Camelia verzorging en bescherming in de winter

Verzorging van de Camelia in de winter

De winter is een moeilijke tijd voor de camelia. Daarom is het vooral bij vorst belangrijk om deze heesters goed te verzorgen.

Een van de meest effectieve manieren om deze struiken te beschermen is door hem in een doek te wikkelen. Het wikkelen van de plant beschermt tegen vorst en wind die de bladeren kunnen beschadigen!

Wilt u weten waarom en wanneer winterbescherming nodig is? En hoe u dit kunt doen? Op deze pagina vindt u alle info, zodat de camelia ook na een strenge winter nog gezond en vitaal is.

Over Camelia’s

Camelia’s zijn bladhoudende heesters die in het vroege voorjaar bloeien. Ze hebben grote bloemen die al opkomen voor dat veel andere planten in bloei staan. Deze planten geven de voorkeur aan zure, humusrijke en vochtige grond. Camelia’s worden meestal geplant op een beschutte plaats met gedeeltelijke schaduw of volle schaduw en ze doen het het best als ze met tuinturf worden geplant om de zuurgraad van de grond te verhogen.

De meest bekende soort is de Camellia Japonica, met grote bloemen die lijken op een roos. Wilt u tijdens de bloei een heerlijke geur in uw tuin? Dan kiest u voor de Camellia Sasanqua! Deze heester heeft misschien iets minder grote bloemen, maar geeft in tegenstelling tot de Japonica wel een heerlijke geur af.

Waarom moet u de Camelia verzorgen in de winter?

Voor een sterke camelia met een rijke bloei is de juiste verzorging nodig, ook in de winter. Bij strenge vorst is de kans op ziektes of beschadiging door vrieskou en sterfte door bevriezing veel groter. Dit komt vooral door het feit dat planten onder deze omstandigheden makkelijker beschadigd worden. Bovendien hebben plagen, die onder normale omstandigheden onschadelijk zijn, een groter risico om ernstige schade aan te richten.

Hoe beschermt u de Camelia tegen kou en de wind?

De Camelia is winterhard tot -7 graden. Bij strengere vorst beschermt u de plant met een laag mulch en dek hem tijdelijk af met vliesdoek. Heeft u een Camelia in pot, dan is winterbescherming eerder noodzakelijk. Door daarnaast de pot in noppenfolie te wikkelen voorkomt u bevriezing van het wortelgestel.

De wortels van Camelia’s liggen dicht aan de oppervlakte. Dit betekent dat vorst de wortels kan beschadigen. Door een laag mulch van 5-10 centimeter onder de plant voorkomt u voorkomt u bevriezing.

Vliesdoek kunt u om de plant wikkelen en vastzetten met knijpers. Wanneer de temperatuur stijgt en boven het vriespunt komt, is het belangrijk om het vliesdoek te verwijderen.

Advies & tips voor Camelia verzorging

De Camelia is een geschikte plant voor mensen die geen groene vingers hebben. Deze planten zijn niet veeleisend en hebben daardoor weinig verzorging nodig. Er zijn echter een paar eenvoudige dingen die u moet weten de plant in uw tuin plaatst.

  • Een Camelia planten is het hele jaar mogelijk, behalve bij vorst.
  • Zet de Camelia op een plek in de schaduw, of half-schaduw.
  • Hij heeft een voorkeur voor een losse, humusrijke en zure bodem.
  • Een Camelia snoeien is niet noodzakelijk, vormsnoei wel mogelijk en stimuleert de groei.
  • Grond moet lichtvochtig zijn, niet nat. Geef extra water bij droogte in de zomer.
  • In de zomer licht bemesten met kaliumrijke meststof voor zuurminnende planten.
  • Plaats de heester in combinatie met andere zuurminnende planten, zoals de Magnolia of Azalea.

Meer weten over de verzorging en het onderhoud? Kijk ook eens op de veelgestelde vragen pagina.