12 Mooiste Bloeiende Struiken in het Voorjaar

Rhododendron planten in de tuin

Wil je kleuraccenten toevoegen aan de tuin? Dan mogen voorjaarsbloeiende struiken niet ontbreken! Naast de prachtige bloemen, verspreiden sommige soorten ook een heerlijke geur. In dit artikel zetten wij de mooiste struiken die bloeien in het voorjaar op een rij.

Welke struiken bloeien in het voorjaar?

Er is keuze uit een ruim aanbod voorjaarsbloeiende struiken. Hieronder vindt u een overzicht van de mooiste soorten.

Sering (Syringa)

Hoogte 1 – 5 meter
Standplaats Half-schaduw, zon
Bloeiperiode Mei, juni
Snoeiperiode Na de bloei
Grondsoort Neutrale voedingsrijke grond
Groenblijvend Afhankelijk van soort
Winterhard Ja
Geurend Ja

Seringen hebben geurende bloemen, die variëren in kleur van wit tot donkerpaars. In mei begint de bloei met prachtige volle bloempluimen. Deze heesters staan graag in volle zon, maar ook wat schaduw verdragen. 

Plant ze op voedzame grond en geef bij warme zomerdagen extra water. Houd er rekening mee dat het een behoorlijke struik kan worden van maximaal 400 cm hoog. Compact houden kan door te snoeien na de bloei.

Bekijk het aanbod Seringen

Japanse Camelia (Camellia Japonica)

Hoogte 1,5 – 4 meter
Standplaats Half-schaduw
Bloeiperiode Februari – april
Snoei Niet nodig
Grondsoort Lichtzure grond
Groenblijvend Ja
Winterhard Ja

De Japanse Camelia is een vroegbloeiende heester met grote roosachtige bloemen. Het is een winterharde plant die zijn groen glanzende blad in de winter behoudt. Geschikt om te planten in een border, maar ook prachtig in pot op het terras!

Geef de Camellia Japonica een beschutte standplaats met half-schaduw op lichtzure en doorlatende grond. Voor extra bescherming bij vorst raden wij aan te mulchen en vliesdoek te gebruiken.

Bekijk het aanbod Camellia Japonica

Rhododendron

Rhododendron planten in de tuin
Hoogte 1,5 – 3 meter
Standplaats Half-schaduw, zon
Bloeiperiode April – juni
Snoeiperiode Na de bloei
Grondsoort Zure grond
Bladhoudend Ja, behalve de Mollis
Winterhard Ja
Geurend Nee
Overige kenmerken Rijke bloei, grote bloemen

Rhododendrons zijn wintergroene struiken die tijdens de bloei een mooi accent geven aan elke tuin. Ze hebben een voorkeur voor humusrijke iets zure grond op een plek met volle zon of half-schaduw. Deze struik kan solitair of als haag worden geplant en heeft weinig verzorging nodig. 

Ze hebben grote bloemen die rijkelijk bloeien in het late voorjaar. Er zijn veel verschillende soorten Rhododendrons beschikbaar, in verschillende formaten en bloei kleuren. U kunt deze planten gebruiken om een ​​bloeiende border te creëren, of om een ​​heg te vormen. Na de bloei kunt u de plant terugsnoeien als deze te groot wordt.

Bekijk het aanbod Rhododendrons

Magnolia (Beverboom)

Magnolia (Beverboom)
Hoogte 2 – 8 meter
Standplaats Zon, half-schaduw
Bloeiperiode Vanaf maart, april
Snoeiperiode Niet nodig, vormsnoei mogelijk na de bloei
Grondsoort Lichtzure doorlatende grond
Groenblijvend Alleen de Grandiflora
Winterhard Ja
Geurend Ja

Magnolia’s zijn geliefd vanwege de tulpachtige grote bloemen. Er zijn vele soorten van kleine struiken tot meerstammige bomen. De bloemkleuren varieren van wit, roze en paars tot geel. 

De Magnolia staat het liefst op een beschutte plek met veel zonlicht. Wanneer hij begint te bloeien is dat voor veel mensen het teken dat de lente eraan komt. In bloei is deze struik met bloemen een verrijking voor iedere tuin.

Bekijk het aanbod Magnolia’s

Groenblijvende Sneeuwbal (Viburnum tinus)

Sneeuwbal - Groenblijvende struik die winterhard is
Hoogte 0,5 tot 2 meter
Standplaats Half-schaduw, zon
Bloeiperiode Januari-maart, oktober-december
Snoeiperiode Niet noodzakelijk, mag na de bloei
Grondsoort Alle neutrale grondsoorten
Groenblijvend Ja
Winterhard Ja
Geurend Ja

De Viburnum tinus is een struik die bloeit in het voorjaar en najaar! Het blad is glanzend groen, met licht geurende bloemen die al verschijnen vanaf eind januari. Na de bloei krijgt de plant donkere bessen.

De Groenblijvende Sneeuwbal staat graag op een plek met half-schaduw of volle zon. Zorg dat deze enige beschutting heeft, bijvoorbeeld in de buurt van een muur of schutting.

Bekijk het aanbod Viburnum Tinus

Glansmispel (Photinia fraseri ‘Red Robin’)

Glansmispel met rood blad
Hoogte tot 4 meter
Standplaats Half-schaduw, zon
Bloeiperiode Mei – juli
Snoeiperiode Maart, september
Grondsoort Normale voedingsrijke grond
Groenblijvend Ja
Winterhard Ja
Geurend Nee

De Photinia fraseri ‘Red Robin’ is een groenblijvende heester. Hij is te herkennen aan zijn helderrode bladeren die in de zomer donkergroen worden.

De glansmispel groeit zowel in de zon als in de halfschaduw en verdraagt snoei goed. Deze soort is zeer geschikt om een haag mee te vormen, maar kan ook solitair in een border.

Bekijk het aanbod Glansmispel

Hortensia (Hydrangea)

Verzorgen van de hortensia
Hoogte 0,5 tot 3 meter
Standplaats Half-schaduw, zon
Bloeiperiode Mei – september
Snoeiperiode Na vorst in februari of maart
Grondsoort Normale tot zure grond
Groenblijvend Afhankelijk van soort
Winterhard Ja

Hortensia’s staan bekend om de grote bloemtrossen en enorme variëteit aan kleuren. De bloemen verschijnen in de zomer en verkleuren in het najaar. Hortensia’s zijn verkrijgbaar in wit, roze, rood, paars en blauw. 

De Boerenhortensia’s, pluimhortensia’s en de ‘Annabelle’ zijn allemaal verschillende soorten. Deze heesters zijn geschikt voor in een border of als brede haag, maar kunnen ook in pot worden geplant. Vergeet niet dat hortensia letterlijk ‘waterdrinker’ betekent, dus geef de plant tijdens warme zomerdagen extra water.

Bekijk het aanbod Hortensia’s

Boerenjasmijn (Philadelphus)

Hoogte 1,5 – 2 meter
Standplaats Zon
Bloeiperiode Mei, juni
Snoeiperiode Na de bloei
Grondsoort Alle voedingsrijke grondsoorten
Bladhoudend Nee
Winterhard Ja
Geurend Ja

Boerenjasmijn is een sterk geurende struik met witte bloemen. Deze compacte struik die ook bekend staat als Philadelphus is winterhard en staat graag op een zonnige standplaats. In de herfst verliest hij zijn blad. Nieuw blad groeit in het voorjaar weer aan.

Plant Boerenjasmijn met goed doorlatende voedingsrijke tuinaarde. Snoeien is niet noodzakelijk, maar vormsnoei is mogelijk na de bloeiperiode.

Bekijk het aanbod Boerenjasmijn

Laurier

Hoogte 80 tot 500 centimeter
Standplaats Schaduw, half-schaduw, zon
Bloeiperiode Mei
Snoeiperiode April, september
Grondsoort Normale voedingsrijke grond
Groenblijvend Ja
Winterhard Ja
Geurend Ja

De Laurier is een veelgebruikte haagplant die in mei bloeit met witte bloemtrossen. Dit gebeurt alleen als de plant niet wordt gesnoeid. Deze winterharde struik is groenblijvend en snelgroeiend, waardoor het een geschikte keus is voor een groene afscheiding.

Geef de Laurier een standplaats met schaduw, half-schaduw of zon. Zorg daarbij voor doorlatende grond om wortelrot te voorkomen.

Bekijk het aanbod Laurier

Vuurdoorn (Pyracantha)

Vuurdoorn in bloei
Hoogte tot 300 centimeter
Standplaats Schaduw, half-schaduw, zon
Bloeiperiode Maart, april
Snoeiperiode Juni, juli
Grondsoort Neutrale doorlatende grond
Groenblijvend Ja
Winterhard Ja
Geurend Ja

De Vuurdoorn, ook wel Pyracantha genoemd, is een prachtige bladhoudende heester. De plant is geschikt voor zowel zonnige als half schaduwrijke plekken in de tuin.

In het voorjaar bloeit de Vuurdoorn met witte bloemen die een aangename geur afgeven. Ze trekken daarbij veel bijen en vlinders aan. In de herfst krijgt hij rode of oranje bessen. Deze bessen zorgen niet alleen voor kleur, maar zijn ook een eetbare vrucht voor vogels en andere dieren.

Bekijk het aanbod Vuurdoorn

Skimmia

Skimmia
Hoogte tot max. 120 centimeter
Standplaats Half-schaduw, schaduw
Bloeiperiode April, mei
Snoeiperiode April – september
Grondsoort Doorlatende licht zure grond
Groenblijvend Ja
Winterhard Ja
Geurend Afhankelijk van soort

De Skimmia is een groenblijvende struik uit Japan met glanzende bladeren en felrode bessen. Deze winterharde heester behoudt zijn blad in de wintermaanden. In het voorjaar bloeit de Skimmia. De kleurrijke bloemknoppen die al in de herfst verschijnen geven de tuin in de winter extra kleur.

Geef een plek met half-schaduw en lichtzure, goed doorlatende grond. Snoeien van Skimmia is niet nodig, maar mag in de zomermaanden.

Bekijk het aanbod Skimmia

Vleesbes (Sarcococca)

Hoogte tot 70 centimeter
Standplaats Half-schaduw, schaduw
Bloeiperiode Februari, maart
Snoei 2 keer, mei en september
Grondsoort Licht zure grond
Groenblijvend Ja
Winterhard Ja
Geurend Ja

De Vleesbes is een kleine winterharde heester die vaak wordt gebruikt voor lage hagen. Het is een vroege bloeier die vanaf februari onopvallende witte bloemetjes krijgt die een honingachtige geur afgeven.

Plant de Sarcococca op zure humusrijke grond. Daarbij moet de bodem goed doorlatend zijn. Snoei voor een strakke haag twee keer per jaar. Eventueel kunt u jaarlijks tuinturf rond de basis toevoegen om de bodem te verbeteren.

Bekijk het aanbod Sarcococca

Waarop letten bij het kopen van voorjaarsbloeiende struik?

Er zijn verschillende factoren die belangrijk zijn bij het kopen van een heester die in de lente bloeit. Bekijk hieronder waar je op moet letten:

Groenblijvend of bladverliezend

Struiken kunnen groenblijvend of bladverliezend zijn. Wintergroene heesters behouden hun bladeren gedurende het hele jaar. Hierdoor zorgen ze voor textuur in de tuin, terwijl andere planten het blad in de herfst of winter verliezen. De bladverliezende soorten bloeien vaak uitbundig in de lente en zomer, maar voegen in de winter minder toe.

Bekijk ook: Groenblijvende struiken

Standplaats

Struiken met bloemen in het voorjaar die van schaduw nodig hebben, groeien op een plek die minder dan 2 uur zonlicht per dag krijgt. Struiken met half-schaduw, doen het goed op een plek met 2-4 uur met zonlicht per dag. Heesters voor de volle zon, hebben minstens 4 uur zonlicht per dag nodig.

Bekijk ook: Struiken zon | Bloeiende struiken schaduw

Bloemkleur

Er zijn veel verschillende kleuren bloemen om uit te kiezen, zoals wit, roze, rood, paars, blauw en geel. Elke kleur heeft zijn eigen unieke uitstraling en effect op de sfeer in uw tuin. Als u een specifieke sfeer wilt creëren, kunt u gericht voor één kleur kiezen. Dit zorgt voor eenheid en rust. Voor een kleurrijk en speels effect kunt u overwegen om verschillende bloemkleuren te combineren.

Winterhardheid

Controleer altijd tot welke temperatuur de struik bestand is. Bij strengere vorst is in sommige gevallen extra bescherming nodig. Manieren om dit te doen zijn door het inpakken met vliesdoek en te mulchen. Staat de struik in pot, dan kunt u hem ook tijdelijk in een schuur of garage zetten.

Bekijk ook: Winterharde struiken

Grondsoort

Sommige voorjaarsbloeiers groeien het beste in zure grond, terwijl andere soorten juist alkalische grond prefereren. Hoe lager de ph-waarde van de bodem is, des te zuurder de grond. Voorbeelden van zuurminnende struiken zijn de Camellia Japonica en Rhododendron. Soorten die goed op kalkrijke neutrale grond groeien zijn bijvoorbeeld de Sering en Glansmispel.