Snelgroeiende Groenblijvende Struiken: welke soorten zijn er?

Om de inkijk in een tuin tegen te gaan zijn snelgroeiende struiken zeer geschikt. Maar niet alle soorten hiervan geven een wintergroene dekking. In dit artikel geven we een overzicht van de mooiste snelgroeiende struiken die groenblijvend zijn. Ontdek de specifieke kenmerken en tips voor de verzorging.

Welke snelgroeiende struiken zijn groenblijvend?

Er zijn verschillende struiken die snel groeien en bladhoudend zijn. Bekijk de mooiste soorten in het overzicht hieronder.

Liguster (Ligustrum)

Liguster in bloei
Hoogte 1 – 5 meter
Standplaats Schaduw, half-schaduw, zon
Bloeiperiode Juni-juli
Snoeiperiode Tussen maart en september
Grondsoort Normale doorlatende tuingrond
Groenblijvend Ja, niet bij strenge vorst
Winterhard Ja
Geurend Ja

De Liguster is een heester die vooral wordt gebruikt voor hagen. Maar ook solitair in de border of een plantenbak is het een prachtige plant. De struik krijgt witte bloemen die in de zomermaanden een heerlijke geur verspreiden. 

Na de bloei produceert de Liguster zwarte bessen. Deze zijn giftig voor mensen, maar vogels eten ze graag. Deze struik is meestal groenblijvend, maar kan na een strenge vorstperiode in sommige gevallen toch zijn blad verliezen.

Bekijk het aanbod Ligusters

Thuja (Levensboom)

Hoogte 200 – 600 centimeter
Standplaats Half-schaduw, zon
Bloei Onopvallende bloei
Snoeiperiode 2 keer, mei en september
Grondsoort Normale doorlatende tuingrond
Groenblijvend Ja
Winterhard Ja
Geurend Ja

De Thuja wordt vooral gebruikt als haagplant en groeit zo’n 25 tot 40 centimeter per jaar. Hij verspreidt daarbij een frisse geur in de tuin. Deze conifeer is goed bestand tegen ziektes en is eenvoudig te onderhouden. Door de snelle groei kan de Thuja op veel manieren worden gebruikt. Zo kunt u binnen een korte tijd bijvoorbeeld een groene afscheiding met de buren vormen.

Bekijk het aanbod Thuja

Glansmispel (Photinia fraseri ‘Red Robin’)

Snelgroeiende struik de glansmispel
Hoogte tot 4 meter
Standplaats Half-schaduw, zon
Bloeiperiode Mei – juli
Snoeiperiode Maart, september
Grondsoort Normale voedingsrijke grond
Groenblijvend Ja
Winterhard Ja
Geurend Nee

De Glansmispel (Photinia Fraseri Red Robin) is een bladhoudende struik met helderrode bladeren in het voorjaar. Door regelmatige snoei kunt u een nog intensere rode bladkleur krijgen. In de zomer verkleurt het blad naar donkergroen en in de winter wordt het blad bruinachtig rood.

Van mei tot juli verschijnen er witte bloemen, maar alleen als de struik niet gesnoeid wordt. Het is een struik die redelijk winterhard is. We raden wel aan voor een vorstperiode het wortelgestel extra te beschermen met een laag mulch.

De glansmispel is te gebruiken in een border, plantenbak of als haagplant. Door te snoeien kan je een smalle haag creëren die gedurende het jaar meerdere keren van kleur verandert.

Bekijk het aanbod Glansmispel

Leylandii conifeer (Cupressocyparis leylandii)

Hoogte max. tot 500 centimeter
Standplaats Schaduw, half-schaduw, zon
Snoeiperiode 2 keer, tussen maart en september
Grondsoort Iedere doorlatende grond
Groenblijvend Ja
Winterhard Ja
Geurend Nee

De Cupressocyparis leylandii is een snelgroeiende haagconifeer. Door deze groeisnelheid van 30 tot 80 centimeter per jaar is het mogelijk om in korte tijd een dichte en hoge haag creëren. Voor een mooi strak resultaat adviseren we om de haag tweemaal per jaar te snoeien. Dit kan tussen maart en september. 

Vergeet ook niet om de coniferenhaag te bemesten in het voorjaar. Deze cipres is winterhard, groenblijvend en ideaal als groenblijvende omheining van de tuin.

Bekijk het aanbod Leylandii coniferen

Waarop letten bij het kopen van een snelgroeiende groenblijvende struik?

Er zijn verschillende factoren die belangrijk zijn als je een snelgroeiende wintergroene struik wilt kopen. Hier zijn een paar belangrijke punten om rekening mee te houden:

Standplaats

Kijk of de struik geschikt is voor de hoeveelheid zon die het zal ontvangen op de plek in jouw tuin. Soorten met bloemen hebben over het algemeen veel zonlicht nodig, andere soorten hebben juist meer baat bij een plek met schaduw.

Bekijk ook: Struiken zon | Struiken schaduw

Winterhardheid

Controleer altijd tot welke temperatuur de struik bestand is. Bij strengere vorst is in sommige gevallen extra bescherming nodig. Manieren om dit te doen zijn door het inpakken met vliesdoek en te mulchen. Staat de struik in pot, dan kunt u hem ook tijdelijk in een schuur of garage zetten.

Bekijk ook: Winterharde struiken

Grondsoort

Bij de keuze van een groenblijvende heester is het belangrijk om na te gaan welk bodemtype hij nodig heeft. Verschillende soorten geven de voorkeur aan verschillende soorten grond, variërend van zuur tot alkalisch.

Uiteindelijke grootte

Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is om te groeien. Let op dat ze andere planten bij de groei niet verdringen, of paden blokkeren. Vooral snelgroeiende soorten nemen in korte tijd veel in omvang toe. Kijk vooraf hoe groot de struik wordt en maak voor het aanplanten voldoende ruimte vrij.