Blauwe regen (Wisteria) verzorging

Wisteria (Blauwe regen)

De Blauwe regen (Wisteria) is een snelgroeiende klimplant, bekend om zijn rijke bloei en viltige peulen. Van mei tot half juni staat deze plant prachtig in bloei, soms zelfs met een tweede bloei in het najaar. Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over het verzorgen van de Wisteria. 

Hoe moet je de Wisteria verzorgen?

Geef de Wisteria (Blauwe regen) regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zet de plant op een plek met halfschaduw of in de volle zon. Zorg daarbij voor een humusrijke grond die lichtvochtig is. In het voor- en najaar snoeien stimuleert de bloei en voorkomt dat de plant gaat woekeren.

Standplaats en grondsoort

Deze plant staat bij voorkeur op een plek in volle zon of halfschaduw. Het zonlicht speelt een belangrijke rol in de bloei. Een te donkere locatie kan de bloei mogelijk belemmeren. Wat de bodem betreft, heeft Blauwe regen een voorkeur voor een humusrijke grond die lichtvochtig blijft. Een te droge grond beperkt de groei en bloei.

Belangrijk is dat de grond niet rijk aan kalk is. Blauwe regen houdt niet van een hoge pH-waarde. Een te kalkrijke bodem kan negatieve effecten hebben resulteren in geel blad.

Planten

De beste tijd om een Wisteria te planten is in het voorjaar. Dit seizoen is ideaal omdat het aan het begin van het groeiseizoen valt. In het voorjaar is er minder kans op vorst en droogte. Dit helpt de plant om goed te groeien. Hoewel je de Blauwe regen het hele jaar kunt planten, is het aan te raden om periodes van vorst te vermijden. 

Werkwijze:

Volg de onderstaande stappen bij het planten in volle grond:

  1. Kies een geschikte plek: Zoek een standplaats met halfschaduw of volle zon.

  2. Graaf een gat: Maak een gat in de grond die twee keer zo breed en diep is als de kluit.

  3. Verbeter de grond: Bij zware (klei)grond kunt u zand toevoegen om de waterdoorlatende eigenschappen te verbeteren. Voeg compact toe aan losse zandgrond.

  4. Zet in het plantgat: Plaats de Blauwe regen in het gat en vul het met de (verbeterde) grond. Druk vervolgens de bodem licht aan.

  5. Begeleid de plant: Bind de takken langs een bamboestok, draad of raamwerk om ze te leiden.

  6. Geef voldoende water: Geef de eerste weken ruim water zodat de plant goed kan wortelen.
Blauwe regen (Wisteria)

Water geven

Het is belangrijk dat de grond licht vochtig blijft, zonder dat deze verzadigd raakt. Vooral tijdens de droge zomerperiodes is extra water geven aan te raden. De bloemtrossen van de Blauwe regen hebben namelijk een aanzienlijke hoeveelheid water nodig om optimaal te bloeien. Let er op dat de grond goed doorlatend moet zijn. Een te natte bodem kan namelijk leiden tot wortelrot. 

Snoeien

Snoei de Blauwe regen twee keer per jaar. De eerste snoei vindt plaats in het vroege voorjaar. Tijdens deze snoei haal je alle lange, dunne scheuten weg. Ook knip je de zijtakken terug tot ongeveer 10-15 cm van de hoofdstam. De tweede snoei kan na de bloei, in het najaar. Hierbij verwijder je dode en overtollige takken. Zorg er altijd voor dat je op een dag zonder vorst snoeit. 

Tip! Wij verwijderen in de zomer ook lange uitstekende scheuten om een tweede bloeiperiode in het najaar te stimuleren. Door deze uitlopers weg te knippen heeft de plant meer energie voor de bloei. 

Bemesten

Bemesten is niet noodzakelijk, maar het kan bijdragen aan een sterke groei en ontwikkeling van de bloemknoppen. Het is aan te raden om deze optionele bemesting uit te voeren in de maanden maart, april of mei. Hoewel bemesting de groei kan stimuleren, is een goede humusrijke en vochthoudende bodem normaal gesproken voldoende voor de Blauwe regen. 

Gebruik een meststof met een hoog kaliumgehalte, zoals: DCM meststof Clematis & Klimplanten. Kalium bevordert namelijk de bloei van de plant, wat resulteert in een rijke bloemenpracht.

De hoeveelheid meststof die je nodig hebt, is sterk afhankelijk van de soort grond waarin de plant groeit. Op arme zandgrond is meer meststof nodig dan op humusrijke grond.

Verzorging in de winter

De Blauwe regen is een sterke plant die goed tegen de kou kan. In de winter verliest deze plant zijn bladeren, maar dat is geen reden tot zorg. Vanaf het voorjaar verschijnt er weer nieuw blad aan de plant.

Om de Wisteria tijdens de koudere maanden te helpen, is het een goed idee om de grond rond de basis te mulchen. Je kunt hiervoor plantaardig materiaal gebruiken, zoals: houtsnippers, bladeren, stro of compost. Het mulchen beschermt de wortels bij vorst en houdt daarnaast vocht vast. Ook voegt het voedingsstoffen toe die de plant nodig heeft om in het voorjaar weer krachtig te groeien. 

Verplanten

Kies voor het verplanten eerst een nieuwe zonnige plek uit in de tuin. Deze klimplant houdt namelijk van veel licht. Zorg ervoor dat de grond waarin je de Wisteria wilt planten goed is voorbereid. Dit betekent: rijk aan voedingsstoffen en goed waterdoorlatend.

Graaf een ruim plantgat zodat de wortels genoeg ruimte hebben om te groeien. Vervolgens kun je de Wisteria uitgraven, waarbij de wortelkluit zoveel mogelijk intact moet blijven. Plaats de plant in het gat en vul dit aan met aarde. Druk de grond zachtjes aan en geef de Blauwe regen ruim water. Na het verplanten is het belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge perioden. 

Stekken

Het vermeerderen van de Blauwe regen kan lastig zijn. Voor de meeste kans op succes volg je een paar simpele stappen. Begin in de zomer door een jonge gezonde tak te kiezen. Gebruik een scherpe snoeischaar om een stuk van ongeveer 10-15 centimeter af te knippen. Zorg ervoor dat er meerdere bladeren aan zitten.

Verwijder de onderste bladeren, zodat dit deel van de stengel vrij is om in de grond te steken. Dompel het onderste deel van de stek vervolgens in stekpoeder. Dit helpt bij de wortelvorming. Vul een pot met stekgrond en plaats de stek in de pot. Druk de aarde lichtjes aan en geef goed water. Zet de pot op een warme plek, maar niet in direct zonlicht. Houd de grond licht vochtig. Met geduld en zorg zal je stek wortels vormen en uitgroeien tot een prachtige Blauwe Regen.

Mogelijke problemen en ziekten

Geel bladeren bij een Wisteria kan een teken zijn dat de grond te veel kalk bevat. Voeg een beetje turf toe om de bodem te verzuren. Als de plant niet bloeit kan dit verschillende oorzaken hebben. Mogelijk krijgt hij niet voldoende zonlicht, waardoor bloemknoppen niet worden aangemaakt. Ook kan een strenge winter een negatieve invloed hebben op de bloei. Over het algemeen is de Wisteria niet gevoelig voor ziektes en plagen. Enkele problemen die voor kunnen komen zijn: 

Poederige meeldauw

Poederige meeldauw is een schimmelinfectie die herkenbaar is door de witte of grijze poederachtige vlekken op bladeren en stengels. Deze schimmel kan ontstaan in zowel droge als vochtige omstandigheden, maar verspreidt zich sneller bij hoge luchtvochtigheid. Vroegtijdige behandeling met een organisch bestrijdingsmiddel is aan te raden. Werkt dit niet dan kun je overgaan op meer hardnekkige chemische middel.

Bladvlekkenziekte

Bladvlekkenziekte is een schimmel die donkere of gekleurde vlekken op plantenbladeren veroorzaakt. Het kan zelf leiden tot verlies van blad. Om deze ziekte te bestrijden, is het belangrijk om aangetaste bladeren te verwijderen en een biologisch bestrijdingsmiddel te gebruiken. Zorg ook voor goede luchtcirculatie rond de planten. Voorkom ook dat bladeren nat worden tijdens het water geven om herinfectie te voorkomen.

Bladluis

Bladluis is een kleine, plantenetende insect die vaak op de onderkant van bladeren zit. Om bladluizen te bestrijden kunt u natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes inzetten, of de planten besproeien met een mengsel van water en zeep. Voorkom ook dat planten te dicht op elkaar staan om luchtcirculatie te bevorderen, wat de kans op deze plaag vermindert.