10 Mooiste Struiken met Witte Bloemen

Er is bijna niets zo mooi als een tuin vol met witte bloemen. Ze zorgen voor een rustige serene sfeer en zijn een prachtige aanvulling op elke tuin.

In dit artikel geven wij een overzicht van de mooiste struiken met witte bloemen. Bij iedere soort staan de eigenschappen en advies over de verzorging. Van klassieke rozen tot magnolia’s, er zijn veel verschillende wit bloeiende struiken. Benieuwd naar de perfecte heester voor uw tuin? Lees snel verder!

Welke struiken hebben witte bloemen?

Op zoek naar een bloeiende struik? Onderstaand vindt u een overzicht van onze favoriete struiken met witte bloemen.

Hortensia (Hydrangea)

Pluimhortensia
Hoogte 0,5 tot 3 meter
Standplaats Half-schaduw, zon
Bloeiperiode Mei – september
Snoeiperiode Na vorst in februari of maart
Grondsoort Normale tot zure grond
Groenblijvend Afhankelijk van soort
Winterhard Ja

De hortensia is een veel gekozen heester soort die bekend staat om de rijke bloei. Bekende soorten zijn de pluimhortensia en de boerenhortensia. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren zoals wit, rood en blauw.

Bijzonder is dat sommige soorten van kleur kunnen veranderen gedurende het seizoen. Zo kan een hortensia die in het voorjaar wit is, in de zomer roze of blauw worden. De oorzaak hiervan is de veranderende pH-waarde van de bodem.

Bekijk het aanbod Hortensia’s

Vlinderstruik (Buddleja)

Hoogte 70 – 400 centimeter
Standplaats Half-schaduw, zon
Bloeiperiode Juni – september
Snoeiperiode Na vorst in februari of maart
Grondsoort Normale voedzame grond
Groenblijvend Afhankelijk van soort
Winterhard Ja

Vlinderstruik (Buddleja) is een bladverliezende struik die tijdens de bloei grote bloempluimen heeft en daardoor vlinders en bijen aantrekt. Deze sierstruik is gemakkelijk te verzorgen en winterhard.

Hij geeft de voorkeur aan een plek met volle zon of halfschaduw en goed waterdoorlatende grond. De bloemen zijn geurig en komen in witte, roze, paarse of blauwe tinten.

Bekijk het aanbod Vlinderstruiken

Rhododendron

Hoogte 1,5 – 3 meter
Standplaats Half-schaduw, zon
Bloeiperiode April – juni
Snoeiperiode Na de bloei
Grondsoort Zure grond
Bladhoudend Ja, behalve de Mollis
Winterhard Ja
Overige kenmerken Rijke bloei, grote bloemen

De Rhododendron is een goed winterharde plant die in verschillende kleuren voorkomt, waaronder ook wit. Rhododendrons bloeien uitbundig in het voorjaar of de zomer.

Ze geven de voorkeur aan humusrijke zure grond en hebben veel water nodig tijdens de bloeiperiode. Rododendrons zijn wintergroene struiken, met uitzondering van de Mollis varianten.

Bekijk het aanbod Rhododendrons

Vuurdoorn (Pyracantha)

Hoogte tot 300 centimeter
Standplaats Schaduw, half-schaduw, zon
Bloeiperiode Maart, april
Snoeiperiode Juni, juli
Grondsoort Neutrale doorlatende grond
Groenblijvend Ja
Winterhard Ja

De Vuurdoorn, ook wel Pyracantha genoemd, is een prachtige bladhoudende heester. De plant is geschikt voor zowel zonnige als half schaduwrijke plekken in de tuin.

In het voorjaar bloeit de Vuurdoorn met witte bloemen die een aangename geur afgeven. Ze trekken daarbij veel bijen en vlinders aan, waardoor ze voor een levendige tuin zorgen. In de herfst krijgt hij rode of oranje bessen. Deze bessen zijn niet alleen mooi om te zien, maar zijn ook een eetbare vrucht voor vogels en andere dieren.

Bekijk het aanbod Vuurdoorn

Kamperfoelie (Lonicera)

Witte kamperfoelie
Hoogte tot 500 centimeter
Standplaats Schaduw, half-schaduw, zon
Bloeiperiode Juni-september
Snoeiperiode Maart
Grondsoort Normale doorlatende grond
Groenblijvend Ja
Winterhard Ja

De kamperfoelie is een klimplant die bekend staat om haar intense geur. De plant groeit het beste op een plek met zon of halfschaduw en heeft voedingsrijke, doorlatende grond nodig om optimaal te kunnen groeien.

De rijke bloei van de kamperfoelie is één van de hoofdredenen waarom de plant zo geliefd is. De bloemen zijn er in verschillende kleuren, zoals rood, roze, wit en geel, en bloeien vanaf de lente tot in de herfst.

Bekijk het aanbod Kamperfoelie

Liguster (Ligustrum vulgare)

Liguster in bloei
Hoogte 1 – 5 meter
Standplaats Schaduw, half-schaduw, zon
Bloeiperiode Juni-juli
Snoeiperiode Tussen maart en september
Grondsoort Normale doorlatende tuingrond
Groenblijvend Ja, niet bij strenge vorst
Winterhard Ja

De Liguster is een groenblijvende struik die veel als haagplant voor tuinafscheidingen wordt gebruikt. De plant groeit snel en is goed bestand tegen snoeien, waardoor het mogelijk is een strakke haag te creëren.

Een Liguster heeft kleine, groene bladeren en een volle dichte groei. Wanneer u niet snoeit zal de struik witte bloemen krijgen in de zomer, die worden opgevolgd door zwarte bessen.

Bekijk het aanbod Ligusters

Sering (Syringa)

Witte sering
Hoogte 1 – 5 meter
Standplaats Half-schaduw, zon
Bloeiperiode Mei, juni
Snoeiperiode Na de bloei
Grondsoort Neutrale voedingsrijke grond
Groenblijvend Afhankelijk van soort
Winterhard Ja
Overige kenmerken Bloempluimen verspreiden aangename geur

De sering (Syringa) is een bladverliezende soort die inheems is in Europa en Azië. Hij heeft een opgaande groei en kan tot 4 meter hoog worden.

De grote pluimen met bloemen zijn geurig en komen in witte, roze, paarse of blauwe tinten. Ze verschijnen in het late voorjaar of de vroege zomer en houden enkele weken aan. Het blad is donkergroen en de bladeren zijn ovaalvormig.

Bekijk het aanbod Seringen

Sneeuwbal (Viburnum)

Viburnum
Hoogte 0,5 tot 5 meter
Standplaats Half-schaduw, zon
Bloeiperiode Afhankelijk van soort
Snoeiperiode Niet noodzakelijk, mag na de bloei
Grondsoort Iets zure grond
Groenblijvend Afhankelijk van soort
Winterhard Ja

Sneeuwbal staat bekend om zijn prachtige, ronde bloemtrossen. De prachtige bloemen verschijnen in de lente of vroege zomer en hebben een aangename geur.

Hij is gemakkelijk te verzorgen en kan zowel op zonnige als op halfschaduwrijke plaatsen in de tuin worden geplant. Viburnum geeft de voorkeur aan voedselrijke, goed gedraineerde en lichtvochtige grond.

Bekijk het aanbod Viburnum

Rozen (Rosa)

Hoogte 30 tot 400 centimeter
Standplaats Zon
Bloeiperiode Juni-oktober
Snoeiperiode Maart
Grondsoort Normale voedingsrijke grond
Groenblijvend Nee
Winterhard Ja

Rozen zijn tijdloos. Ze komen terug in veel tuinen en verspreiden in bloei een aangename geur. Er zijn veel verschillende soorten rozen, waaronder klimrozen en struikrozen. Klimrozen zijn ideaal voor het bedekken van een muur of het maken van een groene scheiding, terwijl struikrozen geweldig zijn om als groep te planten in een border, of solitair in een pot op het terras.

Rozen staan graag in de volle zon. Hoe meer zon, hoe rijker hij zal bloeien. Daarnaast heeft hij een voorkeur voor vruchtbare grond. Wanneer de grond te arm is, kunt u extra meststoffen toevoegen om de bloemenkwaliteit te verbeteren.

Bekijk het aanbod Rozen

Stermagnolia (Magnolia stellata)

Magnolia Stellata
Hoogte tot 250 centimeter
Standplaats Zon, half-schaduw, schaduw
Bloeiperiode Maart
Snoeiperiode Na de bloei
Grondsoort Lichtzure grond
Groenblijvend Nee
Winterhard Ja

De Stermagnolia, ook bekend als Magnolia stellata, is een bladverliezende heester die oorspronkelijk uit Japan komt. Hij heeft een opgaande en vertakte groeiwijze en kan tot 4 meter hoog worden. Deze struik krijgt witte bloemen die stervormig zijn. De bloemen verschijnen in het vroege voorjaar en hebben een heerlijke zoete geur.

Zet de Magnolia stellata bij voorkeur op een beschutte plek, zodat deze voldoende bescherming krijgt tegen koude wind.

Bekijk het aanbod Stermagnolia

Waarop letten bij het kopen van wit bloeiende struiken?

De onderstaande punten zijn belangrijk bij het kopen van struiken met witte bloemen. 

Bloeiperiode

De bloeiperiode van heesters kan per soort verschillen. Sommige bloeien in de lente of de zomer, terwijl andere in de herfst en zelfs in de winter bloeien. Het is belangrijk om de bloeitijd van een struik te weten voordat u hem koopt, zodat u weet in welke periode van het jaar u van de bloemen kunt genieten. Ook kunt u hierdoor beter beplanting met elkaar combineren voor een samenhangend geheel.

Bekijk ook: Bloeiende struiken | Zomerbloeiende struiken

Winterhardheid

Struiken die winterhard zijn,  zullen in staat zijn om zich aan te passen aan de veranderende seizoenen en om te overleven bij vorst. Sommige soorten zijn bestand tegen extreem koud winterweer, terwijl andere slecht temperaturen onder het vriespunt verdragen. Niet winterharde heesters hebben bij vorst vaak extra bescherming nodig, bijvoorbeeld met vliesdoek. Struiken in pot kunt u tijdelijk in de garage of schuur zetten. 

Lees meer over: Winterharde struiken

Standplaats 

Sommige soorten hebben veel licht nodig voor een goede groei. Deze struiken doen het goed in volle zon, maar kunnen soms ook in halfschaduw worden geplant. Andere hebben geen direct zonlicht nodig en zijn bestand tegen schaduw. Bij het planten van struiken is het belangrijk om een geschikte standplaats te kiezen, die past bij de lichtbehoefte van de struik. 

Bekijk ook: Struiken voor in de zon

Bodemtype

Bij de keuze van een witbloeiende heester is het belangrijk om na te gaan welk bodemtype hij nodig heeft. Verschillende soorten geven de voorkeur aan verschillende soorten grond, variërend van zuur tot alkalisch. Seringen geven bijvoorbeeld de voorkeur aan een kalkrijke bodem met een pH tussen 5.5 en 7, terwijl rododendrons een voorkeur hebben voor licht zure bodems met een pH tussen 4,5 en 5,5.

Lees meer over: Grondsoorten in Nederland

Uiteindelijke grootte

Zorg ervoor dat u genoeg ruimte hebt voor een struik om zijn volle omvang te bereiken zonder andere planten te verdringen of paden te blokkeren. Daarbij komt dat snelgroeiende soorten in korte tijd veel in omvang kunnen toenemen. Kijk vooraf hoe groot de struik wordt en maak voor het aanplanten voldoende ruimte vrij.

Verzorging

Om struiken in goede conditie te houden, is het belangrijk om de juiste verzorging te geven. Afhankelijk van de soort kan de mate van verzorging verschillen. Over het algemeen hebben bloeiende struiken vooral in de zomer regelmatig water nodig. Bemesting is vaak nodig aan het begin van het groeiseizoen, tussen maart en mei. Sommige soorten hebben ook daarna maandelijks nieuwe meststof nodig. Snoei varieert per soort, maar is meestal niet nodig.