Camelia ziekten & plagen

Camelia ziekten

Weten met welke ziektes en plagen u te maken kunt krijgen bij een Camelia? Op deze pagina geven we advies over de meest voorkomende ziektes, plagen en problemen bij deze heester. Ontdek hoe u de symptomen kunt herkennen en wat u kunt doen om Camelia ziekten te bestrijden.

Welke Camelia ziektes zijn er?

Camelia’s zijn wintergroene heesters die van februari tot april prachtig kunnen bloeien. Door deze heester op de juiste manier te verzorgen, blijft de plant sterker en kun je veel problemen voorkomen. Belangrijk is dat de plant een voorkeur heeft voor een standplaats met halfschaduw op een zure en humusrijke bodem. Daarnaast raden we aan om 2-3 keer per jaar de camelia te bemesten. Soms krijgen deze struiken te maken met schimmels en verkleuring van het blad. Hieronder hebben we ziekten van deze struik op een rij gezet.

Luizen

Er zijn verschillende soorten luizen die het blad van de Camelia beschadigen. Zo kunt u onder andere bladluis, schildluis en de wollige dopluis op de struik aantreffen. Als u merkt dat er luis op de plant aanwezig is, deze zo direct verwijderen. Vul een plantenspuit met koud water en besproei de Camelia bladeren. Herhaal dit iedere dag tot de luizen weg zijn.

Roetdauw (zwarte aanslag)

Roetdauw ontstaat vaak door luizen die gaatjes in het blad maken en honingdauw afgeven. Schimmels worden aangetrokken tot de honingdauw en zorgen voor een zwarte aanslag op de bladeren. Roetdauw kunt u het beste aanpakken door de luizen te bestrijden.

Phytophthora (wortelrot)

Phytophthora is een waterschimmel die het wortelgestel aantast. Het is te herkennen aan bladeren die beginnen te krullen. Ook kan blad geel worden en de bast en wortels verkleuren. Bij wortelrot groeien de wortels slecht en kunnen ze moeilijk voedingsstoffen uit de bodem opnemen. Verwijder de planten die aangetast zijn en vervang de bestaande bodem met vochtdoorlatende humusrijke en zure grond.

Camellia ziektes, schimmels en plagen

Zonnebrand (zwarte brandplekken)

Bij tropische temperaturen van meer dan 30 graden Celsius kunnen zwarte brandplekken op het blad ontstaan. Dit verschijnsel noemt men ook wel zonnebrand. De bladeren raken uitgedroogd en krijgen zwarte brandplekken. Camelia’s zijn struiken die direct en fel zonlicht slecht verdragen. Ook groeien wortels dicht aan de oppervlakte, waardoor bij droogte grondwater moeilijk wordt opgenomen. Zonnebrand voorkomt u door regelmatig water te geven en de plant te bedekken met ademend materiaal, bijvoorbeeld vliesdoek.

Overige problemen met de Camelia

Andere problemen die u tegen kunt komen zijn gele bladeren en het afvallende bloemknoppen. Hieronder leest u wat hier de oorzaak van is. Meer weten over de camelia? Kijk ook eens op de veelgestelde vragen pagina!

Gele bladeren

Gele bladeren zijn vaak een signaal dat planten teveel of juist te weinig water krijgen. Controleer de grond en geef wanneer dit nodig is extra water.

Krullende bladeren

Het krullen van bladeren is vaak een teken dat de camelia te weinig water krijgt. Dit doet de plant om zo weinig mogelijk vocht uit het blad te laten verdampen. Controleer met een vinger op 3 centimeter diepte de vochtigheid van de grond. Is deze droog, dan is extra water geven nodig.

Verliest zijn bloemknoppen

Soms verliest de Camelia in het voorjaar zijn knoppen. Dit ontstaat door droogte tijdens de groeiperiode van de knoppen. Door de grond lichtvochtig te houden tijdens een warme nazomer, voorkomt u dat knoppen in het voorjaar afvallen.