Magnolia struiken zijn een mooie aanvulling voor uw tuin wanneer u op zoek bent naar een bloeiende heester. De bloei start al vroeg in het jaar met tulpachtige of stervormige bloemen in verschillende kleuren, van wit tot roze en zelfs paars en geel. waarbij sommige soorten zelfs een heerlijke frisse geur in de tuin verspreiden. Wij hebben een ruim aanbod met onder andere de soorten: soulangeana, susan en grandiflora.


Informatie over Magnolia struiken

Magnolia, ook wel bekend als beverboom of valse tulpenboom, is een struik die vroeg in het seizoen bloeit met grote tulpachtige bloemen. Het is een teken dat de lente op het punt staat om te beginnen. Er zijn verschillende soorten, variërend in grootte van klein (Magnolia liliiflora 'Nigra') tot boomformaat (Magnolia kobus). De bloeiperiode is in maart of april, en er zijn ook soorten die in de zomer nog bloeien. De veelgebruikte naam tulpenboom is niet correct, want de echte tulpenboom is de Liriodendron. De beverboom is winterhard en de meeste soorten zijn bladverliezend. Alleen de Magnolia grandiflora behoudt zelfs het blad in de wintermaanden.

Eigenschappen van de beverboom (Magnolia)

Soort: struik, boom
Hoogte: 200 - 800 cm
Standplaats: zon, halfschaduw
Bloeiperiode: vanaf maart, april
Bloemkleur: wit, roze, paarsrood, geel
Snoeiperiode: niet noodzakelijk, vormsnoei mogelijk na de bloei
Grondsoort: normale doorlatende tuingrond
Bladhoudend: Nee, behalve de grandiflora
Groenblijvend: de grandiflora behoudt als enige zijn blad in de winter
Winterhard: ja
Overige kenmerken: prachtig grote bloemen in het vroege voorjaar

Overzicht van de soorten

Er zijn verschillende sooten verkrijgbaar die variëren in bloemkleur en formaat. De Magnolia kobus wordt tot 8 meter hoog, maar alle andere soorten blijven kleiner, waardoor ze ook geschikt zijn voor kleine tuinen. De meest bekende soorten in Nederland zijn de Grandiflora, Susan en de Soulangeana. Daarnaast is de Magnolia Brooklynensis 'Yellow Bird' een opvallende variant door de prachtige gele bloembladeren en de Magnolia stellata (stermagnolia), geliefd door de stervormige witte bloemen.

Magnolia grandiflora

De grandiflora is een prachtige groenblijvende boom of struik met glanzende bladeren en grote witte bloemen. Hij bloeit uitbundig tussen mei en september. De bloemen verspreiden daarbij een aangename geur. Deze soort groeit niet snel en heeft een beschutte plek nodig met voldoende zonlicht. De grandiflora kan in ideale omstandigheden een maximale hoogte bereiken van 8 meter, maar meestal blijft hij kleiner.

Magnolia susan

De Susan staat bekend om zijn lange bloeiperiode en de bloemen die paars van kleur zijn. Het is een soort die vrij klein blijf en maximaal 3-3.5 meter groot wordt. Deze heester is een kruising tussen liliiflora en stellata. Al in de eerste jaren bloeit deze soort uitbundig met paarse bloemen. De eerste knoppen staan in bloei rond half april begin mei. Wanneer u hiervan kunt genieten is afhankelijk van de temperatuur. Tijdens de hoofdbloei ontstaan nieuwe knoppen, waardoor deze soort zelfs in juni nog in bloei staat.

Magnolia soulangeana

De soulangeana is de meest populaire soort van de beverboom in Nederland. Een volgroeide Soulangeana boom of struik bereikt een hoogte tot maximaal 5 meter. De bloei start al in april met prachtige wit-roze bloemen. In tegenstelling tot de grandiflora is deze soort iets beter bestand tegen de wind.

Verzorging van de Magnolia

Kies bij het aanplanten altijd voor een beschutte plek tegen de koude wind, zodat de bloemen langer mooi blijven. Kies voor een standplaats met volle zon of half-schaduw met voedingsrijke en goed doorlatende grond. Het is een zuurminnende heester die niet houdt van kalkrijke grond. Wanneer de tuingrond rijk is aan kalk kunt u deze verzuren door met DCM Rhodo & Hortensia (geschikt voor zuurminnende planten) toe te voegen. Een andere manier is door bij het aanplanten 50% turf te mengen met 50% tuingrond. Geef de kluit direct na het planten goed water en herhaal dit de weken erna regelmatig. Snoeien is niet nodig. Eventuele vormsnoei van overgroeiende takken of het verwijderen van dode takken is mogelijk na de bloei.

Magnolia struik kopen bij Tuinplantenonline.nl

Bij Tuinplantenonline.nl kunt u gemakkelijk en snel een Magnolia kopen. Wij bieden een ruim assortiment van gezonde tuinplanten die direct uit voorraad geleverd worden. Onze planten zijn zorgvuldig geselecteerd en van uitstekende kwaliteit. U kunt uw bestelling laten bezorgen of zelf ophalen in ons tuincentrum in De Westereen. Mocht u vragen hebben of deskundig advies nodig hebben, neem dan gerust contact met ons op.