Over de vuurdoorn

De vuurdoorn, ook bekend als Pyracantha, is een prachtige bladhoudende heester met kleurrijke besjes in de herfst en winter. Met zijn levendige kleuren en scherpe doorns is het een multifunctionele plant die zowel mooi als praktisch is. De vuurdoorn is oorspronkelijk afkomstig uit Zuidoost-Europa, China en Taiwan en heeft een voorkeur voor een zonnige of half-schaduwrijke standplaats.

Er zijn verschillende soorten van deze wintergroene struik verkrijgbaar, zoals de 'Red Column' (rode vuurdoorn), 'Red Cushion', 'Golden Charmer' en 'Soleil d'Or' (gele vuurdoorn), waarbij de beskleur per variëteit verschilt.

De plant bloeit in het voorjaar met witte bloemen die een aangename geur afgeven. Deze bloemen trekken bijen en vlinders aan, wat de biodiversiteit in uw tuin ten goede komt. In de herfst krijgt de vuurdoorn prachtige rode of oranje bessen. Deze zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar zijn ook erg geliefd bij vogels. Deze struik is zowel als solitaire heester, maar ook als sierlijke haag of als beplanting tegen een schutting of gevel te gebruiken.

Eigenschappen van de Pyracantha

Soort: struik
Hoogte: tot zo'n 3 meter
Standplaats: zon, half-schaduw, schaduw
Bloeiperiode: voorjaar
Bloemkleur: wit
Snoeiperiode: juni, juli
Grondsoort: neutrale goed doorlatende grond
Bladhoudend: ja
Groenblijvend: ja
Winterhard: ja
Aantal per strekkende meter: 2
Overige kenmerken: aangename geur, trekt bijen en vlinders aan, eetbare bessen voor vogels, scherpe doornen

Lees ook onze artikelen over: Vuurdoorn verzorging | Vuurdoorn bemesten

Vuurdoorn verzorging:

De Pyracantha is een vaste plant die groenblijvend is, zelfs in de koudere maanden. Hij groeit het beste in voedingsrijke en goed gedraineerde grond. Geef de eerste weken na het aanplanten goed water. De plant verdraagt daarnaast snoei goed. Het beste moment om te snoeien is direct na de bloei of in de herfst. Bij het snoeien van de vuurdoorn is het belangrijk om handschoenen en beschermende kleding te dragen om verwondingen door de scherpe stekels te voorkomen. Door te snoeien zorgt u ervoor dat de plant mooie bloemen en vruchten blijft krijgen. Het kan echter een jaar duren voordat de vuurdoorn opnieuw bloemen krijgt, aangezien de plant bloeit op tweejarig hout. De struik heeft mogelijk ook enige vorm van ondersteuning nodig voor een verticale groei, het is namelijk geen echte klimplant. Het kan tegen gevels, schuttingen of als haagplant worden gebruikt.

Vuurdoorn kopen bij Tuinplantenonline.nl

Bij Tuinplantenonline.nl kunt u gemakkelijk en snel vuurdoorn kopen. Wij bieden een ruim assortiment aan verse en gezonde planten die direct uit voorraad geleverd worden. Onze planten zijn zorgvuldig geselecteerd op kwaliteit, zodat u verzekerd bent van een prachtige toevoeging aan uw tuin.

Of u nu wilt laten bezorgen of liever zelf wilt ophalen in ons tuincentrum in De Westereen, bij Tuinplantenonline.nl bent u aan het juiste adres. Heeft u vragen bij het bestellen, of wilt u deskundig advies? Neem dan gerust contact met ons op. Ons team staat klaar om u te helpen.