Hoe moet je klimplanten ondersteunen en begeleiden?

Passiebloem Klimplanten begeleiden

Met klimplanten voeg je een verticaal groeiend en visueel prachtig element toe aan de tuin. Deze planten, met name niet-zelfhechtende soorten hebben de juiste ondersteuning nodig om goed te groeien. Er zijn verschillende manieren om klimplanten te begeleiden en te helpen bij de groei.

Waarmee klimplanten begeleiden en opbinden?

Om klimplanten goed vast te maken, is het belangrijk om begeleiding en ondersteuning te bieden met de juiste materialen. Handige hulpmiddelen om klimplanten mee vast te maken zijn:

  • Bindband of binddraad: om gemakkelijk stengels op te binden, verkrijgbaar in diverse diktes en materialen.
  • Plantklemmen/plantenclips: klem waarmee je de stengel aan een stok kunt bevestigen.
  • Klimrek: een klimrek zorgt dat uitlopers en zich kunnen vastklampen of hechten aan het oppervlak en biedt daarnaast extra ondersteuning bij de groei.

Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de plant voldoende vastzit en of de twijgen niet worden afgekneld, omdat dit schade aan de plant kan veroorzaken.

Welke klimplanten hebben begeleiding nodig?

Of een klimplant ondersteuning nodig heeft is afhankelijk van of deze hechtwortels heeft of niet. Daarnaast kun je snelgroeiende klimplanten begeleiden om schade aan je huis of schuur te voorkomen.

Zelfhechtende klimplanten

Zelfhechtende klimplanten zijn een goede keuze voor muren en hekken, omdat ze hechtwortels hebben waarmee ze zich aan het oppervlak kunnen vasthechten. Ze klampen zich aan ieder oppervlak vast, waardoor extra ondersteuning vaak niet nodig is.

Zelfhechtende klimplanten zijn:

Niet-zelfhechtende klimplanten

Klimrekken en gaaswerken zijn geschikt voor alle soorten klimmers, hoewel klimplanten zonder hechtwortels vaak extra ondersteuning nodig kunnen hebben om zich hier omheen te wikkelen.

Planten waarbij je de takken en twijgen moet begeleiden zijn:

Snelgroeiende klimplanten begeleiden

Snelgroeiende klimplanten zijn ideaal om een muur of schutting snel mee te bedekken. Zonder begeleiding kunnen deze planten helaas ook schade veroorzaken aan de ondergrond. Zo kunnen ze bijvoorbeeld stenen of metselwerk kapot maken, of houten schuttingen sneller laten rotten door vocht vast te houden.

Om deze schade te voorkomen is het belangrijk om de klimplanten goed te begeleiden en te zorgen voor voldoende afstand tussen de plant en de ondergrond. Ook kan het helpen om bijvoorbeeld een klimrek te gebruiken waar de plant tegenop kan groeien, in plaats van direct tegen de muur of schutting.