Struiken voor in de volle zon

Struiken voor een zonnige tuin

Benieuwd naar de mooiste struiken voor in de volle zon? Er zijn diverse soorten verkrijgbaar die geschikt zijn voor een zonnige tuin. Wil je een rijk bloeiende tuin, of juist meer vlinders in de tuin? Het is allemaal mogelijk! In dit artikel vind je een overzicht van de mooiste struiken voor een tuin met veel zon.

Struiken kiezen voor een zonnige tuin

Veel schaduwplanten zullen niet lang overleven in direct zonlicht. Het is daarom belangrijk om voor struiken te kiezen die droge grond en direct zonlicht goed verdragen. Mediterrane planten en bloeiende struiken zijn veelal geschikt. Bij de keuze van heesters voor een zonnige tuin is het belangrijk rekening te houden met de lichtbehoefte van elke plant.

Welke struiken kun je de volle zon planten?

Vind hieronder een overzicht van struiken die je kunt planten op een standplaats met veel zonlicht.

Vlinderstruik

Vlinderstruiken (Buddleia davidii) is een struik met prachtige bloemen in paarse, roze, witte en rode tinten. Het is een bladverliezende struik die meestal 1,5 tot 2 meter hoog wordt. Omdat een vlinderstruik weinig verzorging nodig heeft en rijk bloeit is het een populaire keuze in de Nederlandse tuinen. Daarnaast trekt deze bloeiende heester door zijn bloemen veel vlinders en andere insecten aan.

Bekijk het aanbod Vlinderstruiken

Kamperfoelie

Kamperfoelie

Kamperfoelie is een snelgroeiende bloeiende vaste plant die snel muren, hekken en andere oppervlakken kan bedekken met zijn lianen. De felgekleurde bloemen zijn te zien van april tot augustus, waardoor zeer geschikt is voor mensen die wat kleur willen toevoegen aan de tuin.

Bekijk het aanbod Kamperfoelie

Rozenstruiken

Rozen

Rozen zijn een populaire bloemsoort die in veel tuinen te vinden is. Ze staan bekend om hun levendige kleuren en zoete geur. Rozen doen het goed op een zonnige plek, en moeten in het voorjaar gesnoeid worden. Door rozen twee keer per jaar te bemesten zorgt u voor een gezonde en sterke groei.

Bekijk het aanbod Rozenstruiken

Rhododendron

Rhododendrons zijn een aanwinst voor elke tuin, want ze zorgen voor vroege lentekleur in prachtige tinten. Ze groeien in gedeeltelijke schaduw of zon en geven de voorkeur aan humusrijke, licht zure grond. Ze worden tot maximaal 200 cm hoog. Wilt u liever een kleiner formaat, kies dan voor de dwergrhododendron die niet hoger wordt dan 100 cm. Deze bloeiende sierheesters zijn verkrijgbaar in veel verschillende bloemkleuren.

Bekijk het aanbod Rhododendrons

Wisteria’s

Wisteria - Blauwe regen

De Wisteria is een opvallende klimplant vanwege zijn snelle groei en prachtige bloemen. Hij wordt gebruikt om muren, schuttingen en pergola’s te bedekken. De blauweregen geeft de voorkeur aan een zonnige standplaats, maar kan ook in gedeeltelijke schaduw groeien. Hij heeft bij het aanplanten een voedingsrijke grond nodig voor een goede start. De blauwe regen bloeit in het voorjaar met prachtige paarse bloemen die bijen en vlinders aantrekken.

Bekijk het aanbod Wisteria’s

Bekijk ook gerelateerde artikelen: