Wilt u een exotisch tintje aan uw tuin geven? Waarom probeert u dan geen vijgenboom (Ficus Carica)? Deze prachtige bomen zijn er in verschillende formaten, waardoor ze perfect zijn voor elke tuin.

Over de Ficus Carica

De Ficus carica (vijgenboom), is een unieke en sierheester of boom met eetbare vruchten, de vijg. Onder ideale omstandigheden groeien deze vaste planten zeer snel. De ideale standplaats is op een zonnige plek in de buurt van een schutting of muur, waar hij van het zonlicht kan profiteren, maar toch beschut is tegen gure weersomstandigheden, zoals regenbuien of harde wind. In de volle grond doet de Ficus Carica het goed op een bodem met een neutrale zuurgraad die ook goed water doorlatend is. Deze boom produceert kleine groene bloemen die moeilijk zichtbaar zijn. Na de bloei krijgt de vijgenboom eetbare bruine/donkerpaarse vruchten die tussen september en oktober klaar zijn om te plukken.

Eigenschappen van de Ficus carica (vijg)

Soort: struik, boom
Hoogte: 2-5 meter
Standplaats: zon
Bloeiperiode: mei
Bloemkleur: groen, kleine bloemen
Snoeiperiode: november-begin maart
Grondsoort: neutrale grond
Bladhoudend: nee
Groenblijvend: nee
Winterhard: ja, tot circa -10 graden Celsius
Overige kenmerken: Eetbare vrucht, rijp in september of oktober

Lees meer over: Ficus Carica verzorging | Ficus Carica snoeien | Ficus Carica bemesten | Ficus Carica planten

Vrucht van de vijgenboom

Vijgen zijn heerlijke en voedzame vruchten die rijk zijn aan vezels, ijzer, kalium en antioxidanten. Vijgen kunnen vers worden gegeten of gedroogd als rozijnen. Ze worden onder andere gebruikt om levensmiddelen zoals ijs en gebak mee op smaak te brengen of als toevoeging aan een salade. De boom kan pas vanaf het tweede jaar vruchten dragen. Vijgen groeien aan bomen die een hoogte van zo'n 4 meter kunnen bereiken. Door het Nederland klimaat heeft de vijgenboom rijpe vruchten in de maanden september en oktober. U kunt deze heerlijke vruchten gemakkelijk oogsten en daarna genieten van het heerlijke vruchtvlees.

Verzorging van Ficus Carica

De Ficus Carica verzorgen is gemakkelijk. De plant doet het goed op vrijwel elke bodem, zolang het maar goed water doorlatend is. De grond mag licht vochtig zijn maar niet verzadigd, want dat veroorzaakt wortelrot. Bij langdurige droogte in de zomermaanden raden we aan extra water geven. Hij prefereert een beschutte plaats op een zonnige plek in uw tuin of terras. De vijgenboom snoeien kan in juni, maar is niet noodzakelijk. Voor vruchtgroei moet u wel ieder jaar snoeien. Om een open boom te krijgen, verwijdert u de bovenste takken boven de vruchten, zodat het zonlicht door kan komen en de vijg weet te bereiken.

Een vijgenboom staat bekend om zijn winterhardheid. Als de temperatuur onder -10 Celsius zakt, heeft hij enige bescherming nodig tegen de kou. Met vliesdoek zorgt u ervoor dat takken in de winter niet bevriezen. Als hij in een pot staat, moet er ook een geschikte afdekking voor de wortels zijn, anders zouden deze kunnen bevriezen tijdens koude weersomstandigheden.

Ficus Carica kopen

Al een vijgenboom gevonden? Wij bieden een ruim aanbod, perfect om een Mediterrane tuin mee te creëren. Een ficus carica is gemakkelijk in onderhoud en daarmee zeer geschikt voor de onderhoudsvriendelijke tuin! Al onze bomen en planten zijn van de hoogste kwaliteit en komen rechtstreeks van de kweker. Omdat wij uit voorraad leveren krijgt u de bestelling snel thuisbezorgd.