Vlinderstruik verzorging

Vlinderstruiken verzorgen

Vlinderstruiken zijn heesters die bekendstaan ​​om hun overvloedige bloemen en hun vermogen om vlinders aan te trekken. Om ervoor te zorgen dat jouw vlinderstruiken gezond blijven en goed groeien, is het belangrijk om ze goed te verzorgen en de juiste omstandigheden te bieden.

In dit artikel bespreken we enkele belangrijke tips voor de verzorging van vlinderstruiken, waaronder het geven van water, bemesting, snoeien en winterbescherming.

 

Verzorgen van vlinderstruiken

De juiste verzorging van struiken is belangrijk, dat is bij een vlinderstruik niet anders. Als je planten goed verzorgt, zullen ze gezond blijven en beter groeien. Lees hieronder hoe je de vlinderstruik moet verzorgen en onderhouden.

Ga direct naar een onderwerp:

Kenmerken

Vlinderstruiken, ook wel bekend als Buddleja, zijn makkelijk te onderhouden struiken die in verschillende bloemkleuren verkrijgbaar zijn. Ze zijn vooral bekend om hun vlindervriendelijke eigenschappen en hun prachtige bloemen.

Deze struiken variëren in grootte van kleine struiken tot grotere, uitbundige struiken. Afhankelijk van de soort, kunnen de bloemen allerlei verschillende kleuren hebben, zoals roze, paars, rood, blauw en wit. De bloemen van de vlinderstruik kunnen geurende aren of pluimen hebben, waar de bloemen aan groeien.

Een kenmerkende eigenschap van de vlinderstruik zijn de wollig behaarde smalle bladeren. Deze bladeren zorgen vaak voor een zilverachtige uitstraling aan de struik. De bloeitijd van de vlinderstruik loopt van begin juli tot september en vormt voor vlinders een belangrijke bron aan voedsel.

Omdat vlinders dol zijn op deze bloemen, worden ze vaak aangeplant in wilde- en vlindertuinen of als beplanting langs paden en borders.

Standplaats

De standplaats van de vlinderstruik is een belangrijke factor voor een gezonde groei en bloei. Voor deze zonaanbidder is het belangrijk om hem te plaatsen op een locatie met volle zon en een vochthoudende bodem. Omdat de vlinderstruik afkomstig is uit een gebied in Azië waar het klimaat warm en droog is, groeit hij het best op een warme en zonnige plek. De struik heeft minstens 6 uur direct zonlicht per dag nodig.

De bodem waarin de vlinderstruik geplant wordt, dient een neutrale zuurgraad te hebben met een pH-waarde van rond de 7. Let er op dat de bodem niet te vochtig is, want overtollig water kan leiden tot wortelrot of andere problemen. Een vlinderstruik is geen fan van te veel water en houdt van een vochtige maar goed gedraineerde bodem.

 

Grondsoort

Geschikte grondsoorten voor vlinderstruiken zijn vochtig maar goed gedraineerd, rijk aan organisch materiaal en hebben een neutrale pH-waarde van 7.

Vlinderstruiken groeien het beste in grond die vochtig blijft maar het water wel doorlaat. Een rijke bodem met organisch materiaal bevordert de groei en bloei van de planten. Organisch materiaal zorgt dat de grond luchtig blijft en dat water goed wordt vastgehouden.


Aan de andere kant zijn er ook grondsoorten die minder geschikt zijn voor vlinderstruiken. Zware, klei-achtige bodems hebben de neiging om water vast te houden en zijn minder goed gedraineerd, waardoor de wortels van de planten kunnen stikken en er mogelijk wortelrot kan ontstaan.


Er zijn verschillende manieren om de bodem te verbeteren. Overtollig water kan worden afgevoerd door de grond te verbeteren met compost , fijn boomschors of zand. Aan de andere kant, indien de bodem te zuur is, kan kalk aan de grond worden toegevoegd om de pH-waarde te verhogen.

Planten en verplanten

Het meest geschikte moment is om de planten na de laatste vorst te planten en wanneer de grond is opgewarmd in het late voorjaar of vroege zomer.

Bij het aanplanten van vlinderstruiken is het belangrijk om een gat te graven dat twee tot drie keer zo breed is als de kluit van de plant. Je kan de bodem verbeteren met toevoegingen zoals: compost, zand en fijn boomschors. De vlinderstruik moet voldoende ruimte krijgen om te groeien en de wortels moeten volledig bedekt zijn met aarde. Verder moet je rekening houden met de groeiwijze van de plant en voldoende ruimte tussen verschillende planten laten.

Als je een vlinderstruik wilt verplanten, is het belangrijk om bij het uitgraven zoveel mogelijk van de wortels te behouden. Plaats vervolgens de struik in de nieuwe locatie en geef voldoende water om stress te minimaliseren. Het is belangrijk dat de vlinderstruik op de nieuwe plek voldoende water krijgt. Dit kan betekenen dat je de plant tijdens droge perioden extra water moet geven.

Water geven

Als je de vlinderstruik net hebt aangeplant, heeft deze in het eerste jaar na aanplant extra water nodig. Gedurende dit jaar moet je de plant wekelijks bewateren. Na dit jaar kan de frequentie van het water geven worden verminderd. Tijdens droge periodes is het echter nog steeds belangrijk om de plant voldoende water te geven.

Vooral in de zomermaanden moet je de vlinderstruik geregeld water geven. Vlinderstruiken die in pot staan moeten vaker worden gecontroleerd op hun vochtigheidsniveau, omdat de potgrond sneller uitdroogt.

 

Buddleja verzorging

Snoeien

De vlinderstruik moet gesnoeid worden in het voorjaar, eind februari of begin maart. Je mag de takken tot 30 centimeter boven de grond terugsnoeien met behulp van een goede snoeischaar of houtzaag. Wees niet bang om flink te snoeien, in het voorjaar loopt de plant uit met nieuwe scheuten.

Het is belangrijk om uitgebloeide pluimen te verwijderen om de bloeitijd van de struik te verlengen en om nieuwe bloemen te kunnen ontwikkelen. Daarnaast moeten dode of zwakke takken worden verwijderd en moet alleen de laatste bloemaren aan de struik blijven, zodat deze kan beschermen tegen de vorst.

Let op: de Buddleja alternifolia vraagt om een andere snoeimethode. Deze soort bloeit namelijk op tweejarig hout en alle uitgebloeide takken moeten direct worden weggeknipt, alleen enkele takken met jonge scheuten behoud je.

Bemesten

Het bemesten van een vlinderstruik is een eenvoudige manier om ervoor te zorgen dat je struik de nodige voedingsstoffen krijgt voor een gezonde ontwikkeling en uitbundige bloei. Het is aan te raden om je vlinderstruik in het voorjaar extra voeding te geven om een goede start tijdens de groeiperiode te maken.

Om je vlinderstruik te bemesten kun je het beste een meststof gebruiken die speciaal is bedoeld voor siertuinen. Deze meststoffen bevatten alle nodige voedingsstoffen zoals stikstof, fosfor en kalium.

Het is belangrijk om te weten dat de Buddleja niet veel verzorging nodig heeft in vergelijking met andere planten en struiken. Eenmaal per jaar bemesten is voldoende.

Als je een vlinderstruik in een pot hebt, onthoud dan dat deze struiken ook extra voeding waarderen. Omdat de wortels van een potplant geen toegang hebben tot de voedingsstoffen in de grond, is het belangrijker om de plant te bemesten.

Verzorging in de winter

De Buddleja davidii is een winterharde struik die goed bestand is tegen de lage temperaturen, maar er zijn enkele maatregelen die je kunt nemen om de plant goed de winter door te helpen.

Dit kun je doen door de wortels te bedekken met een dikke laag mulch of compost, of door het gebruiken van afdekmateriaal. Hierdoor blijven de wortels warmer en zullen ze minder snel bevriezen.

In pot heeft een vlinderstruik eerder last van vorst. Je kunt overwegen om voor een strenge vorstperiode de vlinderstruik tijdelijk in in volle grond te zetten of te verplaatsen naar een garage of schuur. Op deze manier wordt de plant beschermd tegen harde wind en extreme vorst.