Tuinkalender mei: welke tuinklussen moet je doen?

Tuinkalender mei - tuinklussen deze maand

Mei is de maand dat de tuin al prachtig begint te bloeien en de vogeltjes veelvuldig fluiten. De tuin is dan ook een perfecte plek om te genieten van de frisse lucht, of het prachtige uitzicht. In mei kun je een aantal tuinklussen uitvoeren om de tuin voor te bereiden op de zomer. Er zijn verschillende taken die je kunt uitvoeren, zoals het aanplanten van bloemen en het onderhouden van het gazon. Bekijk de tuinkalender van mei.

Gazon aanpakken

In mei is het tijd om je gazon op te knappen, want een mooi gazon is het visitekaartje van je tuin! Om dit te bereiken, is het belangrijk om je gazon nog te verticuteren als dit in maart of april nog niet is gedaan. Omdat het gras nu sneller groeit is het goed om wekelijks te maaien. Stel de grasmaaier daarbij in op een lengte van 3-4 centimeter. Is het gras in de vorige maand niet bemest, zorg dan dat u een organische mest op het gazon verspreidt. Doe dit bij voorkeur net voordat er regen is voorspeld.

Onkruid verwijderen

Nu is het tijd om die vervelende onkruiden aan te pakken – je wilt niet dat ze je tuin overnemen! Onkruid verwijderen is waarschijnlijk één van de meest tijdrovende tuinklussen in mei. Kies voor deze klus een zonnige dag omdat het onkruid dan makkelijk loslaat en uitdroogt, waardoor het niet opnieuw wortelt. Zorg ervoor dat je alle wortels zoveel mogelijk verwijdert, anders zal het onkruid snel terugkomen. Eén van de andere tuinklussen is het verwijderen van onkruid met lange wortels, zoals paardenbloemen. Dit kun je het beste doen met een onkruidtrekker.

Snoeien - tuinkalender mei

Snoeien

Je mag laagblijvende vaste planten, zoals Hosta’s, Salvia’s en Lavendel in mei snoeien, zodat ze er weer mooi bij staan. Verwijder ook dode bloemen en takken, zodat er meer ruimte en licht komt voor de planten. Bamboe mag flink worden teruggesnoeid en vergeet niet om na de snoeibeurt te bemesten.

Ook struiken die in het voorjaar hebben gebloeid, mogen nu worden gesnoeid om ze in vorm te houden.  Groenblijvende haagplanten zoals de liguster, hulst en coniferen zijn waarschijnlijk uitgelopen en kunnen in mei weer in vorm worden gebracht. Het snoeien van deze hagen kan tot in augustus. Let op dat je hagen bij voorkeur op een bewolkte dag snoeit, zodat snoeiwonden sneller herstellen.

Knip uitgebloeide bloemen uit de sering en rhododendron en snoei de uitgebloeide bloemen van sneeuwbal net onder de bloem weg. Verder is het belangrijk om te controleren of er geen vogelnestjes in de struiken zitten voordat je gaat snoeien. 

Bemesten

Bemest uw tuin in mei om de planten en bloemen gezond en sterk te houden. Het is belangrijk om te weten dat verschillende planten verschillende hoeveelheid aan voedingsstoffen nodig hebben. Afhankelijk van de plantsoorten in uw tuin, kan het nodig zijn om één of meerdere soorten meststoffen toe te passen. Het is ook belangrijk om de juiste hoeveelheid aan te houden; te veel bemesting kan de groei en ontwikkeling van bloemen belemmeren. Wij raden aan om vooral te kiezen voor organische meststoffen zoals koemest of compost. Met organische meststoffen krijgt uw tuin een langdurige voeding, waardoor uw planten langer gezond en sterk blijven.

Nieuwe beplanting

In mei is het tijd om nieuwe beplanting aan te planten, zodat je er de hele zomer van kunt genieten! Kies een geschikte standplaats waar je ze kunnen bloeien en waar ze geen last hebben van teveel zon of wind. Zorg voor een goede bodem en voeg eventueel compost of andere bodemverbeteraars toe. Mei is vaak een zonnige maand. Zorg er daarom voor dat je planten voldoende water krijgen en de grond vochtig blijft, met name bij plantenbakken. Gebruik bij voorkeur water uit een regenton in plaats van kalkrijk leidingwater. 

Vijver schoonmaken in mei

Vijver schoonmaken

Als je een vijver hebt, is het goed schoonmaken hiervan één van de grootste tuinklussen in mei. Maar daarna kun je er de hele zomer heerlijk van genieten! Begin met het verwijderen van al het vuil, waaronder bladeren, takken en algen. Als je algen in je vijver hebt, is het belangrijk om ze zo snel mogelijk te verwijderen, anders zal de waterkwaliteit verslechteren. Maak vervolgens de bodem van de vijver goed schoon met behulp van een net om het vuil op te vangen. Controleer tot slot of de filter van je vijver goed werkt en vervang of reinig deze indien nodig.

Planten water geven

Zorg ervoor dat je in mei je tuin regelmatig water geeft, zodat deze niet uitdroogt! Bij zonnig weer is één keer per week sproeien of bewateren voor de meeste beplanting genoeg om gezond te blijven. Voor sommige planten kan het echter nodig zijn om extra water te geven. Dit geldt bijvoorbeeld voor soorten die veel zonlicht krijgen of uitbundig bloeien. 

Andere tips voor de maand mei.

Zolang er kans is op nachtvorst raden we aan om niet-winterharde planten in de schuur of garage te laten staan. Ook als ze afgeschermd zijn met vliesdoek is het verstandig om deze nog niet te verwijderen. Na ijsheiligen(15 mei) is de kans op vorst minimaal en kunt u deze beplanting met een gerust hart buiten op het terras plaatsen.   

Slakken zijn berucht om hun vraatzuchtige gedrag en hebben een voorliefde voor planten zoals de Dahlia, Hosta en Iris.Het daarom belangrijk om maatregelen te nemen om de aanwezigheid van deze slijmerige beestjes te verminderen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om slakken op een natuurvriendelijke manier te bestrijden. Zo kun je bijvoorbeeld vogels, egels en kikkers naar je tuin lokken. Deze dieren zijn dol op slakken. Door het aanleggen van een (mini)vijver, nestkastjes en een composthoop creëer je een aantrekkelijke omgeving voor deze dieren. Zo draag je niet alleen bij aan het bestrijden van slakken, maar verrijk je ook nog eens de biodiversiteit van je tuin.