Struiken met paarse bloemen

Rhododendron struik met paarse bloemen

Struiken met paarse bloemen zijn een uitstekende aanvulling voor vrijwel elke tuin. Er is een verscheidenheid aan soorten heesters met prachtige, opvallende bloemen in dieppaarse tinten. Enkele van de meest voorkomende voorbeelden zijn de rhododendron, sering en magnolia. Elke soort heeft zijn eigen unieke kenmerken. Voordat u een heester voor uw tuin kiest, is het belangrijk om rekening te houden met factoren als zonlicht en bodemvereisten. Hieronder staan de soorten die verkrijgbaar zijn, zodat u gemakkelijk de perfecte paars bloeiende struik voor uw tuin kunt kiezen.

Overzicht van de mooiste paars bloeiende struiken

Hieronder zetten we onze favoriete paars bloeiende heesters voor u op een rij.

Rhododendron

Paarsbloemige rhododendron struik

Rhododendrons staan bekend om hun prachtige bloemen die in het voorjaar verschijnen. Er zijn verschillende soorten met kleuren variërend van lichtroze tot paars. Ze hebben een voorkeur voor halfschaduw, goed doorlatende en vochtige, zure grond. Ook hebben ze weinig verzorging nodig en zijn ze goed winterhard. De bloeiperiode is tussen april-juni en deze struiken worden tussen de 1,5 en 3 meter hoog. Na de bloei kunt u snoeien om de plant compact te houden. Omdat het een groenblijvende struik is, zal deze ook in de winter een groene touch geven aan uw tuin.

Bekijk het aanbod Rhododendron

Sering (Syringa)

Sering met paarse bloemtrossen

Seringen zijn heesters met geurende bloemen, die variëren van wit tot donkerpaars. Ze zorgen tijdens de bloei in mei en juni voor veel kleur en een aangename sfeer. Deze heesters staan graag in volle zon, maar kunnen ook wat schaduw verdragen. Ze hebben voedzame grond nodig en tijdens warme, droge zomers is extra water geven aan te raden. Houd er rekening mee dat het een behoorlijke struik kan worden van maximaal 400 cm hoog. Compact houden kan door te snoeien na de bloei. 

Bekijk het aanbod Seringen

Vlinderstruik (Buddleja davidii)

Paars bloeiende vlinderstruik

Vlinderstruiken, ook wel Buddleja davidii genoemd, zijn rijkbloeiende heesters die veel vlinders aantrekken. Ze groeien goed op een plek met volle zon of halfschaduw. De opvallende lichtpaarse bloemen staan in bloei van juli tot en met september. Vlinderstruiken kunnen behoorlijk hoog worden, tot wel 250 centimeter, maar het is belangrijk om ze jaarlijks in het vroege voorjaar te snoeien om te voorkomen dat ze te groot wordt. Met een vlinderstruik kun je een echte vlindertuin creëren, waar je tijdens de zomermaanden heerlijk van kunt genieten.

Bekijk het aanbod Vlinderstruiken

Hortensia (Hydrangea)

Hortensia struik met paarse bloemen

De hortensia is een prachtige bloeiende struik die bekend staat om zijn kleurrijke bloemtrossen. Er zijn verschillende soorten hortensia’s, zoals de boerenhortensia’s en pluimhortensia’s. Ze komen in wit, roze, rode, paarse en blauwe kleuren, en sommige soorten verkleuren zelfs gedurende het seizoen. De hortensia is een winterharde struik en bloeit vanaf de vroege zomer. De compact en klein blijvende soorten zijn erg geschikt voor kleine tuinen of een balkon. Deze plant heeft een vochtige, goed doorlaatbare bodem nodig, en een plek in de tuin met zon of halfschaduw. Vergeet dus niet om ‘s zomers veel water te geven aan deze waterdrinker! 

Bekijk het aanbod Hortensia’s

Beverboom (Magnolia)

Magnolia met paars-witte bloemen

Magnolia’s zijn één van de meest geliefde struiken met hun tulpachtige grote bloemen en groene bladeren. Er zijn vele soorten Magnolia’s, van kleine struiken tot meerstammige bomen. Elk soort heeft zijn eigen kenmerken, zoals verschillende bloemkleuren variërend van wit, roze, paars tot geel. De Magnolia staat het liefst op een beschutte plek met veel zonlicht. Wanneer hij begint te bloeien is dat voor veel mensen het teken dat de lente eraan komt. Een magnolia in bloei is een waar genot door de uitbundige bloei.

Bekijk het aanbod Magnolia’s

Blauwe regen (Wisteria)

Wisteria met paarse bloemen

De Blauwe regen (Wisteria) is een winterharde klimplant en een echte blikvanger in elke tuin. Met zijn lange bloemtrossen in wit, roze, blauw of paars en heerlijke geur brengt hij mooie kleuraccenten in de tuin. Als de Blauwe regen de ruimte krijgt, kan hij ontzettend snel groeien. Omdat hij geen hechtwortels heeft, heeft hij steun nodig om te klimmen. Deze klimplant houdt van voedzame grond en af en toe een beetje kalk. Zet hem in de volle zon of halfschaduw en snoei in de zomer om de bloei te bevorderen. Dan heb je in september nog eens een prachtige bloei! 

Bekijk het aanbod Blauwe regen

Waarop letten bij het kopen van struiken met paarse bloemen?

Bij het kiezen van een geschikte struik voor uw tuin of terras is het belangrijk te letten op de onderstaande punten.

Winterhardheid

Winterhardheid is het vermogen om de kou en/of vorst tijdens de wintermaanden te weerstaan. Niet alle heesters zijn bestand tegen temperaturen onder nul, maar veel bladverliezende soorten zijn juist zeer winterhard en kunnen koud winterweer goed verdragen. Andere soorten hebben bij vorst wat extra bescherming nodig, zoals door ze te bedekken met vliesdoek. Voor struiken in pot is het soms nodig om deze tijdelijk in een schuur of garage te zetten.

Bekijk ook: winterharde struiken

Standplaats

Om te bepalen wat de ideale plek voor jouw struik is, is het belangrijk om te weten of hij het best groeit in volle zon, halfschaduw of schaduw. Heesters met bloemen hebben vaak veel zonlicht nodig, terwijl andere soorten, zoals rozen en hortensia’s, ook in schaduw kunnen staan. Het is aan te raden om vooraf inzicht te krijgen waar de zon- en schaduwplekken zijn in een tuin. 

Naast zonlicht is ook de grondsoort belangrijk bij het aanplanten. Het bodemtype kan variëren van zuur tot zeer kalkrijke grond. Mocht de grond niet voldoen dan kunt u deze verzuren met tuinturf, of ontzuren door kalk toe te voegen. 

Bekijk ook: struiken zon | struiken schaduw

Bloeiperiode 

De bloeiperiode is iets om rekening mee te houden bij het aanleggen van een tuin. Of u nu in de lente of de zomer van veel bloemen wilt genieten, er zijn struiken die geschikt zijn voor ieder tuinseizoen. Vroegbloeiende soorten, zoals magnolia, rhododendron en azalea, bloeien al vanaf april. Zomerbloeiende struiken, zoals vlinderstruik, hortensia, sering en kornoelje, brengen kleur tijdens de zomermaanden. Laat bloeiende variëteiten, zoals Althaeastruik, Abelia en Escallonia, geven de tuin in de herfst en winter een mooie kleur. Door deze verschillende soorten te combineren met de paarsbloemige struiken, kunt u het hele jaar door genieten van prachtige bloemen.

Bekijk ook: Zomerbloeiende struiken

Bladhoudend of bladverliezend

Bladhoudende- en groenblijvende heesters behouden het hele jaar blad. Dit in tegenstelling tot de bladverliezende struiken die de bladeren verliezen in het najaar. Om een tuin met afwisseling te creëren, is het daarom belangrijk om een combinatie van deze twee te gebruiken.

Bekijk ook: Groenblijvende struiken | Groenblijvende struiken met bloemen