Ficus carica planten

Ficus Carica planten

Bij het planten van een Ficus Carica (Vijgenboom), is het belangrijk om de boom de juiste omstandigheden te bieden voor een optimale groei. Door rekening te houden met de juiste grondsoort, standplaats en manier van aanplanten krijgt de boom een goede start.

In dit artikel leest u alles wat u moet weten over het aanplanten en verplanten van vijgenbomen.

Welke standplaats voor een Ficus Carica?

De Ficus carica is een bladverliezende boom die in verschillende klimaten goed tot zijn recht komt. Hij komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied met warme, zonnige zomers en zachte winters. Maar ook in Nederland kan de vijg goed groeien.

De boom is niet kieskeurig en kan in verschillende grondsoorten worden geplant, maar hij geeft de voorkeur aan goed doorlatende, licht alkalische grond. Om een ficus carica te planten, kiest u een plek met volle zon. Zorg ervoor dat de plek voldoende ruimte heeft voor de boom om te groeien en beschermd is tegen harde wind.

Lees hier meer over de beste plek voor een Vijgenboom

Wanneer een Ficus Carica planten?

Dit is het hele jaar mogelijk, behalve bij vorst. Er zijn twee momenten die hierbij de voorkeur krijgen, het voorjaar en de rustperiode. Tijdens het voorjaar wordt de grond langzaam warmer. Zo kan de boom zich vestigen en beginnen te groeien voordat het warme zomer aanbreekt. Een andere geschikt moment is als de boom in rust is, van november tot maart.

Hoe een ficus carica planten?

Volg deze stappen om een ficus carica, ook bekend als vijgenboom, te planten:

  1. Kies een plek met goed doorlatende grond en veel zonlicht voor uw vijgenboom. Vijgenbomen geven de voorkeur aan volle zon en kunnen halfschaduw verdragen.
  2. Graaf een gat dat twee keer zo breed en net zo diep is als de kluit van uw vijgenboom.
  3. Haal de boom voorzichtig uit de pot en plaats hem in het gat.
  4. Vul het gat met aarde en geef de boom goed water om de grond rond de wortels te laten zakken.
  5. Mulch rond de basis van de boom om vocht vast te houden en onkruid te bestrijden.
  6. Geef uw vijgenboom in de eerste weken veelvuldig water, vooral in droge periodes, om de grond vochtig te houden, maar niet doordrenkt.

 

Vijgenboom aanplanten