Camelia snoeien

De camelia snoeien

Wilt u weten wanneer en hoe u een Camelia moet snoeien? Echte tuinliefhebbers weten dat de beste tijd om een Camelia (Japanse roos) te snoeien, net na de bloei is. Dat komt omdat de plant op dit punt in zijn groeicyclus genoeg energie heeft om te genezen en goed te groeien nadat hij is gesnoeid.

U wilt er zeker van zijn dat u het snoeien correct uitvoert, zodat u de heester niet onnodig beschadigt. Op deze pagina vindt u advies over de beste snoeiperiode en werkwijze om dit te doen!

Heeft u een andere vraag? Kijk dan ook eens op de FAQ-pagina over camelia’s.

Is Camelia’s snoeien nodig?

De Camelia kan uitgroeien tot een struik van wel 3 meter hoog. Wanneer u een ruime tuin heeft, is zo’n grote struik in het voorjaar een bloeiende schoonheid. Heeft u iets minder ruimte, dan kan het interessant zijn om deze heesters iets compacter te houden.

Daarnaast zorgt snoei voor nieuwe vertakkingen. Hierop ontwikkelen zich nieuwe knoppen die in het nieuwe jaar zorgen voor een uitbundigere bloei. Omdat deze heester per jaar slechts 15 tot 20 centimter groeit, hoeft u hem niet ieder jaar te snoeien. Dit doet u wel bij een jonge Camelia. Want het zorgt voor de aanmaak van nieuwe scheuten, waardoor de plant voller wordt.

Wanneer de Camelia snoeien?

Snoei een Camalia in het voorjaar, maar pas na de bloeiperiode. Door eerder te snoeien maakt u deze heester kwetsbaar. Snoeiwonden kunnen in deze periode bij vorst namelijk bevriezen, waardoor de plant sneller beschadigd raakt. De bloeiperiode van deze wintergroene heester is in de periode van februari tot mei.

Hoe de Camelia snoeien?

Belangrijk bij het snoeien is dat u dit doet met het juiste snoeigereedschap. Gebruik altijd een snoeischaar die scherp is, zodat snoeiwonden snel herstellen.

Start bij de snoei met het verwijderen van alle dode takken. Knip ook kruisende takken weg, zodat de kern voldoende licht krijgt. Bekijk daarna de vorm van de struik. Uitstekende scheuten snoeit u terug tot de vorm is hersteld. Probeer altijd net na een vertakking te knippen, waarbij u rekening houdt met de groeirichting van een tak. Bij de snoeiwond zal de plant opnieuw uitlopen, waardoor u een vollere Camelia krijgt.

Drastisch snoeien is mogelijk, maar zal een behoorlijke impact hebben. Hierdoor kan het zijn dat de de plant langer nodig heeft om te herstellen en het jaar erop niet bloeit.

Japanse Camelia Japonica snoeien

Video: Camelia snoeien

Bekijk ook de onderstaande Youtube video met uitleg over de snoei van deze wintergroene heester.

Verzorging Camelia’s

Om deze zuurminnende plant in optimale conditie te houden moet u rekening houden met een aantal zaken. Zo zijn naast af en toe snoeien, onder andere de standplaats, bodemsamenstelling en bemesting van invloed op de groei en bloei. De verzorging van de verschillende soorten is gelijk. Zo kunt u het onderstaande advies toepassen op zowel de Camelia Japonica en de Camelia Sasanqua

Standplaats in uw tuin

Geef de struik een plek in de half-schaduw op humusrijke zure grond. Ook wilt u niet dat de Camelia vol in de ochtendzon staat. Knoppen moeten langzaam opwarmen voor ze open gaan. Te snel opwarmen na vorst kan ervoor zorgen dat knoppen afvallen.

Planten & water

Een Camelia planten kunt u het gehele jaar doen, behalve in een periode met vorst in de grond. Deze sierheester heeft zure grond nodig, die vochtig en goed waterdoorlatend moet zijn. Wilt u de Japanse roos planten, graaf dan een gat dat een keer zo groot is als de kluit. Voor het creëren van de perfecte bodem kunt u tuinturf gebruiken.  Dit zorgt ervoor dat de PH-waarde van de grond naar beneden gaat, waardoor de bodem zuurder wordt.

Zorg met name na het planten dat de bodem goed vochtig blijft, maar niet doordrenkt is. Het wortelgestel van de struik reikt niet diep. Bij zomerse droogte is het van belang om extra water te geven. De camelia heeft een voorkeur voor kalkarme grond, zodat de plant goed voedingsstoffen op kan nemen. Door in plaats van kraanwater, regenwater te geven beperkt u de hoeveelheid kalk.

Bemesten

Om de plant in goede conditie en gezond te houden kunt u de camelia bemesten vanaf maart – oktober. Doe dit twee tot drie keer, afhankelijk van het soort meststof. Hij is vrij gevoelig voor overbemesting. Geef daarom liever meerdere keren meststof in een kleine hoeveelheid, in plaats van alles in één keer. Omdat de plant tijdens het bemesten in het groeiseizoen zit zal hij de extra voeding gemakkelijk opnemen, sneller herstellen van de snoei en wordt de aanmaak van knoppen gestimuleerd.

Winterbescherming

Over het algemeen heeft een Camelia in de winter weinig verzorging nodig. De struik is vrij goed bestand tegen de Nederlandse klimaat in deze koudere maanden. Wat betreft winterhardheid kan de plant in volle grond vorst tot -7 graden verdragen. Bij strenge en aanhoudende vorst is het aan te raden om de sierheester extra te beschermen. Door Camelia’s in te pakken met ademend materiaal (bijvoorbeeld vliesdoek), krijgt vorst en koude wind niet de kans op de plant aan te tasten. Heeft u toch vorstschade, dan zal de heester in veel gevallen zijn blad verliezen.