Kamperfoelie (Lonicera) is een klimmende tuinplant, die bekend staat om zijn snelle groei en vermogen om grote oppervlakken te bedekken. Een kamperfoelie groeit als een kruipende plant die zich een weg baant langs muren, schuttingen en gaaswerken. Deze klimplant komt meestal voor in gele, rode of oranje tinten en bloeit van april tot augustus.

Algemene informatie kamperfoelie

De kamperfoelie, ook wel bekend als Lonicera, is een klimplant die lang bloeit, heerlijk ruikt en mooie bloemen heeft. Deze plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa. Het is een snel groeiende plant met ovale glanzende bladeren. Er zijn verschillende soorten kamperfoelie beschikbaar, met een rijke bloei en bloemen in verschillende kleuren zoals roze en geel/wit.

De meeste soorten zijn bladverliezend, maar er zijn ook wintergroene varianten verkrijgbaar, zoals de Lonicera Henryi. De bloemen van de bladverliezende soorten hebben een sterke, zoetige geur, vooral 's avonds. Enkele bekende geurgevende soorten zijn de Lonicera periclymenum 'Belgica' en Lonicera japonica 'Halliana'. De Lonicera japonica 'Halliana' is één van de meest winterharde soorten.

Kamperfoelie groeit goed in de zon of half-schaduw met vochtige, goed doorlatende grond. De grond moet vochtig zijn, maar niet te droog. De plant heeft weinig tot geen eisen aan de grondsoort en kan zelfs groeien op klei- en veenachtige grond. Hij verspreidt een heerlijke geur op zomeravonden en sommige soorten zijn zelfs al te ruiken voordat ze zichtbaar zijn. Deze klimmer is een goede keuze voor een vlindervriendelijke tuin omdat het vooral nachtvlinders aantrekt.

Eigenschappen van de Lonicera

Soort: Klimplant
Hoogte: Tot 5 meter
Standplaats: Zon, halfschaduw, schaduw
Bloeiperiode: Juni-september
Bloemkleur: Verschillende kleuren, zoals rood, geel, zacht wit geel
Snoeiperiode: Maart
Grondsoort: Vochtige, goed doorlatende grond
Bladhoudend: Nee, de meeste soorten zijn bladverliezend
Groenblijvend: Ja, Lonicera henryi (wintergroene variant)
Winterhard: Ja
Overige kenmerken: Heerlijk geurende bloemen, snel groeiend, goed te combineren met andere klimplanten

Verzorging van kamperfoelie

Hier volgen enkele tips voor de verzorging van kamperfoelie.

1. Planten en bemesting: Kamperfoelie kan het hele jaar door geplant worden, behalve tijdens vorst. Zorg ervoor dat je de plant op goed doorlatende vruchtbare grond plaatst, bij voorkeur vermengd met aanplantgrond. Geef de plant ruim water na het aanplanten en gebruik klimplantenvoeding voor bemesting.

2. Ondersteuning bij het groeien: Kamperfoelie heeft geen hechtwortels en moet in het begin omhoog geholpen worden tegen een pergola of muur. Zorg ervoor dat de jonge ranken goed worden ondersteund en geleid tijdens de groei.

3. Snoeien: Snoei elk jaar aan het einde van maart of begin april. Knip oude takken weg en kort te lange scheuten in. Terugsnoeien bevordert de bloei en vorming van nieuwe scheuten. Na het snoeien kan organische meststof worden toegepast in het vroege voorjaar.

4. Bescherming tegen vorst: de plant is over het algemeen winterhard, maar jonge planten hebben extra bescherming nodig. Mulch of compost kan rond de voet gestrooid worden in de winter om de plant extra te beschermen tegen vorst.

Kamperfoelie kopen? Tuinplantenonline.nl!

Kamperfoelie kopen bij Tuinplantenonline.nl is een goede keuze als je op zoek bent gezonde planten die direct vers vanuit ons tuincentrum worden geleverd. We hebben een ruim aanbod aan verschillende Kamperfoeliesoorten. Je kunt ervoor kiezen om de bestelling te laten bezorgen, maar je kunt deze ook zelf ophalen in ons tuincentrum in De Westereen. Daarnaast hanteren wij scherpe prijzen, zodat je kunt genieten van een mooie kamperfoelie voor een lage prijs. Heb je vragen of behoefte aan deskundig advies? Neem dan gerust contact met ons op. Onze medewerkers staan klaar om je te helpen en te voorzien van het juiste advies.