Camelia bemesten

Camelia’s staan bekend om de bloei in het vroege voorjaar met prachtige bloemen in verschillende kleuren. Om zo’n prachtige groei en bloei te krijgen, hebben ze voldoende voedingsstoffen nodig. Het bemesten van camelia’s is daarom een belangrijk onderdeel van de verzorging. In dit artikel zullen we alles om je camelia’s goed te bemesten, van de beste periode tot aan het soort bemesting dat je moet gebruiken.

Waarom is bemesting nodig bij camelia’s?

Deze struiken hebben voedingsstoffen nodig die ze uit de bodem halen. Camelia’s hebben in het bijzonder zure grond nodig om te kunnen bloeien.

De belangrijkste voedingsstoffen die camelia’s nodig hebben zijn stikstof, fosfor en kalium. Stikstof stimuleert de bladgroei, fosfor is nodig voor de wortelontwikkeling en voor een goede knopvorming, terwijl kalium de algemene groei bevordert en de plant beschermt tegen ziekten en plagen.

Bemesting biedt nog meer voordelen voor camelia’s, zoals het bevorderen van een goede groei en het voorkomen van gele bladeren of bruine vlekken, wat kan duiden op een tekort aan voedingsstoffen. Bovendien helpt bemesten de plant te beschermen tegen ziekten en plagen, wat de algehele gezondheid ten goede komt.

Wanneer moet je de camelia bemesten?

Het is aan te raden om te beginnen met bemesten van de camelia in april, omdat dit de tijd is waarin de plant begint te groeien na de winter.

Het is belangrijk om te weten dat bemesting nodig is, vooral na de bloei wanneer de plant zich moet voorbereiden op de bloei van het volgende seizoen. Afhankelijk van de soort meststof die je gebruikt, moet je de plant om de paar maanden bemesten tot de vroege herfst.

Houd er rekening mee dat de camelia tijdens de zomermaanden veel vocht nodig heeft, dus het is belangrijk om de plant voldoende water te geven zodat de grond lichtvochtig blijft. Dit zal ook helpen bij de opname van voedingsstoffen die door de plant worden gebruikt.

Daarnaast raden we aan om een mulchlaag aan te brengen rond de basis van de plant. Dit helpt voorkomen dat de grond snel uitdroogt.

Rode Camelia

Geschikte meststoffen voor camelia’s

Het is bij camelia’s belangrijk om te kiezen voor een meststof die geschikt is voor zuurminnende tuinplanten omdat camelia’s van nature graag groeien op zure grond. Een geschikte meststof voor camelia’s is bijvoorbeeld de ECOstyle Rhodo & Azalea-AZ.

Een belangrijk aspect van de juiste meststof voor camelia’s is het gehalte aan kalium en stikstof. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor de groei en bloei van de camelia. Daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor een meststof die vrij is van kalk. Kalk kan namelijk de zuurgraad van de grond verhogen en dit is niet gunstig voor de camelia.

Het gebruik van organische meststof is bij camelia’s aan te raden. Organische meststoffen leveren namelijk een langzame, geleidelijke vrijlating van voedingsstoffen waardoor de plant gedurende lange tijd van voedsel wordt voorzien. Zo krijgen ze een stabiele en continue toevoer van voedingsstoffen.

Andere geschikte meststoffen voor camelia’s zijn vloeibare meststoffen die voldoen aan de zuurgraad die de camelia nodig heeft. Houd er wel rekening mee dat deze vloeibare meststoffen relatief snel worden opgenomen, waardoor de voedingsstoffen vaak minder lang werkzaam zijn.

Een gebrek aan voedingsstoffen kan leiden tot gele bladeren of bruine vlekken op de bladeren van de camelia. Het is daarom belangrijk om regelmatig meststof te geven.

Het is belangrijk om te onthouden dat een teveel aan meststof of water ook kan leiden tot gele bladeren en bruine vlekken op je plant, dus wees voorzichtig bij het toedienen van meststoffen en geef de plant niet te veel water.

Hoe bemest je een camelia?

Een camelia bemesten doe je op de volgende wijze:

  • Start met bemesting vanaf het voorjaar: in het voorjaar start het groeiseizoen waarbij de struik ook bloemknoppen aanmaakt voor de bloei in het nieuwe jaar. Bemest 2 tot 3 keer, afhankelijk van de meststof. Laatste keer in de herfst.
  • Kies een zure meststof of tuinturf: een camelia groeit op een zure bodem. Kies voor een meststof die hierop is afgestemd, zoals ECOstyle Rhodo & Azalea-AZ. Volg voor de juiste hoeveelheid altijd de gebruiksaanwijzing. Een alternatief is het toevoegen van turf. Het toevoegen van kalk aan de bodem wordt sterk afgeraden omdat dit de grond minder zuur maakt.
  • Voeg de meststof toe: Voeg de voeding toe aan de grond rond de struik. Zorg voor een gelijke spreiding van de korrels of de vloeibare meststof.
  • Geef water na de bemesting: Voor een snellere werking bij korrel  meststof kun je de struik direct na het bemesten bewateren.