruime tuincentrum in De Westereen .