10 Heerlijk Geurende Struiken

Geurende struiken veranderen tuinen in geurige paradijzen. Het kiezen van de juiste heester kan de beleving van een tuin enorm verrijken. In dit artikel geven we een overzicht van tien struiken die niet alleen prachtige bloemen krijgen, maar ook een heerlijke geur verspreiden.

Wat zijn de mooiste geurende struiken?

Er is keuze uit een ruim aanbod lekker geurende struiken om te planten. Hieronder vindt u een overzicht van de mooiste soorten.

Pluimhortensia (Hydrangea Paniculata)

Pluimhortensia
Hoogte 60 tot 300 meter
Standplaats Half-schaduw, zon
Bloeiperiode Juni – oktober
Snoeiperiode Na vorst in februari of maart
Grondsoort Normale tot zure grond
Bladhoudend Nee
Winterhard Ja
Geurend Ja

Pluimhortensia’s zijn bladverliezende heesters met als meest opvallende kenmerk langwerpige bloemkoppen. Ze zijn winterhard en bloeien van augustus tot en met september.

Geef deze heester een plek in de volle zon of halfschaduw, op lichtvochtige en doorlatende grond.

Bekijk het aanbod Pluimhortensia’s

Vlinderstruik (Buddleja)

Vlinderstruik
Hoogte 70 – 400 centimeter
Standplaats Half-schaduw, zon
Bloeiperiode Juni – september
Snoeiperiode Na vorst in februari of maart
Grondsoort Normale voedzame grond
Groenblijvend Afhankelijk van soort
Winterhard Ja
Geurend Ja

Vlinderstruik (Buddleja) is een bladverliezende struik met tijdens de bloei grote bloempluimen die vlinders en bijen aantrekken. Deze sierstruik is gemakkelijk te verzorgen en is zeer winterhard. 

Hij geeft de voorkeur aan een plek met volle zon of halfschaduw, met goed waterdoorlatende grond. De geurende bloemen zijn er in witte, roze, paarse of blauwe tinten.

Bekijk het aanbod Vlinderstruiken

Sneeuwbal (Viburnum)

Bloemen van de Viburnum Tinus (sneeuwbal)
Hoogte 0,5 tot 5 meter
Standplaats Half-schaduw, zon
Bloeiperiode Afhankelijk van soort
Snoeiperiode Niet noodzakelijk, mag na de bloei
Grondsoort Iets zure grond
Groenblijvend Afhankelijk van soort
Winterhard Ja
Geurend Ja

Sneeuwbal staat bekend om zijn grote ronde bloemtrossen. De prachtige bloemen verschijnen in de lente of vroege zomer en verspreiden een aangename geur. Na de bloei krijgt deze struik bessen, die geliefd zijn bij veel vogels. 

Deze heester is bovendien gemakkelijk te verzorgen. Hij kan zowel op en zonnige als op half-schaduwrijke plaats in de tuin staan. Een Viburnum geeft daarbij de voorkeur aan voedingsrijke, goed gedraineerde grond die licht vochtig is.

Bekijk het aanbod Viburnum

Rozen (Rosa)

Hoogte 30 tot 400 centimeter
Standplaats Zon
Bloeiperiode Juni-oktober
Snoeiperiode Maart
Grondsoort Normale voedingsrijke grond
Groenblijvend Nee
Winterhard Ja
Geurend Ja

Rozen zijn tijdloos. De grote bloemen zijn prachtig en verspreiden in bloei een aangename geur. Er zijn veel verschillende soorten verkijgbaar, waaronder klimrozen en struikrozen. Klimrozen zijn ideaal voor het bedekken van een muur of het maken van een groene scheiding. Struikrozen zijn als groep te planten in een border, of solitair in een pot op het terras. 

Rozen staan graag in zon. Meer zon betekent dat hij rijker zal bloeien. Daarnaast heeft hij een voorkeur voor vruchtbare grond. Wanneer de grond arm is, kunt u extra meststoffen toevoegen om de bodemkwaliteit te verbeteren.

Bekijk het aanbod Rozen

Sering (Syringa)

Hoogte 1 – 5 meter
Standplaats Half-schaduw, zon
Bloeiperiode Mei, juni
Snoeiperiode Na de bloei
Grondsoort Neutrale voedingsrijke grond
Groenblijvend Afhankelijk van soort
Winterhard Ja
Geurend Ja

De prachtige en geurende Sering (Syringa) is een struik die het goed doet op een zonnige standplaats met neutrale of kalkrijke grond. Hij wordt meestal 125 tot 300 cm hoog en wordt gekenmerkt door zijn uitbundige bloei in mei en juni. 

Na de bloei kunt u de heester snoeien, waarna hij in het voorjaar opnieuw uitloopt met nieuwe scheuten. Seringen zijn verkrijgbaar in allerlei bloemkleuren, van paars en blauw tot roze en wit.

Bekijk het aanbod Seringen

Skimmia Japonica

Skimmia Japonica
Hoogte tot max. 100 centimeter
Standplaats Half-schaduw, schaduw
Bloeiperiode April, mei
Snoeiperiode April – september
Grondsoort Doorlatende licht zure grond
Groenblijvend Ja
Winterhard Ja
Geurend Ja

Skimmia Japonica is een laagblijvende struik met geurende bloemen. Het dikke leerachtige blad is donkergroen en glimmend. Vanaf april bloeit de Skimmia langdurig met bloemtrossen die geurend zijn. Daarna krijgen de vrouwelijke planten rode bessen. Dit gebeurt alleen als er een mannelijke struik in de buurt staat.

Deze struik groeit op iedere neutrale, waterdoorlatende grond. Snoeien is niet nodig. Wordt hij te groot of steken takken uit, dan is vormsnoei mogelijk na de bloei.

Bekijk het aanbod Skimmia Japonica

Boerenjasmijn (Philadelphus)

Hoogte 1,5 – 2 meter
Standplaats Zon
Bloeiperiode Mei, juni
Snoeiperiode Na de bloei
Grondsoort Alle voedingsrijke grondsoorten
Bladhoudend Nee
Winterhard Ja
Geurend Ja

Boerenjasmijn is een sterk geurende struik met witte bloemen. Deze compacte struik die ook bekend staat als Philadelphus is winterhard en staat graag op een zonnige standplaats. In de herfst verliest hij zijn blad. Nieuw blad groeit in het voorjaar weer aan.

Plant Boerenjasmijn met goed doorlatende voedingsrijke tuinaarde. Snoeien is niet noodzakelijk, maar vormsnoei is mogelijk na de bloeiperiode.

Bekijk het aanbod Boerenjasmijn

Weigelia (Weigela)

Hoogte 100 – 200 centimeter
Standplaats Half-schaduw, zon
Bloeiperiode Juni – juli
Snoei Na de bloei
Grondsoort Normale voedingsrijke grond
Bladhoudend Nee
Winterhard Ja
Geurend Ja

Weigelia, of Weigela is een kleine struik uit de kamperfoeliefamilie, die oorspronkelijk uit Azië komt. Met zijn uitbundige bloei zorgt hij voor veel kleur en leven in uw tuin, terwijl ook insecten en vlinders aantrekt. 

Een Weigelia groeit het best in de volle zon of half-schaduw, waarbij de zonnigere standplaats voor een rijkere bloei zorgt. Deze is in de late lente- tot vroege zomermaanden mei en juni.

Bekijk het aanbod Weigelia

Vleesbes (Sarcococca)

Hoogte tot 70 centimeter
Standplaats Half-schaduw, schaduw
Bloeiperiode Februari, maart
Snoei 2 keer, mei en september
Grondsoort Licht zure grond
Groenblijvend Ja
Winterhard Ja
Geurend Ja

De Vleesbes is een kleine winterharde heester die vaak wordt gebruikt voor lage hagen. Het is een vroege bloeier die vanaf februari onopvallende witte bloemetjes krijgt die een honingachtige geur afgeven.

Plant de Sarcococca op zure humusrijke grond. Daarbij moet de bodem goed doorlatend zijn. Snoei voor een strakke haag twee keer per jaar. Eventueel kunt u jaarlijks tuinturf rond de basis toevoegen om de bodem te verbeteren.

Bekijk het aanbod Sarcococca

Waarop letten bij het kopen van een geurende struik?

Er zijn verschillende factoren die belangrijk zijn bij het kopen van een heerlijk geurende heester. Bekijk hieronder waar je op moet letten:

Groenblijvend of bladverliezend

Groenblijvende struiken blijven ook in de winter in blad. Hierdoor bieden ze het hele jaar een groene aanblik en verhogen mogelijk ook de privacy. Zo zijn deze struiken geschikt voor het creëren van een groene tuinafscheiding. Bladverliezende soorten laten de bladeren vanaf de herfst vallen. In het voorjaar ontstaat tijdens de groeiperiode weer nieuw blad.

Bekijk ook: Groenblijvende struiken

Standplaats

Geurende struiken met een voorkeur voor schaduw, groeien goed op een plek die minder dan 2 uur zonlicht per dag krijgt. Lage struiken die van halfschaduw houden, doen het goed op een plek met 2-4 uur met zonlicht per dag. Heesters die van de volle zon houden, hebben minstens 4 uur zonlicht per dag nodig.

Bekijk ook: Struiken zon | Struiken schaduw

Bloeitijd

De bloeiperiode van heesters verschilt per soort. Sommige bloeien in de lente of de zomer, terwijl andere in de herfst en zelfs in de winter bloeien. Het is belangrijk om de bloeitijd te weten, zodat u weet in welke periode van het jaar u van de bloemen kunt genieten. Ook kunt u hierdoor beter beplanting met elkaar combineren voor een samenhangend geheel.

Bekijk ook: Zomerbloeiende struiken | Struiken met bloemen

Winterhardheid

Controleer altijd tot welke temperatuur de struik bestand is. Bij strengere vorst is in sommige gevallen extra bescherming nodig. Manieren om dit te doen zijn door het inpakken met vliesdoek en te mulchen. Staat de struik in pot, dan kunt u hem ook tijdelijk in een schuur of garage zetten.

Bekijk ook: Winterharde struiken

Grondsoort

Bij de keuze van een struik die geur verspreidt is het belangrijk om na te gaan welk bodemtype hij nodig heeft. Verschillende soorten geven de voorkeur aan verschillende soorten grond, variërend van zuur tot alkalisch. Seringen houden van een kalkrijke bodem pH 5.5-7), terwijl een Skimmia een voorkeur heeft voor licht zure bodems (pH 4,5-5,5).