Fruitbomen bemesten

Fruitbomen bemesten

Als het gaat om het bemesten van fruitbomen, zijn er veel opties om uit te kiezen. U kunt vloeibare of vaste meststoffen gebruiken, en u kunt kiezen uit een groot aantal soorten. Maar wat is de beste meststof voor uw fruitboom? En wanneer moet u die toedienen?

In dit artikel leest u alles over de soorten meststof en wat de beste periode in het jaar is om te bemesten.

Waarom is een fruitboom bemesten nodig?

Fruitbomen hebben voeding nodig om goed te kunnen groeien en vruchten te produceren. Bemesting zorgt ervoor dat de boom de juiste voedingsstoffen krijgt en kan opnemen, waardoor deze gezond en productief blijft. Daarnaast is bemesting ook belangrijk omdat de boom gezonder blijft en minder vatbaar is voor ziektes.

De voordelen van Fruitboom bemesting op een rij:

  • De grond krijgt extra voedingsstoffen en wordt verbeterd;
  • De vruchten groeien harder en ontstaan sneller;
  • U krijgt meer vruchten in de boom;
  • Fuitbomen die nooit bemest worden zijn vatbaarder voor ziektes;
  • Voedingsstoffen die niet in de grond aanwezig zijn worden via bemesting toegevoegd;
  • Fruitbomen krijgen een rijkere bloei.

Wat is de beste tijd om fruitbomen te bemesten?

De beste periode in het jaar om een fruitboom te bemesten is in het voorjaar, in maart of april. In deze periode krijgen de fruitbomen de meeste voedingsstoffen binnen, waardoor ze gezond en productief blijven. Na de bemesting krijgt de boom tijd om de voedingsstoffen op te nemen die nodig zijn voor de bloei en het ontstaan van vruchten.

Bemesting van een fruitboom

Welke soorten meststoffen zijn er?

Er zijn twee soorten meststoffen: vloeibare en vaste. Vloeibare meststoffen werken snel, terwijl vaste meststof langzaam oplost en door de grond wordt opgenomen.

Vloeibare meststoffen :

Vloeibare meststoffen zijn goed toe te passen en zorgen ervoor dat de voedingsstoffen snel worden opgenomen door de boom. Omdat het niet eerst hoeft op te lossen zoals bij korrels, heeft het sneller effect. De meststof dient wel direct op de bodem te worden toegediend.

Mestkorrels :

Mestkorrels (koemestkorrels) zijn een organische meststof die de kwaliteit en structuur van de bodem verbetert. De korrels lossen langzaam op, waardoor de aanwezige voeding geleidelijk vrij komt. Wij raden aan om voor deze meststof te kiezen. Mestkorrels zijn ideaal om te gebruiken in combinatie met een fruitboom. De boom krijgt op deze manier alle benodigde voedingsstoffen binnen en kan hierdoor gezonder en productiever blijven.

Heeft de fruitboom ook kalk nodig?

Veel mensen denken dat fruitbomen geen kalk nodig hebben, maar dat is niet het geval. Jonge fruitbomen moeten bijvoorbeeld elk jaar licht met kalk worden bestrooid om een gezonde groei te bevorderen en verzuring van de bodem te voorkomen.

Ook de grotere bomen hebben baat bij een jaarlijkse bemesting met kalk, omdat het de bodem beschermt tegen pH-veranderingen en de wortels gezond houdt. Strooi kalk in febuari, zodat het voor het bemesten is opgenomen in de bodem.

Hoe de fruitbomen bemesten?

Het bemesten van de fruitbomen is eenvoudig en doet u normaal gesproken 1 keer per jaar. U kunt (koe)mestkorrels strooien of meststof in de grond sproeien met een handpomptank. Lees op de bijsluiter voor de juiste hoeveelheid vloeibare meststof. Bij mestkorrels strooit u een handvol rond de stam.

Bij een bodem met zandgrond is een tweede bemesting in juni mogelijk. Zand kan voedingsstoffen minder goed vasthouden dan andere grondsoorten.

Jonge of pas aangeplante bomen hebben geen extra meststoffen nodig. In feite zijn ze erg gevoelig voor verbranding door meststoffen, dus let op en zorg dat u niet teveel meststoffen toedient.