De agapanthus, ook bekend als de Afrikaanse lelie, is een gemakkelijk te verzorgen plant die graag in de zon staat. De bloemen zijn er in verschillende kleuren, waaronder wit, blauw en paars. De Agapanthus begint te bloeien in juli en bloeit door tot in augustus.

Over de Agapanthus (Afrikaanse lelie)

Agapanthus, ook wel bekend als de Afrikaanse lelie, is een bloeiende plant die bekend staat om zijn langwerpige bladeren en grote trossen trompetvormige bloemen. Met zijn diverse soorten en kleuren is de Agapanthus een populaire keuze voor zowel potten als borders.

De Afrikaanse lelie heeft een opvallende groeiwijze, met lang smal blad en grote trossen bloemen die bovenaan stevige ronde stelen staan. Deze bloemen zijn klokvormig tot trompetvormig en vormen een prachtige bolvormige tros. De bloeitijd is van juli tot augustus, soms zelfs eerder. Na de bloei groeien er groene zaden.

Er zijn zowel bladverliezende als bladhoudende soorten. De bladverliezende soorten zijn over het algemeen beter winterhard (tot -5 graden Celsius), terwijl de bladhoudende soorten vorst niet goed verdragen. Het is dan ook belangrijk om de bladhoudende soorten vorstvrij te laten overwinteren, bijvoorbeeld in schuur of garage.

Eigenschappen van de Agapanthus

Soort: vaste plant
Hoogte: 25 - 100 cm
Standplaats: zon
Bloeiperiode: juli-augustus
Bloemkleur: Wit, blauw, paars
Snoeiperiode: voorjaar, eventueel na de bloei
Grondsoort: humusrijke, voedselrijke en goed doorlatende grond
Bladhoudend: afhankelijk van de soort
Groenblijvend: afhankelijk van de soort
Winterhard: Afhankelijk van soort, niet tot matig winterhard
Overige kenmerken: lang smal blad, grote trossen bloemen, groeit snel in het voorjaar en zomer, groene zaden na de bloei

Verzorging en Standplaats

De Agapanthus groeit het beste in de volle zon op een beschutte plek. Hij groeit goed in humusrijke, voedselrijke en grond. Zorg daarnaast de grond goed doorlatend is, want de plant houdt niet van natte voeten. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral in het voorjaar en de zomer. In de winter is het beter om geen water meer te geven vanaf half oktober. Daarnaast kan de plant in het voorjaar en na de bloei bemest worden met mestkorrels.

Hoewel de Agapanthus niet volledig winterhard is, zijn de bladverliezende soorten matig winterhard tot ongeveer -5°C. Het is daarom aanbevolen om ze op een vorstvrije plek te laten overwinteren, vooral wanneer ze in pot worden geplant. Bij het planten is het belangrijk om te zorgen voor voldoende ruimte voor watergeven, zowel in een ruime pot met gaten in de bodem als in de volle grond.

Tips en advies voor de verzorging van de Afrikaanse lelie:

  • Geef de plant regelmatig water, vooral in het voorjaar en de zomer, om de potgrond licht vochtig te houden.
  • Bemest in het voorjaar en na de bloei met mestkorrels.
  • Zorg voor een zonnige standplaats op een beschutte plek.
  • Gebruik humusrijke, voedselrijke en goed doorlatende grond.
  • Plant de bladhoudende soorten in een pot en laat ze vorstvrij overwinteren.
  • Snoei indien nodig in het voorjaar en na de bloei.
  • Geniet van de prachtige bloemen van juli tot augustus.

Agapanthus / Afrikaanse lelie kopen?

Wil je Agapanthus kopen? Dan ben je bij Tuinplantenonline.nl aan het juiste adres! Wij bieden een ruim assortiment aan Agapanthus planten die direct uit voorraad geleverd worden. Onze planten zijn zorgvuldig geselecteerd en van uitstekende kwaliteit. Of je nu op zoek bent naar bladhoudende of bladverliezende soorten, er is altijd een ruim aanbod beschikbaar. Je kunt de planten gemakkelijk en snel online bestellen en laten bezorgen, of zelf ophalen in ons tuincentrum in De Westereen. Bovendien bieden wij de scherpste prijzen! Als je vragen hebt, staan onze deskundige medewerkers klaar om je te adviseren. Neem gerust contact met ons op.