Zelfhechtende klimplanten

Hydrangea Petiolaris klimhortensia

Wilt u wat natuurlijk groen en charme toevoegen aan de gevel of schutting van uw huis? Dan zijn deze zelfklevende klimplanten zeker de moeite waard! Deze klimmers gebruiken hun takken en zelfklevende wortels om zich zonder extra steun aan elk oppervlak te hechten, waardoor ze een populaire keuze zijn voor mensen die groene gevels willen creëren.

In dit artikel zetten we de mooiste zelfklevende klimplanten op een rij en geven we tips over hoe je ze het beste kunt verzorgen.

Wat zijn de mooiste zelfklevende klimplanten?

Als u op zoek bent naar een zelfklevende klimplant, zijn er verschillende opties om uit te kiezen. De Klimop (Hedera) is een populaire keuze die bekend staat om zijn vermogen zich gemakkelijk aan oppervlakken te hechten. Wilde wingerd, ook bekend als Parthenocissus quinquefolia, is een andere optie met prachtig herfstblad. De Klimhortensia krijgt prachtige bloemen en groeit ook goed op schaduwrijke plekken.

Andere opties zijn de levendige Amerikaanse trompetbloem (Champsis) en de Kardinaalsmuts (Euonymus fortunei).

Klimop (Hedera)

Met de hedera kunt u gemakkelijk een weelderige en levendige haag creëren, want het is een onderhoudsarme plant die op alle plekken in de tuin goed groeit.

Hij kan zowel in de zon als in de schaduw groeien, waardoor hij perfect is voor elk deel van uw tuin. Hedera is daarnaast winterhard en bestand tegen plekken met veel wind.

U kunt hedera het hele jaar door planten, maar de beste tijd is van maart tot oktober voor een optimale wortelgroei. Twee keer per jaar snoeien voorkomt dat de hedera gaat woekeren.

Bekijk het aanbod Klimop

Wilde wingerd (Parthenocissus)

De Parthenocissus, ook bekend als de wilde wingerd, is een snelgroeiende klimplant die snel muren en schuttingen kan bedekken met zijn aantrekkelijke blad. De bladeren zijn in de zomer groen, maar verkleuren in de herfst naar prachtige tinten rood, oranje en geel. Deze plant produceert kleine blauwgrijze vruchten in de zomer/herfst en groengele bloemen die in het voorjaar bloeien.

Bij voorkeur heeft hij een goed drainerende en voedselrijke grond nodig. Door een gaas of rek te plaatsen kunt u de groei in een bepaalde richting leiden. Deze plant kan snel groeien, maar is door regelmatige snoei gemakkelijk onder controle te houden.

Bekijk het aanbod Wilde wingerd

Klimhortensia (Hydrangea petiolaris)

Klimhortensia

Maak je klaar om je saaie muren en schuttingen te veranderen in een prachtig, bloeiend paradijs met de winterharde klimhortensia.

Deze bladverliezende heester is perfect voor de schaduw of half-schaduw op vochtige, goed doorlatende grond. Klimhortensia’s zijn er in twee soorten: Hydrangea anomala subsp. petiolaris, die het meest voorkomt en bloeit van juni tot augustus; en de groenblijvende Hydrangea seemannii en Hydrangea serratifolia.

Klimhortensia’s erg groot worden, waardoor ze ideaal zijn om grote oppervlakken te bedekken. Ze hebben geen bemesting nodig, maar hebben bij warm weer wel veel water om te voorkomen dat de bloemen uitdrogen.

Bekijk het aanbod Klimhortensia’s

Amerikaanse trompetbloem (Campsis)

trompetbloem Campsis

Deze plant is een opvallende verschijning met zijn lange lianen bedekt met rode, trompetvormige bloemen. De Campsis radicans Flava heeft ook zacht geeloranje bloemen, terwijl Campsis x tagliabuana Mme Galen uitbundig bloeit met extra grote, lichtrode bloemen.

De Amerikaanse trompetbloem heeft een zonnige standplaats met voedselrijke grond nodig. Hij groeit het best tegen een muur op het zuiden, waar hij zich met zijn wortels kan vasthechten.

Voor het onderhoud, snoeien in het voorjaar bevordert een uitbundigere bloei in hetzelfde jaar.

Bekijk het aanbod Trompetbloem

Kardinaalsmuts – Euonymus fortunei

Kardinaalsmuts is een veelzijdige wintergroene heester of klimplant. Hij heeft getekende bladeren en helderrode herfstkleur. De ovaalvormige bladeren hebben gekartelde randen en hij kan tot 4 meter hoog worden.

Als zelfklimmende plant kan hij zich zonder extra ondersteuning vasthechten. Dit maakt hem perfect om wat groen toe te voegen aan de kale hekken rondom het huis.

Wat zijn zelfhechtende klimplanten?

Op zoek naar een natuurlijke manier om uw muren en schuttingen aan te kleden? Deze klimplanten kunnen zich aan elk oppervlak hechten zonder dat ze extra steun nodig hebben, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor wie wat groen aan zijn tuin wil toevoegen.

Van klassieke klimop tot kleurrijke hortensia en exotische Campsis, er zijn talloze soorten zelfklevende klimplanten om uit te kiezen – allemaal met hun unieke schoonheid en voordelen.

Waarom zijn deze planten zo populair?

Ze zetten zich moeiteloos vast met hun zelfklevende wortels of schijven en vereisen minimale ondersteuning of begeleiding. Het vermogen om een anders saai oppervlak te veranderen in een prachtige groene muur is wat deze planten onderscheidt.

Naast hun prachtige voorkomen is deze categorie ook populair omdat ze weinig onderhoud vergen. In tegenstelling tot niet-zelfhechtende klimplanten die ondersteunend gaas of draad nodig hebben.

Tips voor de verzorging van zelfhechtende klimplanten

De verzorging van deze zelfklevende klimplanten is niet moeilijk. Regelmatig snoeien en hun groei in de gaten houden zijn essentieel.

Het is belangrijk de groei in de gaten te houden om ervoor te zorgen dat ze niet overwoekeren, vooral als ze zich hechten aan een woning of hek. Snoeien moet regelmatig gebeuren, minstens één keer per jaar, om ze in toom te houden.

Zorg er daarnaast voor dat ze voldoende water en voedingsstoffen krijgen. Zorg ervoor dat de grond rond de plant vochtig is, maar niet doordrenkt. Voeg tijdens het groeiseizoen om de paar maanden een beetje organische meststoffen toe. Als je tekenen van ziekte of ongedierte opmerkt, neem dan zo snel mogelijk maatregelen om verdere schade te voorkomen.