Winterharde Struiken voor in de schaduw

Op zoek naar een vorstbestendige struik voor een plek met weinig of geen zonlicht? In dit artikel vind je onze favoriete winterharde struiken voor de schaduw. Per soort bieden wij een overzicht van de specifieke kenmerken en geven we tips voor de verzorging.

Welke winterharde struiken kunnen in de schaduw?

Er zijn verschillende winterharde struiken voor een schaduwrijke tuin. Bekijk de mooiste soorten in het overzicht hieronder.

Laurier

Portugese laurier
Hoogte 80 tot 500 centimeter
Standplaats Schaduw, half-schaduw, zon
Bloeiperiode Mei
Snoeiperiode April, september
Grondsoort Normale voedingsrijke grond
Groenblijvend Ja
Winterhard Ja
Geurend Ja

De Laurier is een wintergroene struik, die vooral wordt gebruikt als haagplant. Ze stellen weinig eisen aan het type standplaats en de soort grond. Bij Tuinplantenonline.nl hebben we diverse soorten laurier die elk hun eigen kenmerken hebben. U kunt kiezen voor de Portugese laurier (Prunus lusitanica) of Laurierkers (‘Rotundifolia’). Beide soorten zijn snelgroeiend en hebben een dichte groeiwijze. Zo kun je makkelijk een haag creëren die zichtdicht is en voor privacy zorgt. Deze stevige heesters kunnen bovendien strenge vorst goed verdragen.

Bekijk het aanbod Laurier

Liguster (Ligustrum)

Liguster in bloei
Hoogte 1 – 5 meter
Standplaats Schaduw, half-schaduw, zon
Bloeiperiode Juni-juli
Snoeiperiode Tussen maart en september
Grondsoort Normale doorlatende tuingrond
Groenblijvend Ja, niet bij strenge vorst
Winterhard Ja
Geurend Ja

Ligusters zijn geweldige struiken om een groene afscheiding mee te maken. Ze groeien snel, zijn winterhard en kunnen op een plek in de tuin met zon of schaduw. Zijn dichte vertakking zorgt voor een mooie, volle struik.

In de zomer bloeit hij met witte bloemen die bijen en vlinders aantrekken en ’s winters behoudt hij zijn bladeren, behalve bij zeer strenge vorst. Een Liguster stelt weinig eisen aan de grond, zowel zand, klei als leem zijn geschikt. 

Bekijk het aanbod Ligusters

Skimmia

Skimmia
Hoogte tot max. 120 centimeter
Standplaats Half-schaduw, schaduw
Bloeiperiode April, mei
Snoeiperiode April – september
Grondsoort Doorlatende licht zure grond
Groenblijvend Ja
Winterhard Ja
Geurend Afhankelijk van soort

Een Skimmia zorgt met zijn bloemen al vroeg in het jaar voor extra kleur. Deze winterharde heester bloeit met witte of rode bloemen, die heerlijk geuren. Daarnaast zijn Skimmia’s groenblijvend, waardoor ze ook in de wintermaanden kleur geven.

Deze soort kan in de half-schaduw of schaduw. Door ieder jaar de grond rondom de heester te voorzien van tuinturf blijft de grond zuur. Combineren kan met andere zuurminnende planten zoals de Rhododendron, Azalea en asters. Snoei licht na de bloei om de vorm te behouden. 

Bekijk het aanbod Skimmia

Vuurdoorn (Pyracantha)

Vuurdoorn (Pyracantha) bemesten
Hoogte tot 300 centimeter
Standplaats Schaduw, half-schaduw, zon
Bloeiperiode Maart, april
Snoeiperiode Juni, juli
Grondsoort Neutrale doorlatende grond
Groenblijvend Ja
Winterhard Ja
Geurend Ja

De Vuurdoorn, ook wel Pyracantha genoemd, is een bladhoudende heester met bessen. De plant is geschikt voor zowel zonnige als schaduwrijke plekken in de tuin.

In het voorjaar bloeit de Vuurdoorn met witte bloemen die een aangename geur afgeven. Ze trekken daarbij veel bijen en vlinders aan. In de herfst krijgt hij rode of oranje bessen. Deze bessen zorgen niet alleen voor kleur, maar zijn ook een eetbare vrucht voor vogels en andere dieren.

Bekijk het aanbod Vuurdoorn

Taxus

Hoogte 1,5 tot 4 meter
Standplaats Zon, half-schaduw, schaduw
Snoei Mei/juni en september
Grondsoort Normale voedingsrijke grond
Groenblijvend Ja
Winterhard Ja

De Taxus is een langzaam groeiende haagplant die vaak wordt gebruikt als erfafscheiding. Deze conifeer heeft platte frisgroene naalden en krijgt soms ook rode bessen. Zowel de bes als de naalden zijn giftig en niet eetbaar voor mensen en dieren.

Een Taxus is een sterke plant die schaduw goed verdraagt. Door de langzame groei is 1 of 2 keer per jaar snoeien voldoende.

Bekijk het aanbod Taxus

Struikkamperfoelie (Lonicera nitida)

Struikkamperfoelie Lonicera nitida
Hoogte tot 150 centimeter
Standplaats Zon, half-schaduw, schaduw
Snoei 2 keer, mei en september
Grondsoort Normale voedingsrijke grondsoorten
Groenblijvend Ja
Winterhard Ja

Struikkamperfoelie is een geschikte vervanger voor de Buxus. Hij heeft geen last van de buxusmot en is winterhard. Deze laagblijvende heester wordt meestal gebruikt als haag en verdraagt snoei goed.

Het blad is klein en glanzend, wat zorgt voor een compacte dichte haag. Geschikt voor een standplaats in de volle zon, maar ook mogelijk in de schaduw.

Vleesbes (Sarcococca)

De Vleesbes is een kleine winterharde heester die vaak wordt gebruikt voor lage hagen. Het is een vroege bloeier die vanaf februari onopvallende witte bloemetjes krijgt die een honingachtige geur afgeven.

Plant de Sarcococca op zure humusrijke grond. Daarbij moet de bodem goed doorlatend zijn. Snoei voor een strakke haag twee keer per jaar. Eventueel kunt u jaarlijks tuinturf rond de basis toevoegen om de bodem te verbeteren.  

Bekijk het aanbod Vleesbes

Gewone Hulst (Ilex aquifolium)

Hulst met rode bessen
Hoogte tot 350 centimeter
Standplaats Half-schaduw, schaduw
Snoei april, september
Grondsoort Lichtzure grond
Groenblijvend Ja
Winterhard Ja
Geurend Nee

De Hulst (Ilex aquifolium) wordt vaak gebruikt als haagplant. Met zijn stekelige bladeren en rode bessen is het een prachtige toevoeging aan een schaduwtuin.

Hij groeit langzaam en kan goed tegen diepe schaduw, waardoor het een populaire struik is in de Nederlandse tuin. Bovendien is hij winterhard. Door zijn glanzende, groenblijvende bladeren en glimmende rode bessen is hij een geweldige toevoeging aan elke tuin.

Bekijk het aanbod Hulst

Waarop letten bij het kopen van een winterharde struik voor de schaduw?

Er zijn verschillende factoren die belangrijk zijn om te overwegen voordat je vorstbestendige struik koopt voor een schaduwrijke standplaats. Hier zijn een paar belangrijke punten om rekening mee te houden:

Groenblijvend of bladverliezend

Groenblijvende struiken blijven ook in de winter in blad. Hierdoor bieden ze het hele jaar een groene aanblik en verhogen mogelijk ook de privacy. Zo zijn deze struiken geschikt voor het creëren van een groene tuinafscheiding. Bladverliezende soorten laten de bladeren vanaf de herfst vallen. In het voorjaar ontstaat tijdens de groeiperiode weer nieuw blad.

Bekijk ook: Groenblijvende struiken winterhard | Groenblijvende struiken schaduw

Bloei en bloeiperiode

Extra kleur toevoegen aan de tuin? Kies dan voor een struik met bloemen. Let op dat niet alleen de bloemkleur kan variëren, maar ook de bloeiperiode. Door soorten te combineren met verschillende bloeitijden, is het zelf mogelijk om de tuin vrijwel het hele jaar in bloei te hebben.

Bekijk ook: Winterharde struiken met bloemen | Bloeiende struiken schaduw

Mate van winterhardheid

Controleer altijd tot welke temperatuur de struik bestand is. Bij strengere vorst is in sommige gevallen extra bescherming nodig. Manieren om dit te doen zijn door het inpakken met vliesdoek en te mulchen. Staat de struik in pot, dan kunt u hem ook tijdelijk in een schuur of garage zetten.

Grondsoort

Sommige winterharde schaduwstruiken groeien het beste in zure grond, terwijl andere soorten alkalische grond prefereren. Hoe lager de ph-waarde van de bodem is, des te zuurder de grond. Voorbeelden van zuurminnende struiken zijn Rhododendrons, Camelia’s en Azalea’s. Soorten die goed op kalkrijke neutrale grond groeien zijn bijvoorbeeld de Vlinderstruik en Sering.

Uiteindelijke grootte

Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is om te groeien. Let op dat ze andere planten bij de groei niet verdringen, of paden blokkeren. Vooral snelgroeiende soorten nemen in korte tijd veel in omvang toe. Kijk vooraf hoe groot de struik wordt en maak voor het aanplanten voldoende ruimte vrij.