De Camelia is een groenblijvende struik met prachtige bloemen. Er zijn meerdere soorten verkrijgbaar, waarvan de Camellia Japonica en de Camellia Sasanqua de bekendste zijn. De Japonica bloeit van februari tot mei, terwijl de Sasanqua een bloeiperiode heeft van september tot december.

Over de Camelia

De camelia is een opvallende groenblijvende heester die tussen de 1,5 en 4 meter hoog wordt. Afhankelijk van de soort, bloeit hij met witte-, roze- of rode bloemen in het vroege voorjaar of najaar. De struik is veelzijdig te gebruiken. Zo kunt u ze planten in pot of in de volle grond. Daarbij is het een sterke plant die niet erg gevoelig is voor ziekten. De gemiddelde groeisnelheid van een Camelia ligt tussen de 15-20 centimeter per jaar, waarmee het niet een erg snel groeiende plant is. Wilt u een Camelia, maar past een heester niet bij uw tuin of terras? Overweeg dan ook eens de Camelia's op stam. Deze nemen minder ruimte in en kunt u perfect combineren met andere tuinplanten, zoals verschillende bodembedekkers.

Eigenschappen van de Camelia

Soort Struik
Bloemkleur Wit, roze, rood
Hoogte 150 - 400 cm
Standplaats Halfschaduw, beschutte plek
Bloeiperiode Afhankelijk van soort
Snoeiperiode Niet nodig
Grondsoort Licht zure grond
Wintergroen Ja
Winterhard Ja, mits voldoende beschutting

Lees ook onze artikelen over: Camelia verzorging | Camelia snoeien | Camelia in de winter | Camelia ziekten | Camelia planten & verplanten | Veelgestelde vragen

Camelia soorten

De Camellia Japonica is de meest bekende soort die ook bekend staat als "Japanse roos". De Sinensis en Sasanqua vallen beide onder deze naam, maar ze hebben andere eigenschappen dan hun Japanse tegenhangers.

Camellia Japonica

De Japonica is een Camelia die bloeit van februari tot mei met bloemen die lijken op rozen. Ook in de winter behoudt deze heester zijn blad, waardoor hij zeer geschikt is in combinatie met bladverliezende planten. Zo heeft u het hele jaar groen in de tuin!

Camellia Sasanqua

De Sasanqua is een heester die bloeit in het najaar tot in de maanden januari/februari met witte, roze en paarse bloemen. Wanneer ze in bloei staan geven ze een heerlijke geur af. Deze struik staat net als de andere soorten graag beschut en op een schaduwrijke of half-schaduw plak in de tuin.

Camellia Sinensis

De Camellia Sinensis, ook wel bekend als de Theeplant, kan circa 150 centimeter hoog worden. De bladeren van de struik worden gebruikt om thee van te maken. De Sinensis is de eerste struik waarmee het maken van goede thee in Europa mogelijk is. De heester heeft witte bloemen met een gele kern, die bloeien in het voorjaar van februari tot mei.

Verzorging van Camelia's

Met de juiste verzorging kun je het hele jaar genieten van deze bladhoudende struik. Hieronder vindt u alles wat u moet weten van het soort grond, verzorging bij vorst tot het snoeien van de plant.

Planten, standplaats en water geven

Plant een Camelia in de schaduw of half-schaduw, waarbij de heester voldoende beschut is tegen harde wind. Geef na het planten voldoende water, omdat de wortels nog niet diep reiken en moeilijk bij het grondwater kunnen komen. Camelia's hebben een voorkeur voor lichtzure, humusrijke grond. Door na het planten een laag mulch van 5-10 centimeter (bijv. boomschors) op de wortels te leggen wordt de PH-waarde verlaagt en daardoor de bodem iets zuurder. De bodem mag vochtig blijven, maar moet wel goed vochtdoorlatend zijn om wortelrot te voorkomen. Geef tijdens droge perioden in de zomer extra water, bij voorkeur regenwater. Bij het geven van kraanwater bestaat de kans dat er teveel kalk in de grond komt, waardoor de plant moeilijker voedingsstoffen opneemt en de bladeren geel kunnen kleuren.

Snoeien

Een camelia snoeien kan na de bloei, in het voorjaar als de rustperiode achter de rug is. Zorg dat de snoei beperkt blijft tot de uitstekende takken, die u met een scherpe snoeischaar kunt afknippen. Omdat de plant in het voorjaar veel voedingsstoffen opneemt, zal deze snel van de snoei herstellen. Het is aan te raden om de plant 1 keer per jaar te bemesten. Doe dit in dezelfde periode als het snoeien.

Verzorging in de winter

Camelia's zijn redelijk winterhard. Bij strenge en langdurige vorst is het nodig om ze extra te beschermen. Dit kan door enkele lagen vliesdoek om de heester te doen. Hierdoor is de Camellia in de winter voldoende beschermd tegen koude wind, die de plant kan beschadigen.

Japanse roos kopen bij Tuinplantenonline.nl

Op zoek naar een heester met beeldschone bloemen? Dan zit u goed met de Camelia! Wij hebben een groot aanbod van de geliefde struik op voorraad. Kom langs in ons tuincentrum in de Westereen, of koop de Japanse roos gemakkelijk online via de website. Tuinplantenonline.nl bezorgt uw bestelling binnen 3-5 werkdagen thuis. Bestellingen met een orderwaarde boven de €150,- worden gratis geleverd in Friesland, Groningen en Drenthe.