Hortensia snoeien

Blauwe Hortensia

Wanneer u een hortensia in de tuin hebt, dan is het belangrijk om te weten wanneer en hoe u moet snoeien. Snoeien is nodig voor het behoud van de vorm en grootte. Ook zal de plant door snoei in veel gevallen rijker bloeien.

Meer weten? Alles over de werkwijze en beste snoeiperiode leest u in dit artikel.

Wanneer snoei ik mijn hortensia?

Hortensia’s moeten gesnoeid worden wanneer de struik in rust is, in de maanden maart -april. Als u te lang wacht met snoeien, riskeert u dat nieuwe bladeren en knoppen die zich net beginnen te vormen te beschadigen. Als algemene vuistregel geldt dat u het beste kunt wachten met snoeien tot na de laatste vorst.

Veel mensen denken dat het tijd is om hortensia’s na de seizoensbloei terug te snoeien. Maar het is beter om de uitgebloeide bloemen de hele winter aan de plant te laten zitten. De oude bloemen helpen de plant te beschermen tegen vorstschade. In het vroege voorjaar kunt u de uitgebloeide bloemen tijdens de snoei afknippen.

Werkwijze hortensia snoeien

De werkwijze bij snoei is afhankelijk van het soort hortensia. Er zijn hortensia’s die op oud hout en die op nieuw hout bloeien. De soorten met bloei op oud hout krijgen bloemen op de stengels van het vorige jaar. Dit betekent dat als u ze in de late winter of het vroege voorjaar snoeit, u de stengels afknipt die bloemen zullen dragen. Een hortensia met bloei op nieuw (eenjarig) hout krijgt bloemen op nieuwe groei. Dit betekent dat u in de late winter of het vroege voorjaar kunt snoeien en dat de plant hetzelfde jaar bloeit.

Soorten die bloeien op eenjarig hout (jong hout)

Soorten die bloeien op oud hout (tweejarig hout)

Hortensia met bloei op eenjarig hout snoeien

  1. Knip de takken af tot 10 à 20 centimeter boven grondniveau van de plant. De hortensia loopt in het voorjaar uit met stengels en nieuwe knoppen. Als u wilt dat de plant hoger blijft, verwijdert u alleen de bloemen.
  2. Houd de snoeischaar tijdens het knippen in een hoek van 45 graden, zo zal de plant sneller herstellen van de snoeiwond.

Hortensia met bloei op oud hout snoeien

  1. Knip eind maart of begin april oude knoppen met bloemen weg, zodat ze de voorjaarsgroei niet hinderen.
  2. Knip vervolgens een derde van de oude takken af tot 15 centimeter van de basis van de plant. Zodat de hortensia struik mooi verjongt.
  3. Is je hortensia te groot of te breed geworden en wil je hem flink inkorten, dan kun je ervoor kiezen om het eerste jaar de helft van de takken af te knippen en het tweede jaar de andere helft.
Werkwijze bij het snoeien van hortensia's

Snoeigereedschap voor de hortensia

Een snoeischaar is een van de belangrijkste gereedschappen voor het snoeien van hortensia’s. Met een goede snoeischaar maakt u een nette snede die de plant niet onnodig zal beschadigen. Er zijn twee hoofdsoorten snoeischaren: aambeeldsnoeischaren en bypass-snoeischaren. Aambeeldsnoeischaren hebben een recht snijblad dat tegen een plat oppervlak sluit. De meest bekende bypass snoeischaren hebben gebogen bladen die langs elkaar schuiven, zoals een schaar.

Voor het snoeien van een hortensia wordt over het algemeen een bypass-snoeischaar gebruikt. Het is belangrijk om een snoeischaar te kiezen die comfortabel in gebruik is en die scherpe messen heeft. Botte messen kunnen stengels pletten en beschadigen. Wanneer u een snoeischaar gebruikt, zorg er dan voor dat u schone, scherpe sneden maakt in een hoek van 45 graden. Dit bevordert nieuwe groei en voorkomt ziekten.

Lees ook alles over: