De Catalpa (Trompetboom) is een bladverliezende boom die bekend staat om zijn winterhardheid. Deze onderhoudsarme boom behoort tot de Bignoniaceae of trompetboomfamilie en komt van oorsprong uit Oost-Amerika en China. Een Catalpa boom is gemakkelijk te herkennen aan zijn hartvormige bladeren en groeit goed op bijna alle grondsoorten. Oudere bomen krijgen prachtige witte bloemen die in de zomermaanden bloeien.

Algemene informatie Catalpa

De Catalpa, ook wel bekend als de trompetboom, is een boom met een exotische uitstraling. Deze boom staat bekend om zijn grote, hartvormige bladeren en zijn prachtige trompetvormige bloemen die in de zomermaanden bloeien. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar, waaronder de gewone trompetboom (bignonioides), bolcatalpa (bignonioides ‘Nana’) en de gele trompetboom (bignonioides ‘Aurea’). De bolcatalpa is vooral geliefd als bolboom en kan goed klein gehouden worden door jaarlijks te snoeien. De natuurlijke vorm van de Catalpa heeft een grilligere groeivorm.

De Catalpa bignonioides kan uitgroeien tot een hoogte van ongeveer 12 meter in boomvorm. Hij groeit goed in zowel zon als half-schaduw en heeft goed doorlatende tuingrond nodig. Voor het behouden van de vorm is het belangrijk om regelmatig te snoeien. Dit betekent wel dat hij niet gaat bloeien. Een ander voordeel is dat de boom volop schaduw biedt in de zomer, wat vooral op warme dagen zeer prettig kan zijn. De bladeren vallen vroeg in het najaar, wat zorgt voor een prachtig herfstbeeld.

Wat betreft de grootte van de tuin hoef je je geen zorgen te maken, want de Catalpa bignonioides ‘Aurea’is ook geschikt voor kleinere tuinen. Geef deze bladverliezende bomen altijd een beschut plekje uit de wind, hij kan namelijk windgevoelig zijn. Verder doet de Trompetboom het goed op vrijwel alle vochthoudende grondsoorten.

Eigenschappen van de Trompetboom

Soort: boom
Hoogte: 10-15 meter (Catalpa bignonioides), 6-8 meter (Catalpa bignonioides 'Aurea')
Standplaats: zon, half-schaduw
Bloeiperiode: juli en augustus
Bloemkleur: wit
Snoeiperiode: bolcatalpa in januar of februari en gewone trompetboom in oktober of november
Grondsoort: Normale tuingrond
Bladhoudend: nee
Groenblijvend: nee
Winterhard: ja
Overige kenmerken: grote hartvormige bladeren, grove vertakking

Verzorging van de Catalpa

Ten eerste is het bij de verzorging van belang om de boom regelmatig te snoeien. Snoei een bolcatalpa vroeg in het jaar in januari of februari. De gewone trompetboom wordt daarentegen pas in oktober of november gesnoeid. Nadeel is dat door te snoeien de boom mogelijk niet zal bloeien. Aanplanten doe je op een beschutte plek uit de wind, aangezien hij windgevoelig is.

Wat betreft de grond, heeft de Catalpa goed doorlatende tuingrond nodig die vocht vasthoudt. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond niet te nat of te droog is. Daarnaast is een plek met zon of halfschaduw geschikt.

Catalpa kopen bij Tuinplantenoline.nl

Bent u op zoek naar een mooie Trompetboom? Bij Tuinplantenonline.nl kunt u eenvoudig en snel uw Catalpa bestellen. Onze webshop biedt een ruim assortiment, die direct uit voorraad geleverd worden. Wij hebben zorgvuldig de beste bomen geselecteerd, zodat u verzekerd bent van een uitstekende kwaliteit. Of u nu op zoek bent naar een bolcatalpa, gele trompetboom of Catalpa met purper blad, bij ons vindt u altijd wat u zoekt. Heeft u vragen of behoefte aan deskundig advies? Ons team staat voor u klaar om u te helpen bij het maken van de juiste keuze voor uw tuin. Neem gerust contact met ons op.