Olijfboom bemesten: wanneer, beste meststof & werkwijze

Olijfboom - Olea Europaea Florida

Olijfbomen hebben de juiste verzorging nodig om gezond te blijven en vruchten te produceren. Eén van de belangrijkste aspecten van de verzorging is het bemesten. Het bemesten helpt de boom om de benodigde voedingsstoffen te verkrijgen voor een gezonde groei.

In dit artikel bespreken we waarom bemesting belangrijk is, welke soorten meststoffen geschikt zijn, de juiste manier van bemesten en wanneer en hoe vaak een olijfboom bemest moet worden.

Waarom is bemesting nodig voor olijfbomen?

De bodem is vaak arm aan voedingsstoffen, vooral als deze al een lange tijd niet bemest is. Om de groei en gezondheid van de olijfboom te bevorderen, moeten de juiste voedingsstoffen aan de bodem worden toegevoegd.

De juiste voedingsstoffen voor olijfbomen zijn stikstof, fosfor, kalium, magnesium en calcium. Stikstof is essentieel voor de groei van nieuwe scheuten en bladeren, fosfor helpt bij de wortelgroei en het verminderen van ziektes, kalium zorgt voor een betere weerstand tegen droogte en vorst, magnesium is belangrijk voor de fotosynthese en calcium zorgt voor sterke celwanden.

Bemesting van olijfbomen maakt de boom minder gevoelig voor ziekte en plagen omdat het de boom sterker maakt. Een goed gevoede olijfboom zal beter in staat zijn om ziektes en plagen af te weren. Olijfbomen die niet bemest worden, zien er vaak minder uit, groeien niet goed en geven weinig olijven. Daarnaast kan bemesting de boom voller en groter maken, waardoor er meer olijven kunnen groeien.

Extra bemesting kan ook nodig zijn als de olijfboom niet goed groeit, veel bladeren verliest of geel blad vertoont. Dit kan wijzen op een tekort aan voedingsstoffen.

Wanneer moet je een olijfboom bemesten?

De beste tijd om een olijfboom te bemesten is tijdens de groeiperiode, die loopt van maart tot september. Dit is de periode waarin de olijfboom actief groeit en extra voeding nodig heeft om gezond te blijven. Een goed moment om de bemesting te combineren met vormsnoei is in het voorjaar, net voordat de groei begint. Op deze manier kan je de boom direct na de snoei bemesten.

Het aantal keer dat je moet bemesten hangt af van de gebruikte meststof. Sommige meststoffen werken tot wel 100 dagen, waardoor het twee keer per jaar bemesten van de boom voldoende kan zijn. Het is daarom aan te raden om de instructies op de verpakking goed te lezen voor het bepalen van de juiste frequentie en hoeveelheid meststof.

Olijfboom snoeien

Geschikte meststoffen voor olijfbomen

Je wilt natuurlijk de juiste meststof gebruiken. Er zijn veel verschillende soorten verkrijgbaar die geschikt zijn, elk met hun eigen voordelen en toepassingen.

Organische meststof

Organische meststoffen bieden verschillende voordelen. Ten eerste zijn ze beter voor de bodemstructuur dan kunstmest. Organische mest verbetert de bodemstructuur en zorgt dat de bodem vocht beter vasthoudt. Dit komt omdat organische meststoffen veel meer organische stoffen bevatten, zoals stikstof, kalium, fosfor, calcium en magnesium. Dit zorgt ervoor dat de olijfboom beter in staat is om voedingsstoffen op te nemen.

Daarnaast is organische mest beter voor het milieu dan kunstmest, omdat het minder belastend is voor de natuur. Organische mest is namelijk samengesteld uit natuurlijke ingrediënten, zoals dierlijke en plantaardige resten.

Voorbeelden van geschikte organische meststoffen voor het bemesten zijn bijvoorbeeld koemestkorrels of DCM meststof Olijven, Vijgen & Citrus. Andere merken die goede voeding verkopen zijn ECOstyle en Pokon.

Korrel kunstmest:

Korrel kunstmest bevat een geconcentreerde mix van voedingsstoffen die snel opgenomen kunnen worden door de wortels. Sommige soorten zijn meer geschikt dan andere, vanwege de specifieke voedingsbehoeften van deze boom. Soorten die geschikt zijn moeten de juiste verhouding stikstof, kalium, fosfor en magnesium bevatten. Naast korrels is er ook vloeibare meststof verkrijgbaar.

Er zijn verschillende methoden om korrel kunstmest aan te brengen. Het meest gebruikelijke is om het gelijkmatig te strooien rond de stam en daarna voorzichtig in de aarde te werken. Er zijn ook vloeibare meststoffen verkrijgbaar. Deze hebben als voordeel dat het een gelijkmatige verdeling van de mest garandeert.

Het is belangrijk om de frequentie en hoeveelheid kunstmest zorgvuldig te doseren en toe te passen om schade aan de olijfboom te voorkomen. Over het algemeen wordt geadviseerd om kunstmest één keer per jaar toe te passen in het voorjaar. De hoeveelheid hangt af van de grootte van de boom. Het is aanbevolen om de dosering te verminderen bij jonge bomen in groei, terwijl oude olijfbomen een hogere dosering kunnen verdragen.

Op welke manier bemest je een olijfboom?

Wil je jouw olijfboom gezond houden en een goede oogst hebben? Dan is het belangrijk om regelmatig de juiste kunstmest toe te voegen. Maar hoe doe je dat op de juiste manier?

Olijfboom in de volle grond

Het bemesten bij een olijf in volle grond moet gelijkmatig gebeuren. Strooi de meststof daarom gelijkmatig uit over de bodem en werk deze oppervlakkig in. Bij droog weer is het aan te raden om de grond na het bemesten te besproeien, zodat de werking van de meststof versneld wordt.

Een goede meststof voor olijfbomen in volle grond is er een met een NPK-verhouding van 6-4-10. Deze meststof bevat de juiste hoeveelheid voeding om de olijfboom gezond te houden. Het is aan te raden om deze meststof eenmaal per maand toe te passen van maart tot september.

Zorg er altijd voor dat de grond goed doorlatend is. Overtollig water kan leiden tot natte voeten, wat niet goed is voor het wortelgestel. Daarnaast is het belangrijk dat de olijfboom voldoende ruimte heeft om te groeien en dat de grond een lichtvochtige en humusrijke samenstelling heeft. Deze eigenschappen zorgen voor een gezond wortelstelsel en een volle boom.

Plaats de olijfboom in volle grond op een zonnige en beschutte plek, zodat deze voldoende zonlicht krijgt. Gedurende het hele jaar is het belangrijk om de olijfboom goed in de gaten te houden en te zorgen voor voldoende water en extra voedingsstoffen wanneer nodig.

Olijfboom in pot

Een goede meststof voor olijfbomen in pot is er een met een NPK-verhouding van 6-4-10. Deze meststof bevat de juiste hoeveelheid meststoffen om de boom gezond te houden. Je kunt deze meststof vermengen in de potgrond bij de nieuwe aanplant of rond de stam strooien bij bestaande planten. Zorg ervoor dat je de meststof lichtjes inwerkt in de potgrond, zodat deze goed kan worden opgenomen door de wortels.

Het is aan te raden om de olijfboom in pot eenmaal per maand te bemesten van maart tot september. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de potgrond lichtvochtig blijft. Dit betekent dat de grond niet te droog of te nat mag zijn. Wanneer je de meststof hebt ingewerkt, geef dan ook wat water om de werking te versnellen.

Het belang van bemesten na het snoeien

Een olijfboom snoeien is een belangrijk onderdeel van de verzorging van deze Mediterrane boom. Het zorgt niet alleen voor een betere ontwikkeling van nieuwe scheuten, maar ook voor het dunner maken van de kroon en het verwijderen van beschadigde of zieke takken. Door het snoeien neemt de boom echter tijdelijk afstand van een deel van zijn voedingsstoffen, wat kan leiden tot een verzwakking van de boom.

Om dit te voorkomen is het belangrijk om direct na het snoeien te bemesten. Hierdoor krijgt de boom alle voeding die nodig is om snel te kunnen herstellen.

Tips voor het verzorgen

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een olijfboom:

Snoeien:

Het beste moment om de boom te snoeien is in maart of april als er geen kans is op vorst. Verwijder dode takken en takken die elkaar kruisen. Snoei ook de takken die in de weg zitten of de groei van andere takken belemmeren. Laat de dikkere hoofdtakken zoveel mogelijk intact.

Water geven:

Geef regelmatig water, maar zorg ervoor dat het overtollige water goed kan weglopen. In de volle grond is minder water nodig dan bij een olijfboom in pot. Voel regelmatig met je vinger op 3 centimeter in de grond om te controleren of deze lichtvochtig is. Geef bij zomerse droogte extra water, maar voorkom dat de wortels natte voeten krijgen.

Verzorging in de winter:

Olijfbomen zijn winterhard, maar hebben bij strenge vorst extra bescherming nodig. Bescherm jonge bomen de eerste jaren tijdens periodes met vorst met een vliesdoek of jute doek. Zorg ervoor dat bomen die in potten zijn ingepakt worden met noppenfolie. Wanneer de boom in de volle grond staat, kan je wat stro of houtsnippers rond de stam aanbrengen om de wortels te beschermen tegen de kou.

Ziektes en plagen:

Olijfbomen hebben over het algemeen weinig last van ziektes en plagen. De meest voorkomende plagen zijn spint en wolluis. Een ziekte die desastreus kan zijn is de Xylella bacterie. Zorg daarom voor een goede verzorging en voorkom dat ziektes en plagen zich kunnen verspreiden.