6 Mooiste Groenblijvende Struiken voor een Tuin met Schaduw

Groenblijvende struiken schaduw

Wanneer u een schaduwrijke tuin heeft kan het lastig zijn om hiervoor een geschikte wintergroene struik te vinden. In dit artikel geven we een overzicht van de mooiste groenblijvende heesters voor in de schaduw. Ontdek per soort de belangrijkste kenmerken en bekijk onze tips voor de verzorging.

Mooiste groenblijvende struiken voor in de schaduw

Hieronder vind u een overzicht van onze favoriete wintergroene struiken die schaduw goed verdragen.

Rhododendron

Witte rhododenrons
Hoogte 1,5 – 3 meter
Standplaats Half-schaduw, zon
Bloeiperiode April – juni
Snoeiperiode Na de bloei
Grondsoort Zure grond
Bladhoudend Ja, behalve de Mollis
Winterhard Ja
Overige kenmerken Rijke bloei, grote bloemen

Met zijn grote bloemen in verschillende kleuren zoals roze, wit en paars, is de Rhododendron een aanwinst voor elke tuin. Deze wintergroene heester kan een hoogte bereiken tussen de 1,5 en 3 meter en heeft weinig onderhoud nodig.

Voor een rijke bloei heeft deze struik een plek nodig met halfschaduw. Zorg voor goed doorlatende zure grond die lichtvochtig is. De Rhododendron bloeit meestal in het voorjaar en brengt in de winter door het donkergroene blad kleur in de tuin.

Bekijk het aanbod Rhododendron

Skimmia

Skimmia
Hoogte tot max. 120 centimeter
Standplaats Half-schaduw, schaduw
Bloeiperiode februari – mei
Snoeiperiode April – september
Grondsoort Doorlatende licht zure grond
Groenblijvend Ja
Winterhard Ja
Geurend Nee

De Skimmia is een laagblijvende heester die niet hoger wordt dan 120 centimeter. Hij bloeit vanaf eind februari tot aan mei met witte of roze bloemen en rode besjes. Let er wel op dat je minimaal één vrouwelijke en één mannelijke Skimmia plant, want anders krijg je geen besjes.

Deze struik staat het liefst op een standplaats met half-schaduw. Zorg daarbij voor humusrijke en lichtzure grond. Eventueel kunt u tuinturf toevoegen om de bodem ter verzuren.

Bekijk het aanbod Skimmia

Camellia Japonica

Roze camelia
Hoogte 1,5 – 4 meter
Standplaats Half-schaduw, schaduw
Bloeiperiode Februari – april
Snoei Niet nodig
Grondsoort Lichtzure grond
Groenblijvend Ja
Winterhard Ja

De Camellia Japonica is een groenblijvende struik die in februari-maart prachtige bloemen laat zien. Met zijn glanzend donkergroene blad is het een waardevolle toevoeging aan je tuin. De geurende bloemen zijn vaak wit, roze of rode en lijken veel op rozen.

De Camelia staat het liefst in de half-schaduw, maar een schaduwrijke plek is ook mogelijk. De plant mag niet uitdrogen, maar kan ook niet tegen een te natte grond. Zorg ervoor dat de plant tijdens strenge vorst wat extra bescherming krijgt.

Bekijk het aanbod Camelia japonica

Laurier

Portugese laurier
Hoogte 80 tot 500 centimeter
Standplaats Schaduw, half-schaduw, zon
Bloeiperiode Mei
Snoeiperiode April, september
Grondsoort Normale voedingsrijke grond
Groenblijvend Ja
Winterhard Ja

De laurier is een bladhoudende struik die snel groeit. Hij kan vorst verdragen tot -20 graden Celsius en is daarom zeer geschikt als haagplant.

Verschillende soorten hebben elk hun eigen eigenschappen. Zo krijgt de Portugese laurier witte bloemen. De ‘Rotundifolia’ en ‘Novita’ hebben grote bladeren met een dichte groeiwijze. De ‘Genolia’ heeft omhoog groeiende takken, die ideaal zijn voor een smalle haag. Om de laurier in een goede conditie te houden, moet deze minstens tweemaal per jaar gesnoeid worden.

Bekijk het aanbod Laurier

Aucuba Japonica (Japanse Broodboom)

Hoogte tot 300 centimeter
Standplaats Schaduw
Bloeiperiode april – mei
Snoeiperiode April – september
Grondsoort Normale doorlatende grond
Groenblijvend Ja
Winterhard Ja
Geurend Nee

De Aucuba Japonica (Japanse Broodboom) is een bladhoudende struik met rode bessen in augustus. Het glanzende blad heeft gele spikkels, die bij een standplaats met meer zonlicht lichter worden.

Een Japanse Broodboom is niet kieskeurig wat betreft grondsoort. Hij is winterhard en groeit goed in een schaduwtuin. Bij gebruik in haagvorm is snoeien mogelijk in april en september.

Bekijk het aanbod Aucuba Japonica

Hulst (Ilex)

Hulst met rode bessen
Hoogte tot 200 centimeter
Standplaats Zon, half-schaduw, schaduw
Snoei 2 tot 3 keer per jaar
Grondsoort Lichtzure grond
Groenblijvend Ja
Winterhard Ja

De Hulst (Ilex) is een groenblijvende heester die winterhard en gemakkelijk te onderhouden is. De scherpe, stekelige bladeren vormen een ondoordringbare haag. Het is een langzame groeier die in de zon, maar ook in de schaduw kan groeien.

In de herfst verandert hij in een struik met rode bessen, die erg geliefd zijn bij vogels. De takken worden veel gebruikt voor kerststukjes vanwege de glanzende, groene bladeren met bessen. U kunt deze plant gebruiken voor het vormen van een haag of solitair planten!

Waarop letten bij het kopen van een groenblijvende struik voor een tuin met schaduw?

De onderstaande punten zijn belangrijk bij het kiezen van een wintergroene heester die geschikt is voor een schaduwrijke tuin. 

Bloemen & Bloeiperiode

Een bloeiende struik zorgt voor extra kleur in de tuin. Ook de bloeiperiode van heesters kan per soort verschillen. Sommige bloeien in de lente of de zomer, terwijl andere in de herfst en zelfs in de winter bloeien. Het is belangrijk om de bloeitijd van een struik te weten, zodat u weet in welke periode van het jaar u van de bloemen kunt genieten. Ook kunt u hierdoor beter beplanting met elkaar combineren voor een samenhangend geheel.

Bekijk ook: Bloeiende struiken schaduw | Groenblijvende struik met bloemen

Winterhardheid

Het is belangrijk om te controleren tot welke temperatuur de struik bestand is. Bij strengere vorst is soms extra bescherming nodig. Manieren om dit te doen zijn door het inpakken met vliesdoek en te mulchen. Staat de struik in pot, dan kunt u hem ook tijdelijk in een schuur of garage zetten.

Bekijk ook: Groenblijvende struiken winterhard

Bodemtype

Bij de keuze van een struik voor de schaduw is het belangrijk om na te gaan welk bodemtype hij nodig heeft. Verschillende soorten geven de voorkeur aan verschillende soorten grond, variërend van zuur tot alkalisch. Seringen geven bijvoorbeeld de voorkeur aan een kalkrijke bodem met een pH tussen 5.5 en 7, terwijl rododendrons een voorkeur hebben voor licht zure bodems met een pH tussen 4,5 en 5,5.

Lees meer over: Grondsoorten in Nederland

Uiteindelijke grootte

Zorg ervoor dat u genoeg ruimte hebt voor een struik om zijn volle omvang te bereiken zonder andere planten te verdringen of paden te blokkeren. Daarbij komt dat snelgroeiende soorten in korte tijd veel in omvang kunnen toenemen. Kijk vooraf hoe groot de struik wordt en maak voor het aanplanten voldoende ruimte vrij.

Verzorging

Om struiken in goede conditie te houden, is het belangrijk om de juiste verzorging te geven. Afhankelijk van de soort kan de mate van verzorging verschillen. Over het algemeen hebben bloeiende struiken vooral in de zomer regelmatig water nodig. Bemesting is vaak nodig aan het begin van het groeiseizoen, tussen maart en mei. Sommige soorten hebben ook daarna maandelijks nieuwe meststof nodig. Snoei varieert per soort, maar is meestal niet nodig.