Klimplanten met bloemen voor een rijk bloeiende tuin

Clematis met witte bloemen

Ben je op zoek naar een manier om jouw tuin te vullen met prachtige bloemen? Dan zijn klimplanten met bloemen de perfecte oplossing! Deze elegante planten kunnen tegen een muur, hekwerk of pergola groeien en zo een schitterende en kleurrijke sfeer creëren.

Er is een ruim aanbod aan verschillende soorten klimplanten om uit te kiezen. Van exotische tot inheemse soorten, en van groenblijvende klimmers tot soorten die goed in de schaduw groeien. Hieronder hebben we de mooiste bloeiende klimplanten op een rij gezet.

Wat zijn de mooiste bloeiende klimplanten?

Dit zijn onze favoriete klimplanten met bloemen voor in de tuin.

Blauweregen (Wisteria)

De Blauweregen is een snelgroeiende klimplant die je tuin opfleurt met de betoverende bloemtrossen in het wit, roze en blauw. Deze winterharde plant is geschikt voor in de volle zon of halfschaduw. De blauweregen heeft geen hechtwortels, dus hebben de takken begeleiding nodig. Met zijn snelle groeikracht en de grote bloemtrossen is het een echte blikvanger. In het voorjaar staat hij in bloei, maar met een zomerse snoeibeurt kun je ook in september nog eens genieten van de bloemenpracht. 

Bekijk het aanbod Blauweregen

Klimrozen (Rosa)

De klimroos heeft diepgroene bladeren en weelderige bloemen in tal van kleuren en is daarmee een klimmer die opvalt. Deze plant is gemakkelijk te verzorgen en heeft weinig ruimte nodig, maar zijn wortels nestelen zich wel diep in de grond. Door zijn snelle groei kan hij in enkele jaren een hoogte van 3 tot 6 meter bereiken. Met de klimroos kunt u snel een kleurrijk en geurend hoekje creëren. Van juni tot oktober en soms zelfs november, bloeien deze rozen rijkelijk. Laat u verrassen door deze koningin der bloemen en geniet van de uitbundige bloei.

Bekijk het aanbod Klimrozen

Klimhortensia (Hydrangea anomala petiolaris)

Klimhortensia

De klimhortensia, is een prachtige winterharde en sterke klimplant met bloemen. Ze bloeien in de maanden juni tot en met augustus. Deze klimplant heeft hechtwortels die het mogelijk maken om tegen muren, schuttingen en andere oppervlakken op te klimmen tot een hoogte van vijf meter. De klimhortensia heeft een groen, hartvormig en getekend blad. In de winter verliest hij zijn blad. De klimhortensia is ook geschikt als groene afscheiding door er een kale schutting of muur mee te bedekken.

Bekijk het aanbod Klimhortensia’s

Toscaanse Jasmijn (Trachelospermum jasminoides)

Toscaanse Jasmijn, ook wel bekend als Trachelospermum jasminoides, is een wintergroene klimplant met witte, stervormige bloemen die een heerlijke vanille achtige geur verspreiden. Deze klimplant heeft de meest zonnige plek nodig om optimaal te kunnen groeien, maar kan ook in de halfschaduw staan. Toscaanse Jasmijn groeit snel en kan tot 4 meter hoog worden. Jaarlijks bloeit hij met talloze witte bloemetjes in mei tot september. Om hem te laten groeien is het belangrijk om een gaaswerk of schutting te geven zodat de ranken zich hieraan kunnen vastklampen.

Bekijk het aanbod Toscaanse Jasmijn

Kamperfoelie (Lonicera)

Kamperfoelie

Kamperfoelie, oftewel Lonicera, is een vaste plant die je tuin voorziet van een heerlijke zoete geur in de avonduurtjes. Met haar kleurrijke bloemen, variërend van wit tot paars, trekt deze plant veel vlinders aan. Na de bloei verschijnen er ook kleine besjes. De kamperfoelie is winterhard, dus je hoeft je geen zorgen te maken bij vorst. Deze plant groeit het best op goed doorlatende vruchtbare grond, met een zonnige of halfschaduw plek.

Bekijk het aanbod Kamperfoelie

Bosrank (Clematis)

Bloeiende clematis

De Clematis (bosrank) is een bloeiende klimmer die een tuin of gevel een kleurrijke, tropische uitstraling geeft. Deze slingerende planten zijn geschikt om gemakkelijk op muren, schuttingen en pergola’s te groeien. De bloemen van de clematis zijn er in vele soorten en maten, van enkele tot meerbloemige soorten. De meeste bloeien tussen het vroege voorjaar en de herfst. De voeten van de clematis staan het liefst in de schaduw, de ranken klimmen vervolgens richting het licht. De plant heeft voorkeur voor licht kalkhoudende en humusrijke grond om optimaal te kunnen groeien.

Bekijk het aanbod Clematis

Passiebloem (Passiflora)

De Passiebloem zorgt voor een tropische sfeer in eigen tuin! Met de prachtige bloemen en een bloeiperiode tussen juni en augustus is deze vaste klimplant een lust voor het oog. Er zijn verschillende soorten Passiflora, zoals de caerulea en de edulis, die allemaal een eigen kleur hebben. Deze plant heeft ondersteuning nodig bij het groeien. Kies bij het planten in de volle grond, of plantenbak voor een zonnige standplaats met beschutting tegen harde wind. De Passiflora is verkrijgbaar in diverse bloemkleuren.

Bekijk het aanbod Passiebloem

Bekijk ook deze gerelateerde artikelen: