Groenblijvende haagplanten: overzicht soorten & kenmerken

Groenblijvende haagplant Thuja

Met een groenblijvende haag heeft u een afscheiding die uw tuin mooier maakt en privacy geeft. Deze haagplanten behouden het hele jaar door het blad en zijn daardoor de ideale schuilplaats voor veel dieren, waaronder vogels. 

Tuinplantenonline.nl biedt een ruim aanbod haagplanten die voor beschutting en privacy zorgen en uw tuin direct groener maken. Op deze pagina zetten we onze favoriete wintergroene haagplanten op een rij.

Overzicht van groenblijvende haagplanten

Wilt u een nieuwe haag kopen die in de winter geen doorkijk heeft? De onderstaande heesters zijn geschikt voor het creëren van een schitterende tuinafscheiding die het hele door groen blijft. 

Glansmispel (Photinia ‘Red Robin’)

De Glansmispel (Photinia ‘Red Robin’) is een populaire keuze voor privacyschermen en windschermen. De compacte groeiwijze, kleine bladeren en intens rode tint bij nieuwe groei zorgen het hele jaar door voor groen in uw tuin of buitenruimte. Bovendien zorgt hij voor een weelderige groene achtergrond die opvalt.

Perfect voor het creëren van een aantrekkelijke heg in elk deel van uw tuin, is het ook een ideale plantkeuze als u van verandering houdt. Het blad begint intens rood voordat het uitgroeit tot donkergroene bladeren. Deze heldere kleur helpt om wilde dieren zoals vogels en bestuivers aan te trekken.

Deze plant is bestand tegen sterke wind en is goed winterhard. Snoeien doet u bij voorkeur in de late zomer of herfst. Met zijn levendige kleuren en groenblijvende aantrekkingskracht is Photinia ‘Red Robin’ een geweldige aanwinst voor elke tuin.

Bekijk het aanbod Glansmispel

Buxus

Buxus sempervirens is de perfecte keuze voor het creëren van een tijdloze, klassieke haag met zijn dichte en bladrijke uitstraling. Deze schaduwtolerante plant, die geschikt is voor de meeste grondsoorten, biedt een prachtig groen privacyscherm wanneer hij de hoogte in gaat.

Hij heeft kleine, donkerblijvende bladeren die langzaam groeien met een gemiddelde snelheid van ongeveer 10-15 cm per jaar. Bovendien kan hij gemakkelijk worden gesnoeid en onderhouden om de gewenste vorm voor uw groene haag of afscheiding te behouden.

Met de Buxus sempervirens kunt u zelfs prachtige vormsnoei klassiekers creëren, zoals bollen, kubussen en spiralen. 

Voor een goede gezondheid van uw Buxus haagplanten plant u ze op kalkrijke grond in de schaduw of half-schaduw. Blad dat te lang nat blijft door regen kan last van schimmels krijgen. Geef een buxushaag daarom voldoende ruimte, zodat wind de zon de plant kan drogen.  

Bekijk het aanbod Buxussen

Thuja

Thuja is de ideale keuze om een tijdloze, weelderige haag te creëren met zijn schubvormige blad en trage groei waardoor hij gemakkelijk gesnoeid kan worden. Deze groenblijvende conifeer heeft een piramidevormige groeiwijze en verspreidt een heerlijk aroma wanneer hij geplet wordt of nadat het geregend heeft. Hij is goed bestand tegen snoeien, waardoor hij goed te gebruiken is als haag of groen scherm en het hele jaar door kleur en structuur toevoegt.

Thuja planten gedijen in elke bodem, van voedselarme kalkgrond tot zware klei, en hoeven maar één keer per jaar in de herfst gesnoeid te worden, of twee keer per jaar voor een strakke formelere uitstraling.

Bekijk hier alle Thuja

Olijfwilg (Elaeagnus ebbingei)

De Olijfwilg, ook bekend als Elaeagnus ebbingei, is een populaire haagplant die met zijn geurige roomwitte bloemen in de herfst kleur geeft aan schaduwrijke plekken. Hij heeft grijsgroene bladeren die mooi afsteken bij de kleine bloemen.

Deze groenblijvende heester groeit gemiddeld zo’n 10 tot 25 cm per jaar. Hij verdraagt droge en winderige plaatsen goed, maar moet niet worden geplant op koude of natte standplaats.

Snoeien kan elke herfst om de vorm van de haag intact te houden.

Voor wie iets extra’s zoekt, heeft ‘Olijfwilg Limelight’ gele patronen in het midden van de bladeren, terwijl ‘Gilt Edge’ heldergele randen aan de bladeren heeft.

Bekijk het aanbod Olijfwilgen

Taxus

Als u op zoek bent naar een levendige, dichte wintergroene haag die gemakkelijk te onderhouden is en textuur en kleur aan uw tuin kan toevoegen, dan is Taxus wellicht de perfecte keuze. Deze groenblijvende conifeer biedt het hele jaar door dekking met zijn compacte naaldachtige bladeren. Hij groeit gemiddeld 10-30 cm per jaar, waardoor hij ideaal is voor het creëren van schermen of afscheidingen in tuinen van elke omvang. Taxus is geschikt voor vormsnoei en kan, eenmaal gevestigd, op een hoogte van 1 tot 5 meter worden gehouden.

Deze soort heeft de eerste paar seizoenen wel veel water nodig. Behalve dat deze haagplant veerkrachtig is en zich goed aanpast aan alle grondsoorten. Met name op alkalische grond produceert hij in de herfst ook kleine rode vruchten. Let op, de bessen, naalden en bast zijn giftig voor mensen, huisdieren en vee.

Bekijk het aanbod Taxus

Japanse hulst (Ilex crenata)

De Japanse hulst biedt een levendig, dicht bladerdek om leven in uw tuin te brengen. Perfect om een afscheiding te creëren dat het hele jaar groen blijft!

Deze groenblijvende soort is een uitstekend alternatief voor buxus- of buxushagen en is bestand tegen strenge vorst. Hij is minder gevoelig voor ziekten dan buxushagen en bestand tegen de buxusziekte en niet gevoelig voor bladvlekkenziekte bij het snoeien.

Hij kan worden gehouden als een compacte haag of uitgroeien tot een halfhoge haag. Daarnaast kunt u de Ilex crenata snoeien in een iedere gewenste vorm.

Bekijk het aanbod Japanse hulst

Vuurdoorn (Pyracantha)

De Vuurdoorn (Pyracantha) heeft stekelige doornen, glanzend blad en krijgt en krijgt vanaf het najaar opvallende bessen. Ze vormen een ondoordringbare afscheiding die inbraakwerend kan werken.  

Deze groenblijvende heesters groeien op alle bodems, en zijn verkrijgbaar met bessen in verschillende kleuren. U kunt kiezen uit verschillende soorten, zoals Golden Paradise, Orange Charmer, Red Column, Saphyr Jaune Cadaune en meer.

Pyracantha’s zijn niet alleen perfect om de sfeer in uw tuin te versterken, maar de bessen zijn ook een uitstekende voedselbron voor vogels en bestuivende insecten!

Bekijk hier alle Vuurdoorn

Cupressocyparis leylandii

Cupressocyparis leylandii is een populaire keuze voor haagplanten vanwege zijn uitstekende eigenschappen, betaalbaarheid en snelle groei tot 60 cm per jaar.

Deze coniferen geven de voorkeur aan volle zon of half-schaduw met goed doorlatende grond en is geschikt voor tuinen in gebieden dicht bij de zee.

Deze groenblijvende conifeer moet twee keer per jaar worden gesnoeid voor een dichte, formele tuinhaag. Snoeien is mogelijk zodra het weer warmer wordt, de eerste keer in mei of juni.

Bekijk het aanbod Leylandii

Waarom kiezen voor wintergroene hagen?

Door voor een groenblijvende haag te kiezen geeft u uw buitenruimte het hele jaar door extra groen en privacy. Bladhoudende haagplanten hebben tal van voordelen ten opzichte van andere soorten planten. Ze vormen een ideale afscheiding. Daarnaast is het een schuilplaats voor veel dieren en biedt het voedsel, beschutting en bescherming. Ze houden de bladeren het hele jaar door, zodat u in elk seizoen optimaal van de planten kunt genieten. Afhankelijk van de soort die u kiest, zijn er zelfs soorten met kleurrijke bladeren, bloemen of bessen.