Veelgestelde vragen over de Azalea

Azalea tuinplant

Een vraag over de Azalea? Op deze veelgestelde vragen pagina (FAQ) gaan we in op enkele van de meest gestelde vragen over deze sierheester, waaronder de verzorging en onderhoud. Als u antwoord wilt op een vraag, lees dan verder!

Azalea’s zijn winterhard en staan bekend om de uitbundige bloei, die van het voorjaar tot het begin van de zomer in allerlei kleuren te zien is. Wat u misschien niet weet, is dat de azalea tot dezelfde familie behoort als de Rhododendron. Hoewel de azalea wat kleiner blijft, bloeien deze struiken vaak uitbundiger. De meeste soorten zijn bladverliezend. Azalea’s geven de voorkeur aan een plek in de halfschaduw of zon.

Benieuwd naar ons aanbod? Bekijk hier alle Azalea’s.

Veelgestelde vragen over Azalea’s

Een azalea bloeit meestal een paar weken tussen mei en eind juni. Door Azalea’s te combineren met andere tuinplanten als de Camelia en Hortensia, heeft u ook in het vroege voorjaar en najaar een bloeiende tuin.

Een azalea is een heester die kleiner is dan een rhododendron, maar uitbundiger bloeit. Sommige soorten zijn bladverliezend. Azalea’s zijn er in verschillende soorten, waarvan de Japonica de bekendste is.

Een azalea is een compacte struik die ongeveer 50 tot 70 centimeter groot wordt. In tegenstelling met de Rhododendron blijft deze heester kleiner, maar bloeit wel uitbundiger.

Niet alle Azalea soorten zijn wintergroen. De Japanse Azalea (Japonica), is een plant die bladhoudend is. Een Azalea Mollis verliest in de winter zijn blad.

Alle Azalea soorten zijn goed winterhard. De Azalea Japonica is zelfs bestand tot een temperatuur van -15 graden Celsius. In pot hebben wortels bij strenge vorst extra bescherming nodig. Dit kunt u doen door noppenfolie om de pot of plantenbak te wikkelen.

Geef de Azalea regelmatig water en zorg ervoor dat de grond lichtvochtig blijft, maar niet nat. Zet de plant op een zonnige of halfschaduwrijke plaats; volle zon is niet aan te raden. Snoeien is niet nodig, maar als u er toch voor kiest, snoeit u hem na de bloei terug. Daarnaast geeft deze struik de voorkeur aan licht zure grond.

De grond van een Azalea moet lichtvochtig zijn en aanvoelen als een uitgewrongen dwijl. Bij droog weer is het aan te raden om de plant 2 tot 3 keer per week water te geven. Gebruik bij voorkeur regenwater, omdat leidingwater kalk bevat dat schadelijk kan zijn voor de wortels en de opname van voedingsstoffen kan belemmeren.

Het verwijderen van verwelkte bloemen van een azalea is eenvoudig: knip ze gewoon af met een snoeischaar of verwijder ze door de bloemknop vast te pakken en een draaiende beweging te maken. Door dit regelmatig te doen, blijft de plant gezond en ziet hij er op zijn best uit.

Azalea’s hebben een organische meststof nodig voor zuurminnende planten. De meststof moet kalium en magnesium bevatten, dit stimuleert de groei en zorgt voor een uitbundige bloei. Bemest 2 keer per jaar. De eerste keer tussen maart en mei en de tweede keer tussen juni en september.

Het snoeien van een azalea is niet noodzakelijk, maar mag wel om de plant compact te houden. Doe dit in juni, nadat de plant uitgebloeid is.

Bij het snoeien van een azalea is het belangrijk om uitstekende takken te verwijderen. Ga niet te rigoureus te werk, want dat kan de plant beschadigen. Snoeien kan na de bloei in juni en is alleen nodig als de plant te groot of uit zijn vorm groeit.

Een azalea heeft zure (pH-waarde 4,5-5,5) en humusrijke grond nodig om goed te groeien. De grond daarnaast ook waterdoorlatend zijn, want azalea’s houden niet van natte voeten.

Voor een rijke bloei van de azalea heeft deze een plek met halfschaduw of zon nodig. Geef 2 keer per jaar meststof voor een betere groei en de ontwikkeling van meer bloemknoppen.

Azalea’s kosten tussen de €6,- en €70,-, afhankelijk van de grootte en soort van de plant. Bij Tuinplantenonline.nl vindt u een ruim assortiment azalea planten in verschillende maten en kleuren, zodat u altijd de perfecte tuinplant vindt.

 

Als de Azalea niet bloeit kan dit verschillende oorzaken hebben. Een plek met teveel schaduw is één van de redenen. De plant bloemknppen hebben voldoende zonlicht nodig om zicht te kunnen ontwikkelen.

Een azalea in de schaduw planten is niet aan te raden, een plek met halfschaduw of zon is wel mogelijk. Als de heester te weinig licht krijgt zal de heester minder knoppen aanmaken, wat resulteert in een minder rijkelijke bloei.

 

Zowel de bloemen als het blad van de Azalea zijn giftig. Mogelijke symptomen zijn braken, tranende ogen en hevige krampen. Bij inname door kinderen of dieren altijd de huisarts of dierenarts raadplegen.

Bij Tuinplantenonline.nl koopt u een azalea voor een vaste lage prijs. Op onze website en in ons tuincentrum vindt u een ruim assortiment met onder andere de Japanse Azalea en Azalea Mollis.