De Kurkeik (Quercus suber) is een opvallende en sierlijke mediterrane boom. Naarmate de boom ouder wordt, zal ook de bast van kurk grilliger en dikker worden. Deze kurk dient tevens als beschermingslaag in de winter. Hierdoor is de Quercus subur goed winterhard tot temperaturen van -20 graden Celsius. Een jonge kurkeik heeft bij vorst nog wel winterbescherming nodig, doe dit door vliesdoek om de stam en takken te wikkelen.

Algemene informatie over de Kurkeik

De Kurkeik, ook bekend als Quercus suber, is een sierlijke boom die voornamelijk voorkomt in het Middellandse Zeegebied. Deze groenblijvende boom kan wel 500 jaar oud worden en heeft een opvallende koepelvormige kroon met verdraaide takken. De dikke bast van de Kurkeik is een bijzonder kenmerk en wordt gebruikt voor diverse kurkproducten, zoals wijnflessen en schoenzolen.

Kurkeiken zijn winterhard tot -20 graden Celsius en hebben geen extra bescherming nodig bij vorst. Ze groeien bij voorkeur op een beschutte plek uit de wind met half-schaduw of zon. De bladeren hebben een hulstachtige getande rand en blijven het hele jaar door groen.

Een Querqus suber krijgt pas op oudere leeftijd eikels, die lijken op de eikels van een Zomereik (Querqus robur). Deze boom wordt vaak als sierboom geplant vanwege de grillige stamstructuur, vele vertakkingen en de winterharde eigenschappen.

Eigenschappen van de Kurkeik (Quercus suber)

Soort: boom
Hoogte: tot max. 7 meter
Standplaats: zon, halfschaduw
Bloeiperiode: onopvallend in mei, bij oudere bomen eikels in het najaar
Snoeiperiode: maart-april
Grondsoort: normale goed doorlatende grond
Bladhoudend: ja
Groenblijvend: ja
Winterhard: ja, tot -20 graden Celsius
Overige kenmerken: zeer bijzondere bast

Verzorging van de Kurkeik

Om de Kurkeik goed te verzorgen, is voldoende water essentieel. Vooral wanneer de boom in een pot of kuip groeit, moet er regelmatig water worden gegeven. Wanneer de temperatuur onder het vriespunt daalt wordt water geven afgeraden, om schade door bevriezing van het wortelgestel te voorkomen.

Bij het snoeien hoef je alleen beschadigde, dode of zieke takken te verwijderen. Dit kan het beste gedaan worden in maart-april. De boom groeit goed op normale tuingrond die goed waterdoorlatend is. Daarnaast is het aan te raden om de Kurkeik op een beschutte plek te planten, uit de koude wind en tocht.

Kurkeik kopen bij Tuinplantenonline.nl

Bent u op zoek naar een prachtige kurkeik voor uw tuin? Bij Tuinplantenonline.nl kunt u eenvoudig en voordelig een kurkeik kopen. Deze bijzondere boom is een opvallende verschijning met zijn dikke bast, grillige groei en wintergroene bladeren. Bij Tuinplantenonline.nl profiteer je van scherpe prijzen en het gemak van online bestellen. Je kunt er ook voor kiezen om je bestelling te laten bezorgen of zelf op te halen in ons tuincentrum in De Westereen. Ons deskundige team staat altijd klaar om je te adviseren en te helpen bij eventuele vragen.