Als u op zoek bent naar een fruitboom die kleiner en gemakkelijker te verzorgen is dan een hoogstam boom, dan hebben wij precies wat u zoekt - halfstam fruitbomen! Deze bomen zijn iets kleiner dan hun volwaardige tegenhangers, waardoor ze perfect zijn voor kleinere tuinen. Bij Tuinplantenonline.nl verkopen we verschillende halfstam fruitbomen online, waaronder appels, peren, pruimen en kersen. Dus of u nu op zoek bent naar uw eerste fruitboom of een nieuwe soort aan uw tuin wilt toevoegen, wij hebben de perfecte boom voor u.

Kenmerken van een halfstam fruitboom

Halfstam fruitbomen zijn een goede optie als u op zoek bent naar iets tussen een laagstam fruitboom en hoogstam fruitboom in. De eerste takken beginnen bij deze soort op 1 meter hoogte, waardoor snoeien makkelijker is dan bij grotere bomen. Vrijwel alle fruitbomen zijn geënt. Enten is het proces waarbij een tak, of ent, van een sterke fruitboom soort aan een andere boom wordt bevestigd om de eigenschappen te verbeteren. Het enthout wordt genomen van jonge scheuten van de gewenste boomsoort en is gewoonlijk minder dan een jaar oud. De enten groeien aan elkaar, zodat er één sterke boom ontstaat. Een halfstam fruitboom wordt gemiddeld tussen de drie en vijf meter hoog, mits goed verzorgd en onderhouden. Ze zijn een goede optie voor mensen met beperkte ruimte, omdat ze niet al te veel ruimte nodig hebben om te groeien. Zorg ervoor dat de boom op een plaats staat met veel zonlicht en geef hem in de eerste periode na het aanplanten veel water.

Standplaats van halfstam fruitbomen

Een halfstam fruitboom heeft veel zon nodig om optimaal te groeien en vruchten te produceren. Plaats de boom op een plek met veel zonlicht, bij voorkeur minstens 6 uur per dag. De zon is essentieel voor het rijpen van fruit. De warmte van de zon helpt om de celwanden van het fruit af te breken, waardoor het zachter en zoeter wordt. Bovendien zorgt de zon voor smaken die in fruit dat in de schaduw wordt geteeld, gewoonweg niet aanwezig zijn. Fruitbomen die in de volle zon worden geplant, produceren dan ook vaak lekkerder en smaakvoller fruit.