Struiken planten: beste periode & werkwijze

Struik planten

Voordat je kunt genieten van de prachtige struiken, is het belangrijk om ze op de juiste manier te planten. Hiervoor moet je ook weten in welke periode je dit het beste kunt doen. Lees hieronder alles wat je moet weten over het aanplanten van heesters.

Wanneer moet je een struik planten?

Een struik in pot is het hele jaar door te planten. Voor struiken met een blote wortel is de ideale plantperiode tijdens de winterrust, tussen oktober en april.

De meeste heesters worden in pot verkocht. Dit heeft als voordeel dat de plant zich makkelijker kan aanpassen aan zijn nieuwe standplaats. Het wortelgestel wordt namelijk met de bestaande kluit in het plantgat geplaatst.

Vooral haagplanten hebben soms blote wortels. Over het algemeen zijn deze verkrijgbaar van de herfst tot het voorjaar. Na aankoop moet je ze zo snel mogelijk in de grond zetten. Zo voorkom je uitdroging en is de kans groter dat ze zich snel vestigen.

Hoe moet je een struik planten?

Volg bij het planten van een struik de volgende stappen:

  1. Voorbereiding: Kies een geschikte plek waar de struik genoeg ruimte heeft om te groeien. Verwijder onkruid en ander afval.
  2. Graaf een plantgat: Graaf een gat in de grond die twee keer zo breed is als de kluit van de struik en ongeveer even diep. Dit zorgt ervoor dat de wortels genoeg ruimte hebben om zich te verspreiden.
  3. Verbeter de bodem: Meng de uitgegraven grond met compost of bodemverbeteraar om de structuur en voedingswaarde te verbeteren. Bij zware kleigrond kan extra zand toegevoegd worden om het afvoeren van water te verbeteren.
  4. Maak de struik plantklaar: Dompel struiken in pot of met kluit een minuut lang onder in een emmer gevuld met water. Haal wortels die te dicht bij elkaar groeien voorzichtig uit elkaar. Zet struiken met blote wortel zo’n 15 minuten in het water.
  5. Plaats de struik in het plantgat: Zet de struik in het midden van het plantgat. De bovenkant van de kluit moet gelijk zijn met de omliggende grond. Zo voorkom je dat de stam onder de grond komt en gaat rotten.
  6. Aanvullen met grond: Vul het gat met de verbeterde grond en druk het rondom de wortels zachtjes aan.
  7. Water geven: Geef direct na het planten ruim water om de grond rond de wortels te laten zakken en overbodige lucht uit de grond te verwijderen.
  8. Bemesten: Voeg een handvol koemestkorrels toe rondom de basis van de plant. Dit voorziet de struik van langzaam vrijkomende voedingsstoffen die zorgen voor een gezonde groei.