Snelgroeiende struiken: overzicht soorten & kenmerken

Snelgroeiende struik de glansmispel

Wilt u de inkijk in uw tuin verminderen? Of een groene afscheiding creëren? Snelgroeiende struiken zijn de oplossing! Ze verhogen de privacy door ongewenste inkijk in de tuin te beperken. Ook kunt u ze achterin een border aanplanten en combineren met ander tuinplanten.

In dit artikel geven we een overzicht van de struiken die snel groeien. Lees alles over de specifieke kenmerken, groeisnelheid en verzorging. 

Welke snelgroeiende struiken zijn er?

Bekijk hieronder onze selectie van de mooiste snelgroeiende heesters. Ze zorgen voor variatie door hoogte toe te voegen, of geven privacy als groene afscheiding.

Thuja (Levensboom)

Groeisnelheid per jaar: 25-40 centimeter

Thuja haag

De Thuja wordt vooral gebruikt als haagplant. De bladeren zijn altijd groen en hij verspreidt daarnaast een frisse geur in de tuin. Deze conifeer is goed bestand tegen ziektes en is eenvoudig te onderhouden. Door de snelle groei kan de Thuja op veel manieren worden gebruikt. Zo kunt u binnen een korte tijd bijvoorbeeld een groene afscheiding met de buren vormen. 

Bekijk het aanbod Thuja

Glansmispel (Photinia fraseri ‘Red Robin’)

Groeisnelheid per jaar: 30 – 40 centimeter

Glansmispel

De glansmispel is een wintergroene struik die het hele jaar door een kleurrijke aanvulling is voor uw tuin. Deze struik is geschikt voor het creëren van een haag, of als vaste plant in een border. Het blad verandert door het jaar van kleur, van rood in het voorjaar tot bruinrood in de winter. Snoeien versterkt de kleur van het blad, alleen zullen er dan geen witte bloemen verschijnen. De glansmispel is makkelijke plant die het in de volle zon, maar ook halfschaduw en schaduw goed doet.  

Bekijk het aanbod Glansmispel

Sneeuwbal (Viburnum)

Groeisnelheid per jaar: 20-40 centimeter

Bloemen van de Viburnum Tinus (sneeuwbal)

De Sneeuwbal is een heester die opvalt in wintertuinen. In de winter of het voorjaar verschijnen er enorme witte bloemen, waar de struik zijn naam aan dankt. Hij is gemakkelijk te verzorgen en u kunt de Viburnum planten in de halfschaduw of volle zon. Een Sneeuwbal stelt weinig eisen, maar vraagt wel om voedselrijke, goed gedraineerde en lichtvochtige grond. In het najaar verkleuren de bladeren en verschijnen er kleurrijke bessen die zeer geliefd zijn bij veel vogels. 

Bekijk het aanbod Viburnum

Liguster (Ligustrum)

Groeisnelheid per jaar: 30 – 40 centimeter

Ligusters zijn ideaal voor het creëren van een natuurlijke, levendige tuinafscheiding. Het is een semi-wintergroene heester, die alleen blad verliest bij strenge vorst en bovendien weinig eisen stelt aan de bodem. Met zijn snelgroeiende en diepgroene blad, is de liguster een erg geschikt om een haag mee te maken. Niet alleen is deze visueel aantrekkelijk, maar het trekt ook nog eens dieren aan zoals vlinders en vogels. 

Bekijk het aanbod Liguster

Leylandii conifeer (Cupressocyparis leylandii)

Groeisnelheid per jaar: 30 – 80 cm per jaar

De Cupressocyparis leylandii is een haagconifeer die bekend staat om zijn snelle groei. Door deze snelle groeisnelheid is het mogelijk om in korte tijd een dichte en hoge haag creëren. Voor een mooi strak resultaat adviseren we om de haag tweemaal per jaar te snoeien, namelijk in mei en oktober. Vergeet ook niet om de coniferenhaag te bemesten in het voorjaar. Deze cipres is winterhard, groenblijvend en ideaal als groenblijvende omheining van de tuin. 

Bekijk het aanbod Leylandii coniferen