Struiken voor in de schaduw & schaduwrijke tuinen

Schaduw struiken

Bij het kiezen van struiken voor de tuin is het belangrijk om rekening te houden met de hoeveelheid zonlicht die het op een standplaats krijgt. Schaduw heeft op veel heesters een negatief effect en kan de groei en bloei beïnvloeden. Bij een schaduwtuin kan het daardoor moeilijk zijn om een soort te vinden die geschikt is voor schaduwrijke plekken.

In dit artikel bespreken we enkele van de mooiste schaduwminnende heesters die zelfs kleur toevoegen aan de donkerste hoekjes van uw tuin.

Welke struiken zijn geschikt voor een schaduwrijke tuin?

Hieronder vindt u een overzicht van struiken die u in een tuin met schaduw kunt planten. Wilt u het hele jaar een dichtbegroeide tuin houden? Kijk dan ook eens bij ons overzicht met groenblijvende struiken.

Camelia

Roze camelia

Wanneer u een vroegbloeiende struik zoekt die ook wintergroen is, dan is de Camelia een goede keus. Van februari tot april bloeit hij met witte, roze of rode bloemen. Het is een veelzijdige plant die geschikt is als vaste plant in een border, maar ook in pot op het terras kan worden gezet. Het is daarnaast een sterke bladhoudende heester die niet gevoelig is voor ziekten, en gemiddeld groeit met zo’n de 15 en 20 centimeter per jaar. Voor een optimale groei geeft u de Camelia een beschutte schaduwrijke plek in de tuin, in een iets zure grond. Deze groenblijvende struik met witte, roze of rode bloemen geeft jouw tuin al in het vroege voorjaar veel kleur.

Bekijk het aanbod Camelia

Rhododendron

Witte rhododenrons

De Rhododendron is een groenblijvende heester die uw tuin een kleurrijke touch geeft. Met zijn weelderige bloemen in verschillende tinten van roze, wit tot paars is het een opvallende verschijning. Deze struik heeft een voorkeur voor halfschaduw, maar een plek in de schaduw met een beetje zonlicht in de middag is ook geen probleem. Hij groeit het beste in een humusrijke, iets zure grond en heeft vooral tijdens de bloei veel water nodig. U kunt met de Rhododendron een mooie border creëren of gebruiken als haag, bovendien is hij onderhoudsarm. Na de bloei in het late voorjaar kunt u de plant terugsnoeien als deze te groot wordt. 

Bekijk het aanbod Rhododendron

Klimhortensia (Hydrangea ‘Petiolaris’)

Klimhortensia met witte bloemen

De Hydrangea anomala ‘Petiolaris’, beter bekend als de Klimhortensia, is een winterharde plant die zich makkelijk aan muren en schuttingen hecht. Elke zomer komt hij tot bloei met prachtige witte, geurende bloemen. Deze bladverliezende heester verliest zijn bladeren in de herfst en krijgt deze terug in de lente. Hij groeit het best in de halfschaduw of schaduw, op een vochtige maar goed doorlatende grond. Zijn snelle groei zorgt ervoor dat hij gemakkelijk een hoogte bereikt van 3 meter.  Snoei na de bloei als u dit nodig is. De Klimhortensia trekt daarnaast veel vlinders en bijen naar de tuin.

Bekijk het aanbod Klimhortensia

Laurier

Portugese laurier

De Laurier is een wintergroene struik, die vooral wordt gebruikt als haagplant. Ze stellen weinig eisen aan het type standplaats en de soort grond. Bij Tuinplantenonline.nl hebben we diverse soorten laurier die elk hun eigen kenmerken hebben. U kunt kiezen voor de Portugese laurier (Prunus lusitanica) of Laurierkers (‘Rotundifolia’). Beide soorten zijn snelgroeiend en hebben een dichte groeiwijze. Zo kun je makkelijk een haag creëren die zichtdicht is en voor privacy zorgt. Deze stevige heesters kunnen bovendien strenge vorst goed verdragen.

Bekijk het aanbod Laurier

Liguster (Ligustrum)

Liguster in bloei

Ligusters zijn geweldige struiken om een groene afscheiding mee te maken. Ze groeien snel, zijn winterhard en kunnen op een plek in de tuin met zon of schaduw. Zijn dichte vertakking zorgt voor een mooie, volle struik. In de zomer bloeit hij met witte bloemen die bijen en vlinders aantrekken en ’s winters behoudt hij zijn bladeren, behalve bij zeer strenge vorst. Een Liguster heeft weinig eisen aan de grond, zowel zand, klei als leem zijn geschikt. 

Bekijk het aanbod Ligusters

Skimmia

Skimmia

Een Skimmia zorgt met zijn bloemen al vroeg in het jaar voor extra kleur. Deze prachtige heester bloeit met witte of rode bloemen, die heerlijk geuren. Daarnaast zijn skimmia’s groenblijvend, waardoor ze ook in de wintermaanden kleur geven. Deze soort heeft iets licht nodig, maar mag zeker niet in de volle zon staan. Plant de skimmia daarom in de halfschaduw of schaduw. Door ieder jaar de grond rondom de heester te voorzien van tuinturf blijft de grond zuur.  Combineren kan met andere zuurminnende planten zoals de rhododendron, azalea en asters. Snoei licht na de bloei om de vorm te behouden. 

Bekijk het aanbod Skimmia

Hulst (Ilex aquifolium)

Hulst met rode bessen

De Hulst (Ilex) wordt vaak gebruikt als haagplant. Met zijn stekelige bladeren en rode bessen is het een prachtige toevoeging aan een schaduwtuin. Hij groeit langzaam en kan goed tegen diepe schaduw, waardoor het een populaire struik is in de Nederlandse tuin. Bovendien is hij winterhard. Door zijn glanzende, groenblijvende bladeren en glimmende rode bessen is hij een geweldige toevoeging aan elke tuin.